De ce nu ar trebui să mănânci prea mult avocado?
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Vă place avocado? Deși este un aliment sănătos, deoarece conține grăsimi și vitamine benefice, nu trebuie să depășiți consumul recomandat, deoarece ar putea avea consecințe asupra sănătății. De ce nu ar trebui să mâncați prea mult avocado?
Ce este avocado?
Avocado este fructul arborelui de avocado (Persea americana), un arbore din familia Lauraceae. Este un aliment foarte benefic datorită conținutului său de grăsimi sănătoase, minerale precum potasiul și vitamine precum acidul folic.
Compoziția nutritivă
Este un fruct foarte complet din punct de vedere nutrițional, deoarece este compus din următorii nutrienți:
- Grăsimi: conține grăsimi sănătoase. 70% dintre acestea sunt nesaturate, adică cele care reduc nivelul de colesterol rău sau LDL.
- Minerale: conține cu 60% mai mult potasiu decât bananele. În plus, are și magneziu și un conținut scăzut de sodiu.
- Vitamine: conține vitamina A, C, E și B și acid folic.
- Fibre vegetale
- Carbohidrați
Proprietățile și beneficiile consumului de avocado
Avocado are numeroase proprietăți și beneficii pentru sănătate. Dar, fără îndoială, cel mai remarcabil este cât de sănătos este pentru inimă. Acest lucru se datorează faptului că oferă acid oleic. Această grăsime mononesaturată reușește să reducă colesterolul rău sau LDL și să crească colesterolul bun sau HDL.
În plus, fiind o sursă importantă de potasiu, ajută la reglarea tensiunii arteriale, prevenind astfel accidentele vasculare cerebrale și bolile de inimă. Efectele potasiului asupra sistemului cardiovascular au fost evidențiate în Jurnalul Internațional de Cardiologie.
De asemenea, conține o cantitate semnificativă de acid folic, care ajută la reducerea riscului cardiovascular și a incidenței accidentului vascular cerebral. Este un aliment benefic în timpul sarcinii. Suplimentarea cu acest nutrient este necesară la femeile însărcinate pentru a evita defecte în dezvoltarea tubului neural al fătului.
Este ideal pentru slăbit și sport, întrucât este sățios, oferă energie și reglează nivelul de zahar din sânge.
Recomandăm: 5 salate de avocado pe care trebuie să le încerci
De ce să nu consumați prea mult avocado?
Experții în nutriție susțin că avocado este un aliment cu un conținut ridicat de grăsimi sănătoase omega-3, pe lângă faptul că oferă organismului o cantitate mare de vitamine și minerale.
Totuși, așa cum se întâmplă adesea cu orice, consumul excesiv poate provoca numeroase efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea în greutate sau diverse deficiențe din cauza lipsei unor nutrienți.
1. Creștere în greutate
Avocado este bogat în grăsimi vegetale sănătoase, pline de calorii. Un avocado de dimensiuni normale poate furniza 25 g de grăsime și aproape 300 calorii. Sunt mulți oameni care depășesc consumul recomandat.
Persoanele care vor să-și păstreze silueta și să nu se îngrașe prea mult nu trebuie să exagereze. Grăsimea din avocado este sănătoasă pentru organism, dar, deoarece este destul de calorică, trebuie consumată în cantități mici.
A fi supraponderal crește riscul de a suferi de boli complexe și cronice pe termen mediu. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Circulation Research.
„Din punct de vedere nutrițional, conținutul mare de calorii este o problemă. De fapt, doar o fracțiune din fruct este necesară pentru a obține beneficii, iar depășirea acelei doze este inutilă”. a spus dr. Andrew Freeman, cardiolog la National Jewish Health.
2. Lipsa nutrienților
Avocado oferă organismului o cantitate mare de nutrienți, dar sunt necesare și alte tipuri de alimente pentru a face dieta cât mai echilibrată. Avocado ar trebui să facă parte dintr-o dietă cât mai variată, alături de carne, pește și legume.
Există oameni care cred că avocado ajută la slăbit. Aceasta este o greșeală deoarece avocado nu oferă proteine și nu conține toate mineralele esențiale pentru organism.
Recomandăm: 3 smoothie-uri cu avocado pentru colesterol redus
3. Leziuni hepatice
Mulți oameni nu știu asta, dar consumul de avocado poate fi dăunător pentru cei cu probleme hepatice. Avocado conține substanțe precum anetolul sau estragolul, care pot provoca boli hepatice la persoanele predispuse.
În acest caz, reduceți consumul și consultați un specialist cu privire la posibilitatea includerii acestui aliment în dieta obișnuită.
4. Posibil risc de alergii
Deși nu este ceva obișnuit, există anumite persoane care pot dezvolta o alergie la avocado. În acest caz, consumul acestuia trebuie eliminat complet pentru a evita reacțiile nedorite.
Nu consumați prea mult avocado!
După cum ați văzut, depășirea consumului de avocado ar putea prezenta riscuri pentru sănătate. Mărimea porției recomandate este de doar o cincime dintr-un avocado mare, adică aproximativ 30 g.
Prin urmare, menținerea unei alimentații variate și echilibrate este modalitatea optimă de a rămâne sănătoși. Consultarea unui specialist în nutriție vă va ajuta întotdeauna să luați măsurile corespunzătoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Clinic, C. (2018, agosto 7). Can you eat too much avocado? Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/can-you-eat-too-much-avocado
- Dreher, M., Chen, F. W., & Ford, N. A. (2021). A comprehensive review of hass avocado clinical trials, observational studies and biological mechanisms. Nutrients, 13(12), 1-22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8705026/
- Dreher, M & Daventport, A. J. (2013). Hass avocado composition and potential health effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738-750. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/
- Privitera-Torres, M & Moreno, A & Pérez Codesido, Sabela & Del Pozo, Victoria & Muñoz, JM & Mañas, JA & Durana, MD. (2022). Avocado Allergy: Identification of a New Allergen. Journal of Investigational Allergy and Clinical Immunology. https://www.jiaci.org/revistas/vol33issue3_6-12.pdf
- Thompson, S. V., Bailey, M. A., Taylor, A. M., Kaczmarek, J. L., Mysonhimer, A. R., Edwards, C. G., Reeser, G. E., Burd, N. A., Khan, N. A., & Holscher, H. D. (2021). Avocado Consumption Alters Gastrointestinal Bacteria Abundance and Microbial Metabolite Concentrations among Adults with Overweight or Obesity: A Randomized Controlled Trial. The Journal of nutrition, 151(4), 753–762. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8030699/
- Watanabe R. (2020). Hyperkalemia in chronic kidney disease. Revista da Associacao Medica Brasileira (1992), 66Suppl 1(Suppl 1), s31–s36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31939533/
- Why people become overweight. (2019). Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-people-become-overweight
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.