Cum se previn greața și voma asociate chimioterapiei
Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza
Greața și voma asociate chimioterapiei sunt elemente de îngrijorare pentru mulți pacienți. Acestea constituie două dintre cele mai frecvente reacții adverse. Prevenirea lor poate îmbunătăți calitatea vieții și, drept rezultat, va fi mai probabil ca pacienții să urmeze tratamentul.
În zilele noastre, avem la dispoziție diverse opțiuni pentru a preveni greața și voma asociate chimioterapiei. Din păcate, pacienții nu le folosesc adecvat. La baza problemei poate lipsa de experiență sau abuzul.
Citește și:
Riscul de greață și vomă induse de chimioterapie depinde de pacient și de tratamentul în cauză. Ambii factori pot influența intensitatea acestei reacții adverse.
Clasificarea greței și vomei asociate chimioterapiei
În funcție de momentul în care pacientul experimentează aceste simptome, greața și voma asociate chimioterapiei pot fi împărțite în trei categorii:
- Emeza acută: Survine în primele 24 de ore după chimioterapie.
- Emeza întârziată: Greața și voma induse de chimioterapie pot surveni și după primele 24 de ore. În urma administrării tratamentului, acestea pot persista 6-7 zile. Cisplatina este medicamentul cel mai frecvent asociat acestei reacții adverse.
- Emeza anticipatorie: Survine, în general, cu maxim 24 de ore înainte de administrarea chimioterapiei. Studiile arată că, după cel de-al treilea sau al patrulea ciclu, între 20% și 40% dintre pacienți experimentează emeză anticipatorie.
Moduri de a preveni greața și voma asociate chimioterapiei
Tratamentele și metodele de prevenție pot varia în funcție de tipul de greață produs de medicamentele pentru chimioterapie.
Emeza acută
Timp de mai mulți ani, principalele medicamente folosite pentru a preveni și trata greața și voma acută au fost antagoniștii dopaminergici, antihistaminicele, corticosteroizii, canabinoizii și benzodiazepinele.
Deși eficiența acestor medicamente variază, ele pot cauza și efecte secundare grave. După ce au fost descoperiți antagoniștii receptorilor de serotonină, o nouă clasă de medicamente a devenit disponibilă. Acestea sunt mai eficiente și reacțiile lor adverse sunt mai puțin frecvente și severe.
Ar putea să te intereseze:
La doze echivalente, cei patru antagoniști ai receptorului 5-HT3 (ondansetronul, granisetronul, dolasetronul și tropisetronul) sunt la fel de eficienți în ceea ce privește prevenirea vomei induse de chimioterapia moderată sau foarte emetică. Selectarea medicamentului adecvat va depinde de factori ca disponibilitatea, prețul și reacțiile adverse.
Emeza întârziată
Emeza întârziată este, în mod obișnuit, mai greu de tratat decât cea acută. Luând în considerare faptul că aceasta constituie o reacție adversă pe care pacientul o experimentează de obicei acasă, modurile în care poate fi controlată sunt mai puține.
În acest caz, impactul personal și cel asupra familiei este mai mare. Așadar, atât timp cât există un risc de greață și vomă întârziată, pacientul trebuie instruit să folosească corect medicamentele antiemetice.
Ținerea sub control a greței și a vomei asociate chimioterapiei reduce riscul de emeză acută, întârziată și anticipatorie în ciclurile ulterioare. Adoptarea acestei măsuri înainte de primul ciclu de chimioterapie va preveni consultațiile inutile, reducând astfel nivelul de stres al pacientului.
Antagoniștii receptorilor de serotonină nu sunt la fel de eficienți împotriva emezei întârziate ca în cazul celei acute. Corticosteroizii reprezintă agenți mai activi pentru prevenirea emezei întârziate. Pacientul ar trebui să ia aceste medicamente timp de 3-4 zile după ciclul de chimioterapie.
Totodată, asemenea prevenirii emezei acute, combinarea mai multor medicamente antiemetice pare să dea mai mult randament ca folosirea unui singur medicament.
Antagoniștii receptorului 5-HT3 sunt recomandați ca tratament de a doua linie atunci când opțiunile prezentate anterior nu dau randament.
Emeza anticipatorie
Cel mai bun mod de a preveni emeza anticipatorie este ținerea sub control a emezei acute și întârziate. Dacă această reacție adversă survine, psihoterapia comportamentală ar putea fi de folos.
Concluzii
Principalul obiectiv al oricărui tip de tratament antiemetic este să prevină în totalitate greața și voma asociate chimioterapiei. Acest lucru va îmbunătăți considerabil calitatea vieții pacienților, atât în timpul spitalizării, cât și acasă.
Din păcate, în ciuda progreselor din ultimii 20 de ani, acest obiectiv este greu de atins. Așa cum am menționat anterior, greața continuă să fie o reacție adversă frecventă și îngrijorătoare în rândul pacienților supuși chimioterapiei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carretero Colomer, M. (2001). Ondansetrón. Offarm: Farmacia y Sociedad.
- FERREIRA, R. G., & FRANCO, L. F. de R. (2017). EFEITOS COLATERAIS DECORRENTES DO TRATAMENTO QUIMIOTERÁPICO NO CÂNCER DE MAMA: revisão bibliográfica. REVISTA DA UNIVERSIDADE VALE DO RIO VERDE. https://doi.org/10.5892/ruvrd.v15i2.3759
- Haro, L. M., Mondéjar, R., Muñoz, M. del M., Molina, M. J., Olaverri, A., & Santiago, J. A. (2013). Tratamiento psicológico de las náuseas y vómitos anticipatorios inducidos por quimioterapia o radioterapia. Psicooncologia. https://doi.org/10.5209/rev_PSIC.2013.v10.n2-3.43450
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.