Cum se consumă algele marine
Cu siguranță în ultima vreme ai văzut multe rețete culinare și te-ai întrebat cum se consumă algele marine și de unde le-ai putea achiziționa. În acest articol, vom discuta despre modalitățile de consum și valoarea nutrițională a acestui ingredient ce devine din ce în ce mai popular în gastronomie.
Diferite tipuri de alge marine comestibile
În zilele noastre, algele marine se regăsesc în numeroase preparate culinare din întreaga lume. Primul lucru pe care trebuie să-l știi înainte de a consuma alge marine este faptul că acestea se împart în trei mari categorii: alge brune, alge roșii și alge albastre-verzi.
Algele brune
- Nori includ tipurile laver, sloke, ova marina și slake. Acestea sunt bogate în proteine și vitamina A și pot fi consumate alături de alimente prăjite.
- Nishime Kombu includ soiurile carweed, tangle și wrack. Sunt bogate în potasiu și iod și oferă o aromă dulce preparatelor.
- Ito wakame: Pot fi combinate cu legume gătite și sunt bogate în calciu, vitaminele B și C și potasiu.
- Hiziki se potrivesc de minune cu rădăcinoase precum morcovii și sfecla. Conțin o cantitate mare de potasiu, calciu și fier.
- Arame sunt alge moi și ușoare. Sunt bogate în iod și calciu.
- Alaria includ tipurile dabberlocks, murlins și kelp winged. Sunt bogate în minerale și vitamine și se folosesc la prepararea supelor.
Algele roșii
- Dulse se potrivesc de minune cu cerealele gătite și oferă cantități generoase de fier, fosfor și potasiu.
- Agar includ tipul shiro kanten. Conțin o substanță gelatinoasă bogată în fibre alimentare.
- Carrageen moss sunt denumite și Moss irlandeze. Sunt bogate în carbohidrați, calciu și potasiu.
Algele albastre-verzi
- Spirulina este bogată în aminoacizi și proteine și este comercializată sub formă de tablete sau pudră. Poate fi adăugată în cereale, iaurt, sucuri naturale sau lapte.
Citește mai mult:
Cum se consumă algele marine
Ești curios/-oasă cum se consumă algele marine? Te sfătuim să pui la înmuiat în apă proaspătă algele înainte de a le consuma. Toate algele, indiferent de tipul lor, trebuie înmuiate timp de cel puțin 20 de minute pentru a-și mări până la de șapte ori volumul și mărimea.
Dacă algele pe care le-ai achiziționat sunt prea sărate sau au textură nisipoasă, clătește-le bine cu apă rece.
Atunci când sunt înmuiate, algele albastre verzi pot fi tăiate în fâșii în sensul direcției de creștere. Algele roșii pot fi tocate sau gătite întregi. Algele agar pot fi tăiate înainte sau după ce sunt gătite.
Sfaturi pentru gătire
- Wakame, nori, chlorella, kelp, spirulina și dulse pot fi consumate în stare crudă.
- Algele kombu au nevoie de cel puțin 45 de minute de înmuiere și apoi jumătate de oră de gătire. Zeama rezultată poate fi utilizată pentru a prepara supe, sosuri sau legume.
- Algele hijiki sunt mai gustoase în lunile de iarnă, atunci când aroma lor este mai intensă. Le poți folosi pentru a prepara supe, tocănițe sau budinci. Este necesar să le pui la înmuiat timp de 30 de minute înainte de a le găti la fel de mult timp. Nu este recomandată încălzirea acestui tip de alge.
- Deși poți folosi wakame pentru a prepara o mulțime de rețete culinare, acest tip de alge este esențial pentru a pregăti supa miso. Înmoaie algele wakame timp de 15 minute și gătește-le timp de 10 minute. De asemenea, le poți consuma și crude în salate.
- Algele nori nu necesită înmuiere. Le poți trage la tigaie până capătă o nuanță aurie sau verde. Apoi, taie-le cu foarfeca în bucăți și strivește-le cu mâna (cât timp sunt calde). Poți adăuga alge nori în supe sau cereale.
- Algele kanten sunt folosite de obicei la prepararea sosurilor reci, a cremelor, a budincilor, a salatelor sau pentru a îngroșa supele și tocănițele.
Motive pentru a consuma alge marine
1. Algele marine au o valoare nutrițională ridicată
- Sunt minunate în caz de diabet. Acestea conțin carbohidrați complecși, așadar nu influențează nivelul zahărului din sânge.
- Algele marine sunt potrivite pentru cei ce urmează un regim vegetarian deoarece conțin cantități mari de proteine. Spirulina conține mai multe proteine decât ouăle, carnea și peștele.
- Algele marine comestibile acoperă necesarul zilnic de iod al organismului uman. Acest lucru este valabil mai ales pentru spirulină, care conține de șase ori mai mult fier decât spanacul sau cerealele. Spirulina este recomandată în caz de anemie sau senzație generalizată de slăbiciune.
- Acest aliment minunat poate fi de ajutor în lupta contra hipertensiunii. Algele marine sunt de mare ajutor sistemului cardiovascular și scad tensiunea arterială.
2. Îți mențin corpul sănătos
- Consumul de alge marine îmbunătățește vederea grație cantității generoase de vitamina A din acestea. Nori și spirulina sunt cele mai recomandate alge în acest sens.
- Pot ajuta la calmarea tusei. Algele marine comestibile sunt un excelent adjuvant în tratarea gripei și a răcelii. În medicina naturistă, sunt folosite sub formă de sirop pentru sistemul respirator, fiind amestecate cu miere și suc proaspăt stors de lămâie.
- Algele marine mențin pielea și părul sănătoase grație vitaminei A din componența acestora (o cantitate mai mare decât în germenii de grâu), nutrient cunoscut ca vitamina frumuseții și longevității. Anumite tipuri de alge conțin și zinc, fiind un tratament eficient pentru acnee. Alte tipuri sunt mai potrivite pentru sănătatea părului.
Îți recomandăm:
3. Sunt excelente pentru sistemul digestiv
- Algele marine contribuie la îmbunătățirea digestiei și a tranzitului intestinal atunci când sunt consumate alături de legume grație conținutului lor ridicat de fibre. Același lucru se întâmplă și atunci când le consumi alături de alimente prăjite, acestea înlăturând senzația de greață și plenitudine.
- Curăță intestinele. Algele marine detoxifică aceste organe mulțumită acidului alginic pe care îl conțin. Îndepărtează toxinele depozitate în pereții intestinali. De asemenea, sunt utilizate ca tratament natural pentru ameliorarea colitei.
- Algele marine scad nivelul de colesterol deoarece conțin aproximativ 5% grăsimi nesaturate ce scad nivelul grăsimilor „rele” în organism. Acestea nu conțin deloc grăsimi saturate.
Acum că ai aflat cum se consumă algele marine și ce beneficii minunate îți oferă acestea, nu mai sta pe gânduri! Începe să le consumi frecvent. Le poți include cu succes în rețetele tale tradiționale sau poți crea preparate unice. Limita stă numai în imaginația ta!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.