Cum să previi rezistența antimicrobiană
Rezistența antimicrobiană este una dintre cele mai importante probleme din lumea de astăzi. Infecțiile devin din ce în ce mai rezistente la tratamentul cu antibiotice. Cum poți să previi rezistența antimicrobiană?
Estimările indică faptul că acest tip de rezistență crește exponențial. Acest lucru se întâmplă în mare măsură din cauza utilizării necorespunzătoare a antibioticelor, pe care oamenii le folosesc în mod excesiv. Am ajuns în punctul în care multe tratamente împotriva bacteriilor nu mai sunt eficiente.
Această situație este periculoasă, din moment ce devenim din ce în ce mai lipsiți de apărare împotriva diferitelor boli infecțioase. Mai mult, avem nevoie de acțiuni individuale, colective și guvernamentale pentru a împiedica agravarea problemei.
Ce este rezistența antimicrobiană?
Rezistența antimicrobiană este mecanismul prin care bacteriile reduc acțiunea agenților care le atacă. Este un proces de selecție naturală și adaptare genetică prin care aceste microorganisme devin imune la anumite medicamente.
În plus, rezistența antimicrobiană apare atunci când concentrația unui produs antibacterian este de patru ori mai mică decât Concentrația minimă inhibitoare (MIC). Cu alte cuvinte, bacteria înregistrează o creștere de patru ori a capacității de a-și neutraliza atacatorul.
În prezent, viteza cu care apar noi organisme rezistente este mai mare decât viteza cu care se produc medicamente noi. Avem, așadar, un deficit care continuă să crească și care ne pune într-o situație delicată în fața bolilor infecțioase.
Vezi și:
Tipuri și mecanisme de rezistență antimicrobiană
Există două tipuri de rezistență antimicrobiană. Unul este natural, adică face parte din însăși natura bacteriilor. Al doilea tip apare atunci când au loc mutații genetice care resping substanțele antibiotice. Astfel de mutații sunt transmise altor bacterii, inclusiv celor din alte specii. Există mai multe mecanisme de rezistență antimicrobiană:
- Primul este expulzarea activă a antimicrobianului, care funcționează ca un fel de pompă de ejecție.
- Al doilea mecanism este reducerea permeabilității peretelui bacterian (întărirea barierelor de acces, de exemplu).
- Al treilea mecanism este producerea de enzime care fac antibioticul inactiv. Aceasta înseamnă că inhibă acțiunea normală a medicamentului și îl face ineficient.
Strategii utile ca să previi rezistența antimicrobiană
Prima strategie utilă ca să previi rezistența antimicrobiană este evitarea infecțiilor. Acest lucru se poate realiza prin acțiuni de bază, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, gătirea corectă a alimentelor, evitarea contactului cu persoanele infectate, relațiile sexuale protejate și vaccinările. Este important să reții importanța unei igiene adecvate atunci când gătești. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază cinci aspecte vitale pentru a face acest lucru:
- Păstrează spațiile și elementele din bucătărie curate.
- Separă mâncarea crudă de cea gătită.
- Ia în considerare siguranța alimentelor atunci când gătești.
- Păstrează alimentele la temperatura potrivită.
- Folosește apă curată și materii prime necontaminate.
De asemenea, este important ca oamenii să ia antibiotice numai atunci când acestea sunt prescrise de medic. În plus, aceștia trebuie să urmeze instrucțiunile specialistului privind orele de administrare și dozele.
Nu este recomandat să întrerupi tratamentul, chiar dacă te simți mai bine. Dacă nu iei cantitatea prescrisă de medicamente, există riscul ca bacteriile rezistente să se dezvolte rapid.
Vezi și:
Alte măsuri de control
Lucrătorii agricoli trebuie să utilizeze antibiotice la animale numai sub supravegherea strictă a medicului veterinar. Utilizarea inadecvată a acestor medicamente în agricultură sau creșterea animalelor este una dintre principalele cauze ale rezistenței antimicrobiene. Substanțele ajung în mediu și la oameni prin lanțul alimentar. Personalul sanitar trebuie să ia măsuri extreme de control în acest sens.
Cercetătorii au descoperit că medicii prescriu 50% din antibiotice pentru boli virale, în ciuda faptului că nu ar trebui să facă acest lucru. De fapt, ar trebui să prescrie antibiotice numai dacă există certitudinea că acestea sunt absolut necesare.
Autoritățile guvernamentale și instituțiile independente ar trebui să supravegheze focarele de infecție și să stabilească dacă patogenii vinovați sunt rezistenți la antibiotice. De asemenea, este esențial să informeze și să educe cetățenii cu privire la cea mai bună modalitate de prevenire a bolilor infecțioase.
Este necesar ca cercetătorii și industria farmaceutică să își unească forțele pentru a intensifica studiile pe acest subiect. Întreaga lume ar trebui să sprijine cercetarea în acest sens, deoarece o mare parte din bunăstarea și viitorul nostru depind de stagnarea rezistenței antimicrobiene.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alós JI. Resistencia bacteriana a los antibióticos: una crisis global [Antibiotic resistance: A global crisis]. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2015 Dec;33(10):692-9.
- Wencewicz TA. Crossroads of Antibiotic Resistance and Biosynthesis. J Mol Biol. 2019 Aug 23;431(18):3370-3399.
- Davies J, Davies D. Origins and evolution of antibiotic resistance. Microbiol Mol Biol Rev. 2010 Sep;74(3):417-33.
- Huemer M, Mairpady Shambat S, Brugger SD, Zinkernagel AS. Antibiotic resistance and persistence-Implications for human health and treatment perspectives. EMBO Rep. 2020 Dec 3;21(12):e51034.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.