Cum să renunți la metformină și care sunt efectele acesteia?
 

Cum să renunți la metformină și care sunt efectele acesteia?

Metformina este un medicament pentru tratarea diabetului. Efectele secundare pe care le produce devin foarte enervante pentru unii oameni. De asemenea, există câteva avertismente FDA cu privire la utilizarea acesteia.
Cum să renunți la metformină și care sunt efectele acesteia?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Metformina este un medicament fiabil pentru tratamentul diabetului de tip 2. Cu toate acestea, poate să provoace efecte secundare semnificative la unele persoane, deci nu este întotdeauna benefică. Cum să renunți la metformină și care sunt efectele acesteia?

În 2020, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat retragerea comprimatelor cu eliberare prelungită de metformină de la anumiți producători, deoarece în aceste medicamente s-a descoperit un nivel inacceptabil al unui posibil agent cancerigen.

Se estimează că metformina a fost prescrisă la peste 120 de milioane de pacienți diabetici din lume. Totuși, este posibil ca acesta să provoace efecte negative asupra sistemului digestiv. Din acest motiv, mulți oameni aleg să nu o mai ia.

Ce este metformina?

Metformina este cel mai comun medicament la nivel mondial pentru tratamentul diabetului de tip 2. Rolul său este de a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Se administrează oral cu alimente și se prezintă sub două forme: tablete și lichid transparent.

Acest medicament este prescris și persoanelor cu prediabet și, în unele cazuri, ovare polichistice. Se folosește singur sau în combinație cu alte ingrediente active. Aparține unei familii cunoscute sub numele de biguanide.

Metformina nu provoacă creștere în greutate și este considerat cel mai accesibil medicament de pe piață pentru tratamentul diabetului zaharat. Experții sunt de acord că este posibil să renunțăm la el prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Acest lucru trebuie întotdeauna autorizat de un profesionist din domeniul sănătății.

Cum funcționează?

Metformina nu este un medicament pentru a vindeca diabetul de tip 2, ci pentru a trata simptomele acestuia. Acțiunea sa de bază este reducerea zahărului din sânge.

Acest lucru se realizează prin 3 mecanisme:

  1. Scade producția de glucoză în ficat.
  2. Reduce absorbția glucozei în intestin. Acest lucru întârzie sosirea zahărului în sânge.
  3. Crește sensibilitatea celulelor corpului la insulină. Acest lucru permite ca glucoza să fie mai bine utilizată ca sursă de energie.

În plus, metformina ajută și la alte aspecte asociate cu diabetul de tip 2, cum ar fi următoarele:

  • Reduce pofta de mâncare. Acest lucru favorizează pierderea moderată în greutate.
  • Crește colesterolul bun sau HDL.
  • Reduce colesterolul rău sau LDL.
  • Ajută la scăderea nivelului de trigliceride din sânge.
Colesterol pe artere

Riscurile și efectele secundare ale metforminei

Multe dintre persoanele care consumă acest medicament au probleme digestive. Un studiu publicat în revista Diabetes, Obesity and Metabolism în 2017 indică faptul că cele mai frecvente simptome gastrointestinale sunt diareea și flatulența.

Alte probleme comune sunt următoarele:

  • Greață și vărsături
  • Crampe abdominale
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Gust metalic

În general, metformina nu este recomandată persoanelor care au următorul istoric:

  • Boală hepatică
  • Probleme grave ale rinichilor
  • Consum de substanțe psihoactive

Deficit de vitamina B12

Au fost detectate unele cazuri în care metformina scade absorbția vitaminei B12. Acest lucru se întâmplă numai după utilizarea îndelungată a medicamentului. În orice caz, medicul trebuie să monitorizeze valorile nutritive pe durata administrării medicamentului.

Hipoglicemie

Hipoglicemia este o afecțiune în care există un nivel scăzut de zahăr în sânge. Este un efect rar al metforminei, dar este posibil să se întâmple. Cel mai frecvent, acest lucru apare atunci când medicamentul este combinat cu alte ingrediente active sau cu insulină.

Acidoză lactică

Acidoza lactică este o afecțiune care poate fi fatală. Are de-a face cu acumularea de acid lactic în sânge.

Este un efect secundar rar al metforminei, care se estimează că apare doar la 1 din 100.000 de pacienți. Acest lucru apare mai des la persoanele care au și insuficiență renală.

Cum să renunți la metformină?

Metformina este o parte importantă a tratamentului diabetului de tip 2, dar în unele cazuri este posibilă reducerea dozelor sau oprirea administrării. Pentru aceasta, trebuie să te consulți cu medicul curant.

Fără supraveghere medicală, poate fi foarte riscant.

Este posibil să renunți la metformină și chiar să ameliorezi diabetul de tip 2 cu ajutorul unor modificări ale stilului de viață, așa cum vom vedea mai târziu. Anumite criterii trebuie îndeplinite:

  • Nivelul de zahăr din sânge a jeun sau înainte de masă ar trebui să fie între 80 și 130 miligrame pe decilitru.
  • Hemoglobina glicozilată trebuie să fie mai mică de 7%.
  • Nivelul de glucoză trebuie să fie egal sau mai mic de 180 miligrame pe decilitru după masă.

Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, oprirea administrării metforminei este prea riscantă.

Schimbări în stilul de viață

Un studiu publicat în 2017 afirmă că putem controla diabetul de tip  prin anumite practici alimentare. Vorbim despre un stil de viață sănătos, bazat pe un plan alimentar adecvat.

Alte cercetări din 2018 au descoperit că jumătate dintre participanți au obținut remisia diabetului de tip 2 după un an de menținere a unui stil de viață sănătos. Așadar, cel mai bun mod de a scăpa de metformină, atunci când criteriile sunt îndeplinite, este adoptarea unor obiceiuri adecvate.

În general, modificările care trebuie făcute includ următoarele acțiuni:

  • Fă sport regulat.
  • Redu aportul de carbohidrați.
  • Menține o greutate sănătoasă.
  • Nu fuma și nu bea alcool.
Cuplu care aleargă în parc

Alte opțiuni și alternative la metformină

În unele situații, putem înlocui metformina cu alte medicamente. Acest lucru poate fi indicat în acele cazuri în care există reacții adverse foarte deranjante, dar pacientul nu poate renunța complet la administrarea de antidiabetice.

Posibilii înlocuitori sunt:

  • Prandin® sau repaglinidă
  • Canagliflozin sau Invokana®
  • Dapagliflozin sau Farxiga®
  • Empagliflozin sau Jardiance®
  • Actos® sau pioglitazonă

Există și câteva remedii care ar putea fi folosite pentru a reduce simptomele diabetului. Acestea includ pepene galben, schinduf, oțet de mere, aloe vera și neem. Oricare dintre aceste opțiuni trebuie să aibă aprobarea medicală corespunzătoare.

Ca să renunți la metformină, este necesar să mergi la medic. În caz contrar, simptomele diabetului se pot înrăutăți și pot apărea și complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • McGovern Et. Al., A. (2017, 14 noviembre). Comparison of medication adherence and persistence in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dom.13160.
  • Sami, W., Ansari, T., Butt, N. S., & Hamid, M. (2017). Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. International journal of health sciences, 11(2), 65–71.
  • Lean Et. Al., M. (2018, 18 febrero). Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. The Lancet. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33102-1/fulltext.
  • SANABRIA, H. D., & LAVALLE COBO, A. (2021). Metformina: ¿Debería ser la primera opción terapéutica en el paciente con diabetes de alto riesgo? Revista argentina de cardiología, 89(1), 59-66.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.