De ce iese spumă albă la gătirea cărnii și cum să o evitați?
 

De ce iese spumă albă la gătirea cărnii și cum să o evitați?

Nu vă alarmați dacă observați spumă albă în carnea pe care o gătiți. Această spumă nu este deloc rea. Vă explicăm de ce apare!
De ce iese spumă albă la gătirea cărnii și cum să o evitați?

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

O spumă albă la gătirea cărnii face ca rețeta să pară respingătoare, iar aceasta îngreunează gătitul. Dar nu tot ceea ce face spumă este rău, atât timp cât respectați igiena alimentară în toate etapele gătitului.

Spuma apare din cauza descompunerii proteinelor și expulzării apei și altor substanțe. Carnea care face spumă provine adesea de la vite tinere, ceea ce înseamnă că veți mânca un produs proaspăt.

Cu toate acestea, lăsarea stratului de spumă în oală poate distruge aroma rețetei și poate provoca un oarecare disconfort. Aflați cum să o evitați în acest articol!

Spumă albă la gătirea cărnii

Carnea este partea musculară a fiecărui animal comestibil care oferă nutriției umane proteine cu valoare biologică ridicată, vitamina B, fier ușor de absorbit, grăsimi saturate și alte minerale.

Industria cărnii lucrează cu animale în faza de creștere. Consumatorul final se așteaptă la un produs de bună calitate, fraged și gustos. Dar, pe măsură ce spuma albă sau cenușie se ridică, apar îndoieli cu privire la natura și starea cărnii.

Din fericire, de cele mai multe ori, spuma albă este efectul gătitului. Pe măsură ce primesc căldură, celulele musculare se transformă, formând spuma.

Alte particularități care favorizează apariția spumei albe la gătitul cărnii sunt următoarele:

  • Bucăți cu apă reținută în țesuturi
  • Maturarea necorespunzătoare a cărnii în frigider
  • Disproporție în ceea ce privește grăsimea
  • O tăietură proastă a măcelarului, cu ruptura fibrele la extragerea fileurilor și pierderi de apă
  • Gătirea necorespunzătoare
Carne de vită
Carnea roșie face spumă atunci când este gătită din diverse motive. Multe dintre ele au legătură cu compoziția sa.

Cum să evitați spuma albă când gătiți carnea?

Este practic imposibil pentru cumpărător să controleze manipularea cărnii pe care o cumpără înainte ca aceasta să ajungă în mâinile sale. Ceea ce puteți face este să luați măsuri de precauție pentru a preveni spuma în bucătărie.

Reglați temperatura

Când gătiți carnea mult timp la temperaturi scăzute, pierde prea multă apă. Treptat, fileul se usucă, iar în acest proces generează spumă.

Pentru a preveni acest lucru, reglați corect temperatura. Food and Drug Administration (FDA) indică într-un ghid scara de temperatură pentru gătirea diferitelor tipuri de carne.

Dezghețați corect carnea

Dezghețați carnea câteva minute și uscați-o cu hârtie absorbantă înainte de a o pune pe foc.

Respectați timpul de gătit

Stingerea focului prematur sau întoarcerea cărnii în grabă va duce la formarea de spumă. Grosimea cărnii are foarte mult de-a face cu momentul în care trebuie întoarsă. Respectați rețeta.

Folosiți o tigaie bună

Tigaia pe care o folosiți trebuie să fie groasă și lată pentru ca mâncarea să nu se lipească. Rețineți că, pe măsură ce carnea se încălzește, se contractă și eliberează apă. O tigaie adecvată menține temperatura suficient de ridicată pentru a evapora lichidul imediat.

Gătiți doar cât este necesar

Nu supraaglomerați tigaia. Cantitățile mari scad temperatura și lasă loc formării de spumă. Dacă doriți să economisiți timp, aprindeți un al doilea arzător.

Fierbeți carnea înainte de a face tocăniță

În funcție de meniu, uneori, cel mai bine este să fierbeți mai întâi carnea într-o oală pentru a scăpa de excesul de grăsime și proteine.

Odată fiartă, este mai puțin probabil să se formeze spumă. Dacă se întâmplă, nu va fi prea multă. Scoateți-o imediat ce apare.

Spuma se strecoară sau se curăță cu un polonic

Acestea sunt cele mai comune metode. Îndepărtați spuma imediat ce apare. Puteți folosi chiar și o paletă cu orificii mici.

Carne de porc
Când cumpărați carne ambalată în vid, este dificil să verificați calitatea.

Carnea este stricată?

Atunci când ne uităm la spumă, ne facem griji cu privire la durata de valabilitate a cărnii. Acordați atenție semnelor cărnii stricate:

  • Data expirării: aceasta se află pe ambalaj.
  • Culoare: în cazul în care carnea roșie este maro, verzuie sau foarte strălucitoare, nu este sigură. În ceea ce privește păsările, carnea nu trebuie să fie gri sau galbenă, ci roz.
  • Miros: dacă spălarea cu bicarbonat de sodiu nu elimină mirosul ciudat, aruncați carnea.
  • Textură: prea lipicios înseamnă stricat. Verificați prezența mucegaiului.
  • Tăiați sau tocați și congelați: aceasta este o recomandare pentru cei care nu o gătesc imediat ce o cumpără.

Ce se întâmplă dacă nu eliminați spuma albă când gătiți carnea?

Carne y Salud explică faptul că tehnicile culinare pentru a spori aroma sunt legate de originea cărnii, de maturarea acesteia și, de asemenea, de gătit. Experții subliniază că temperatura potrivită împiedică ieșirea sucurilor și concentrează gustul alimentelor.

Dacă nu reușiți să îndepărtați spuma albicioasă care se acumulează, aroma cărnii va fi cu siguranță alterată. Este probabil să devină amară și să se strice mai repede.

Preveniți acest tip de situație analizând produsul pe care îl cumpărați, îndepărtând spuma albă și respectând regulile propuse de Organizația Mondială a Sănătății pentru prepararea igienică a alimentelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.