De ce trebuie să consumi mai mult zinc?
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Atunci când planifică o dietă sănătoasă și echilibrată, oamenii uită adesea importanța mineralelor, cum ar fi zincul. Oamenii nu acordă mineralelor importanța pe care o merită, ceea ce înseamnă că, de fapt, aceștia nu își planifică o dietă echilibrată. De ce trebuie să consumi mai mult zinc?
Deficitul mineral poate duce la probleme de sănătate dacă nu iei atitudine. Deși există multe minerale pe care trebuie să le consumi pentru a te bucura de o sănătate optimă, în acest articol ne vom concentra asupra zincului și asupra importanței creșterii aportului prin dietă.
Ce este zincul?
Zincul, după cum știm deja, este un mineral. Este un oligoelement, adică o substanță de care corpul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa corect. Acest mineral se găsește în toate celulele corpului și este esențial pentru regenerarea țesuturilor celulare și pentru sinteza ADN-ului, printre alte funcții.
De asemenea, avem nevoie de zinc pentru miros și gust. În timpul sarcinii, al alăptării și al copilăriei, corpul are nevoie de zinc pentru a crește și a se dezvolta corespunzător.
Alte funcții ale zincului sunt:
- Crește efectul insulinei, un hormon produs de pancreas, însărcinat cu reglarea cantității de glucoză din sânge.
- Este implicat în sinteza hormonilor, precum testosteronul.
- Contribuie la menținerea sănătății pielii, a părului și a unghiilor.
- Întărește sistemul imunitar. Din acest motiv, multe medicamente pentru răceală conțin zinc.
Pe lângă toate aceste funcții esențiale pe care zincul le îndeplinește în organism, cercetătoarea Janet King și echipa ei au făcut progrese în acest domeniu. Au arătat, printr-un studiu, că beneficiile creșterii aportului de zinc prin dietă sunt mult mai puternice decât se credea anterior.
Citește mai mult:
De ce trebuie să consumi mai mult zinc?
Probleme de sănătate asociate cu lipsa de zinc
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în raportul său de sănătate din 2002 și pe baza datelor privind disponibilitatea alimentelor pe regiuni, susține faptul că deficitul de zinc afectează aproximativ o treime din populația lumii.
Cercetătorii au descris pentru prima dată importanța zincului pentru sănătatea umană în anii 1960, când au publicat studii care propuneau posibila relație între deficiența acestui mineral și nanismul nutrițional la adolescenți.
În prezent, știm că manifestările clinice ale deficitului de zinc includ:
- Înălțime redusă
- Hipogonadism și infertilitate la bărbați
- Tulburări ale pielii, cum ar fi dermatita pustuloasă
- Alopecie
- Vindecare dificilă
- Funcții cognitive deficitare
- Diaree
- Deficiența imunității celulare care duce la apariția frecventă a infecțiilor
Toate aceste probleme cauzate de lipsa de nutrienți afectează diferit fiecare persoană și depind de gradul deficienței: moderat sau sever. Cercetătorii estimează faptul că deficiența de minerale este asociată cu 16% din infecțiile tractului respirator superior și cu 10% din episoadele de boli diareice care apar la nivel mondial.
Citește mai mult:
Principalele surse de zinc din dietă: alimentele recomandate
Mai jos, vom vorbi despre o serie de alimente care oferă cantitățile de zinc necesare pentru a evita toate problemele pe care tocmai le-am menționat. Cu toate acestea, este important să știi că nu trebuie să iei suplimente de zinc dacă medicul nu ți le-a recomandat. Un exces de zinc, la fel ca un deficit, poate declanșa probleme de sănătate, cum ar fi hipotensiunea, convulsiile sau durerile articulare.
Stridiile
Stridiile, la fel ca fructele de mare, sunt un aliment care conține o cantitate mare de zinc. La fiecare 100 de grame (4 oz) pe care le consumi, stridiile oferă până la 182 miligrame din acest oligoelement. În plus, acestea oferă cantități semnificative de fier și alți nutrienți importanți, cum ar fi grăsimile omega-3 sau vitaminele.
Ciocolata neagră
Cacaua este bogată nu numai în antioxidanți și magneziu, ci și în zinc. Evident, ciocolata neagră este bogată în grăsimi și are un număr destul de mare de calorii. Cu toate acestea, 30 de grame (1,2 oz) de ciocolată neagră îți pot oferi 3 miligrame de zinc.
Carnea roșie
Carnea de vită slabă este cea care oferă cea mai mare cantitate de zinc, conținând 6,2 grame (0,25 oz) la 100 de grame (4 oz). După carnea de vită, urmează carnea de porc.
Din toate aceste motive, o dietă variată și echilibrată, care oferă niveluri corecte de oligoelemente, cum ar fi zincul, îți va permite să te bucuri de o sănătate de fier, să eviți carențele și să profiți de beneficiile mineralelor pentru bunăstare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017.
- Zyba SJ., Shenvi SV., Killilea DW., Holland TC., et al., A moderate increase in dietary zinc reduces DNA strand breaks in leukocytes and alters plasma proteins without changing plasma zinc concentrations. The American Journal of Clinical Nutrition, 2017.
- Abdelhaleim AF., Soliman JS., Amer AY., Soliman JSA., Association of zinc deficiency with iron deficiency anemia and its symptoms: results from a case control study. Cureus, 2019.
- Chung, C. S., & King, J. C. (2004). Zinc. In Encyclopedia of Dietary Supplements. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022064
- Urnov, F. D., Miller, J. C., Lee, Y. L., Beausejour, C. M., Rock, J. M., Augustus, S., … Holmes, M. C. (2005). Highly efficient endogenous human gene correction using designed zinc-finger nucleases. Nature. https://doi.org/10.1038/nature03556
- Tuerk, M. J., & Fazel, N. (2009). Zinc deficiency. Current Opinion in Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e328321b395
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.