Cum să recunoști o persoană care controlează?
 

Cum să recunoști o persoană care controlează?

O persoană care controlează tinde să se simtă amenințată tot timpul, deoarece toate schimbările care au loc sunt potențial periculoase pentru planificarea sa perfectă.
Cum să recunoști o persoană care controlează?

Ultima actualizare: 01 februarie, 2022

O persoană care controlează vrea să aibă „totul în ordine, sub control”. La prima vedere, nu este nimic rău în asta: la urma urmei, planificarea previne multe probleme. Totuși, când analizăm problema profund, vedem că în spatele acestei organizări se află mult efort, tensiune și nervi.

Liniștea este susținută de un echilibru precar și atârnă de un fir, deoarece orice element neprevăzut amenință să distrugă acel plan perfect. Exact de asta se tem oamenii care controlează. Așadar, să vedem care sunt semnele ce indică prezența acestui acest mod de a fi și cum să-i facem față.

Cum este o persoană care controlează?

O persoană care controlează definește toate aspectele unei situații, deoarece așa se simte în siguranță. Cu toate acestea, în adâncul sufletului, are o personalitate nesigură; prin urmare, încearcă să dețină controlul.

Se ocupă de toate detaliile în mod excesiv, întrucât nu știe cum să se descurce și nici să tolereze improvizațiile. A fi într-o relație cu o astfel de persoană este copleșitor, deoarece încearcă permanent să „abordeze totul”. Astfel, în timp, legătura devine copleșitoare.

De fapt, poate duce la consecințe nedorite. De exemplu, în mediile de lucru, când există un șef care controlează excesiv, angajații se limitează să răspundă la comenzi, în loc să caute să inoveze, să parieze pe creativitate sau să facă îmbunătățiri. În felul acesta, ceea ce pare la început o virtute, devine călcâiul lui Ahile.

Persoană care controlează o păpușă cu sfori

Caracteristicile unei persoane care controlează

Există multe semne pentru a identifica persoanele care controlează. Unele dintre cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Se comportă ca și cum ar proteja alți oameni. În acest fel, își ascund pofta de control sub o fațadă de interes sau îngrijorare.
  • În adâncul sufletului, aceste tipuri de oameni au un sentiment permanent de nesiguranță, de „amenințare”.
  • Sunt oameni inflexibili, cărora le este greu să se adapteze la schimbări și evenimente neprevăzute. În general, ei încearcă să-și stabilească propriile reguli de joc. Din acest motiv, nu sunt foarte spontane.
  • Sunt oameni nesiguri, cu o stimă de sine scăzută. Le este frică să nu piardă controlul.
  • În unele cazuri, sunt persoane foarte invazive, care nu respectă intimitatea. Pot cere parola telefonului mobil, computerului, etc.

Ce facem cu o persoană care controlează?

Câteva recomandări pentru a acționa împotriva acestei personalități sunt următoarele:

Arată-ți caracterul

La început, este important să nu lași persoanele ce controlează să preia controlul asupra vieții tale. Adică, evită să dai explicații despre unde, când, cu cine sau ce faci, fie că este vorba despre partenerul, prietenul sau tatăl tău.

Nu da explicații doar pentru a evita confruntarea, căci vei ajunge să obosești. Cu cât dai mai multe explicații, cu atât îți vor cere mai multe. Dacă situația persistă, va apărea conflictul.

Impune limite

Nu-ți fie teamă să stabilești limite. Acționează asertiv și evită violența. Nu lăsa deoparte nevoile și dorințele tale.

Evită vina

Oamenii care controlează te fac să te simți vinovat; nu lăsa să se întâmple asta. Nu da explicații, pentru că aceștia au o explicație pentru orice.

Persoana care controlează folosește manipularea emoțională pentru a încerca să obțină ceea ce dorește. În acest fel, generează vinovăție și milă. Așa că, învață să spui „nu” ori de câte ori este necesar.

Întărește-ți stima de sine

Este foarte important să lucrezi la respectul de sine pentru a putea să te prețuiești și să te faci respectat. Uneori ajungi să cedezi pentru a evita conflictul deoarece crezi că „nu te costă nimic”. Prin urmare, ajungi să fii controlat.

Când există o persoană care controlează, există cineva care are dificultăți în stabilirea limitelor. Prin urmare, este important să iei atitudine.

Femeie cu stimă de sine puternică

Controlul extrem este toxic

A avea un anumit control asupra vieții este un lucru pozitiv, deoarece îți permite să ai o marjă de siguranță, să știi cum să acționezi și să nu simți că ești „pierdut”. Totuși, acest lucru nu trebuie confundat cu controlul vieții altor oameni; fiecare are autonomie și libertatea de a lua decizii.

Controlul duce adesea la conflicte și este toxic în relații. Desigur, este important să înțelegi că nu este vorba despre ceva alb-negru. De multe ori, în spatele anumitor comportamente, se află povești care ne permit să înțelegem mai bine de ce se întâmplă unele lucruri.

De exemplu, în anumite cazuri, nevoia de control este generată de tipul de parenting de care am avut parte, cum ar fi cel autoritar sau rigid. Este important să ceri ajutor pentru a evita afectarea sănătății mintale.

Pe drumul schimbării, este necesar să conștientizăm consecințele asupra propriei sănătăți în ceea ce privește dorința de a deține controlul. Nevoia de a controla produce episoade de anxietate, stres, depresie și tensiune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Naranjo Pereira, M. L. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Actualidades investigativas en Educación7(3), 1-27.
  • Rosales Álamo, Manuel; Jiménez Betancort, Heriberto; Serio Hernández, Angelo; Castro Sánchez, José Juan. CARACTERÍSTICAS PSICOLÓGICAS ASOCIADAS A LA MANIPULACIÓN INTERPERSONAL EN ADOLESCENTES JÓVENES International Journal of Developmental and Educational Psychology, vol. 1, núm. 1, 2005, pp. 481-492 Asociación Nacional de Psicología Evolutiva y Educativa de la Infancia, Adolescencia y Mayores Badajoz, España

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.