Depresia poate duce la probleme cardiovasculare grave
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia este una dintre cele mai frecvente boli. Afectează deja peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume. Este una dintre principalele cauze ale concediilor medicale și una dintre cele mai invalidante boli. În plus, conform studiilor pe care le vom analiza mai jos, depresia poate duce la probleme cardiovasculare. Vă încurajăm să luați în considerare aceste informații și să discutați cu medicul specialist.
Depresia poate duce la probleme cardiovasculare grave
Depresia este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică, iar datele pe termen lung nu sunt tocmai pozitive:
- Potrivit OMS și, conform propriilor studii, în anul 2030, depresia va fi principala cauză de invaliditate și concediu medical.
- Depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbați.
- Social, depresia continuă să fie „banalizată”. Impactul psihologic nu este înțeles.
Complexitatea socială și personală a acestei boli este deja destul de mare, însă trebuie să ținem cont și de un alt factor: depresia ne afectează inima și ne poate cauza probleme grave. Așa este, depresia poate duce la probleme cardiovasculare.
Citiți și: Cum poți identifica și trata depresia postpartum?
Studii care confirmă faptul că depresia poate provoca probleme cardiovasculare
Studiul a fost realizat de Columbia University Medical Center din New York, Harvard Medical School din Boston și Harvard School of Public Health (Romero, CE, 2007).
- Au fost urmărite 63.469 de femei care nu aveau boli cardiovasculare la începutul programului, dar aveau un diagnostic de depresie.
- Studiul a durat 8 ani, iar rezultatele au fost șocante: 49% dintre femeile care nu au depășit depresia s-au ales cu probleme coronariene.
- Una dintre variabilele pe care oamenii de știință le-au luat în considerare este utilizarea antidepresivelor, care ar putea condiționa dezvoltarea pe termen lung a unui tip de boală cardiovasculară (în acest moment, acest factor nu este concludent și lipsesc mai multe date).
- Dezvoltarea atacurilor de cord a fost legată de alte trei variabile care au fost adăugate depresiei: hipertensiune, colesterol și predispoziția genetică la anumite probleme coronariene.
Depresia la bărbați
Majoritatea lucrărilor care vizează studierea relației dintre depresie și bolile cardiovasculare au avut subiecți de sex feminin. Dar și bărbații pot suferi de depresie. Așadar, Dr. Jeffrey F. Scherrer, psihiatru la Școala de Medicină a Universității din Washington și la Centrul Medical pentru Afaceri al Veteranilor din St. Louis, a realizat propriul studiu. Rezultatele au fost următoarele:
- Bărbații sunt la fel de susceptibili să dezvolte boli de inimă dacă au fost diagnosticați cu depresie.
- Probabilitatea de a suferi de insuficiență, angină sau atac de cord este de două ori mai mare decât la bărbații care nu suferă de această boală.
Cum să facem față problemelor cardiace dacă suferim de depresie
Unul dintre principalele motive pentru care pacienții deprimați dezvoltă boli de inimă este faptul că încetează să aibă grijă de ei înșiși. De aceea, depresia poate provoca probleme cardiovasculare.
- Hrana și odihna sunt neglijate, iar exercițiile fizice lipsesc.
- Imobilitatea este foarte periculoasă. Apatia și neputința duc la scăderea imunității.
- Multe persoane deprimate se izolează social și nu mai fac controale de rutină pentru a monitoriza tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.
- Depresia poate și în caz de slăbire drastică sau obezitate.
- Pacienții cu depresie trebuie să fie foarte atenți la efectele secundare ale medicamentelor.
- Este esențial ca persoana cu depresie să aibă un sprijin familial bun în orice moment, având în vedere faptul că această boală provoacă o deconectare de sine.
Depresia poate provoca probleme cardiovasculare. Dar… cum le putem evita?
- Depresia nu ar trebui să preia controlul asupra propriei existențe.
- Ajutorul: Singurătatea nu este bună atunci când suferim de depresie. Lasă-ți medicul să te ajute, lasă psihologul sau psihiatrul să te trateze, ascultă-ți prietenii și discută oamenii care au trecut prin același lucru.
- Ieși la plimbare în fiecare zi timp de o jumătate de oră și adoptă o dietă corectă, sănătoasă și echilibrată.
- Lasă soarele să strălucească pe pielea ta, evită să stai acasă și încearcă să faci ceva nou în fiecare zi, oricât de neimportant ar fi: cumpără o carte, mergi la plimbare, la o întâlnire…
- Ai grijă de tensiunea arterială și mergi regulat la medic.
- Canalizează-ți emoțiile negative prin pictură, scris, sport, muzică… Evită să acumulezi tensiuni și frustrări.
- Foarte, foarte important: Nu te închide în casă!
Îți oferim: 5 sfaturi pentru a ameliora depresia
Depresia poate duce la probleme cardiovasculare: concluzii
Potrivit studiilor, starea de spirit poate duce, printre altele, la probleme cardiovasculare. Nu înseamnă că șansele sunt 100%, dar bolile pot apărea. Respectă aspectele pe care le-am discutat anterior. Mai presus de toate, caută ajutor profesional. Nu trebuie să-ți fie rușine că suferi de depresie, deoarece este o afecțiune pe care mulți oameni o au cel puțin o dată în viață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Romero, C. E. (2007). Depresión y enfermedad cardiovascular. Revista Uruguaya de cardiología, 22(2), 92-109.
- Sandín, B. (2002). Papel de las emociones negativas en el trastono cardiovascular: un análisis crítico. Revista de psicopatología y psicología clínica, 7(1), 1-18.
- Su, S., Miller, A. H., Snieder, H., Bremner, J. D., Ritchie, J., Maisano, C., … & Vaccarino, V. (2009). Common genetic contributions to depressive symptoms and inflammatory markers in middle-aged men: the Twins Heart Study. Psychosomatic Medicine, 71(2), 152.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.