Logo image
Logo image

Cum să-ți dezvolți simțul umorului? Sfaturi și beneficii

5 minute
Îți place sentimentul care rămâne în corpul tău după ce ai râs? Îți arătăm cum să-ți dezvolți simțul umorului!
Cum să-ți dezvolți simțul umorului? Sfaturi și beneficii
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Unul dintre cele mai bune lucruri din viață este să râzi în hohote! Fără îndoială, ai trăit acest sentiment de euforie și plăcere alături de prieteni și cei dragi. În plus, râsul are multe beneficii fizice și psihologice. În acest articol, îți vom arăta cum să-ți dezvolți simțul umorului și îți vom spune ce beneficii are râsul pentru sănătate!

A avea un bun simț al umorului ne oferă o viață mai plină și mai fericită. Este o virtute care poate fi antrenată. Te va ajuta să ai relații mai bune și carismă, să alungi stresul și să eliberezi hormonii fericirii.

Cum să-ți dezvolți simțul umorului?

A avea o bună dispoziție trebuie să fie un obicei. Asta nu înseamnă că nu poți avea și alte tipuri de emoții, cum ar fi tristețea sau furia. Cu toate acestea, este vorba despre a privi partea bună a vieții și de a lucra la inteligența emoțională.

Nu trebuie să devii un comediant sau un bufon, nici să-ți schimbi personalitatea. Poți avea o atitudine mai relaxată și mai deschisă.

Acest lucru este legat și de creșterea rezistenței și flexibilității, două abilități excelente pentru rezolvarea problemelor. Scopul este să ai relații sociale mai bune. Cu un zâmbet, obții multă empatie.

Gândește pozitiv

Ca să-ți dezvolți simțul umorului, este esențial să ai o atitudine pozitivă. Acest lucru este legat de lăsarea negativității deoparte.

Uneori, frica sau incertitudinea ne invadează și avem tendința să ne gândim la ce este mai rău. Acest lucru nu contribuie deloc la rezolvarea problemelor. O strategie excelentă este să analizăm argumente rezonabile bazate pe fapte, pentru a combate acele gânduri negative care sunt adesea amplificate de negativitate.

Schimbă frazele negative cu unele pozitive.

Aplică regula de 5: gândește-te dacă ceea ce ți se întâmplă te va afecta sau dacă îți vei aminti acest lucru peste 5 ani. Dacă nu, nu merită să fii supărat mai mult de 5 minute.

Some figure
Oprirea gândurilor negative ne permite să regândim cum să abordăm o situație adversă.

Dormi bine

Dormitul bine are multe beneficii pentru buna dispoziție. Dacă nu există o odihnă adecvată, apare iritabilitatea. Suntem adormiți, fără energie și ne stresăm mai ușor.

De fapt, să dormi bine este o modalitate de a avea grijă de sănătatea mintală. Din acest motiv, trebuie să te odihnești suficient, să eviți expunerea îndelungată la ecrane înainte de culcare și, dacă ai probleme cu adormitul, să practici exerciții de relaxare înainte de culcare.

Mănâncă bine

La fel ca somnul, alimentația adecvată este esențială pentru a avea o bună dispoziție. Mâncarea are o influență asupra modului în care te simți. O masă sănătoasă promovează starea de bine și funcția hormonală corectă, influențând endorfinele, serotonina și oxitocina.

Învață să râzi de tine

Acesta este unul dintre cele mai dificile, dar și cele mai utile lucruri în viață. Întotdeauna vor exista probleme și dificultăți, dar a învăța să râzi de tine te poate ajuta să faci față acestor momente în cel mai bun mod.

Un truc util poate fi să exagerezi ceea ce ți se întâmplă până la punctul în devine hilar. De fapt, este o tehnică folosită de mulți comedianți.

Fii curios și educă-te

Buna dispoziție este un semn de inteligență. Există multe tipuri de umor, dar atunci când ești mai curios și îți place să înveți, poți găsi mai multe motive pentru a face glume și a le înțelege pe ale altora.

Îți recomandăm: Ce este retorica, la ce se folosește și exemple

Bucură-te de o comedie sau un monolog bun

Nu tuturor ne plac aceleași lucruri. Depinde de context și de cultură. Cu toate acestea, explorând filmele de comedie, cu siguranță vei găsi ceva care te va face să râzi.

De asemenea, mergi la spectacole de stand-up. Acest lucru îți va crește ingeniozitatea și vei învăța să creezi propriile glume. Poți vorbi cu prietenii sau colegii tăi despre spectacolele de comedie care vă plac. Cu siguranță, vei descoperi pe cineva care îți împărtășește gusturile.

Stimulează-ți creativitatea

Oamenii cu un bun simț al umorului tind să fie foarte creativi. De aici și capacitatea lor de a crea glume.

Din acest motiv, creativitatea este o modalitate de a-ți îmbunătăți simțul umorului. Bucură-te de artă, făcând activități care îți permit să te simți liber.

Nu-ți fie frică de reacții

Îndrăznește să faci farse prietenilor și familiei tale. Dacă prima dată nu provoci râsete, nu este nicio problemă.

Învinge-ți teama de reacțiile celor din jur. Trăiește viața cu pasiune!

Some figure

Beneficiile râsului

Potrivit unei publicații a Școlii de Medicină Harvard, să râzi și să fii recunoscător este benefic pentru inimă. Neurologii au găsit dovezi ce arată că râsul declanșează răspunsuri chimice benefice în creier.

Râsul ajută la o mai bună circulație a sângelui. Totuși, este vorba despre râs autentic și nu de râs sarcastic. Permite eliberarea de endorfine, care sunt substanțele responsabile de stimularea părților creierului legate de senzațiile plăcute.

Alte cercetări de la Universitatea din Derby indică faptul că râsul are mai multe beneficii fizice, psihologice și sociale:

  • Scade hormonii stresului.
  • Stimulează sistemul imunitar.
  • Reduce durerea.

În acest sens, permite creșterea nivelurilor de energie și bunăstare. Astfel, buna dispoziție este antidotul ideal pentru reducerea stresului și acționează ca un factor de protecție împotriva anxietății și depresiei.

Recomandăm: Terapia prin râs – puterea vindecătoare a râsului

Relaxează-te un pic!

După ce cunoști toate beneficiile râsului și câteva trucuri ca să-ți dezvolți simțul umorului, trebuie să le pui în practică și să începi să râzi mai des. Totuși, nu trebuie să uiți punctul de plecare: relaxează-te și abordează viața cu grație.

Pentru a avea o dispoziție bună este important să nu pui totul la inimă! Stresul, spre deosebire de buna dispoziție, poate genera leziuni organismului și minți. Așadar, uneori trebuie să faci o pauză, să te oprești pentru a înfrunta cu umor problemele și situațiile adverse.

Este important să știi când nu trebuie să faci glume. Trebuie să înțelegi contextul situației și să analizezi starea de spirit a celorlalți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Skerrett, P. J. (2010, noviembre 24). Laugh and be thankful—it’s good for the heart. Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/blog/laugh-and-be-thankful-its-good-for-the-heart-20101124839
  • University of Derby. (2019, febrero 26). New study shows the importance of laughter in improving wellbeing. University Of Derby. https://www.derby.ac.uk/news/2019/new-study-shows-the-importance-of-laughter-in-improving-wellbeing/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.