Descoperiți relația dintre budism și mindfulness
Deși mindfulness este considerată o practică relativ recentă, fundamentele sale sunt budiste, o doctrină filozofică care datează din anul 2.500 î.Hr. și cuprinde o varietate de credințe și tradiții. Se spune că mindfulness este strâns legat de meditația Zen și Vipassana. Care este relația dintre budism și mindfulness?
Sosirea mindfulness-ului în Occident
În 1979, biologul molecular Jon Kabat-Zinn, un practicant de yoga și meditație Zen, și-a propus să investigheze într-un context clinic potențialele beneficii ale disciplinelor pe care le-a studiat pentru înțelegerea minții și ameliorarea stresului.
Pentru a face acest lucru, a dezvoltat un program de 8 săptămâni bazat pe practici contemplative, departe de credințele religioase și culturale. El a numit practica Reducere a Stresului bazată pe Mindfulness.
Cursul a avut loc la subsolul Universității din Massachusetts, unde Kabat-Zin a tratat pacienți care nu răspundeau tratamentele convenționale. Rezultatele au arătat că programul a reușit să amelioreze o varietate de simptome asociate cu anxietatea, tulburările de alimentație, dependențele, depresia cronică și chiar psoriazisul, printre alte afecțiuni.
În acest fel, programul fondat de Kabat-Zinn a dat naștere Clinicii de Reducere a Stresului din cadrul Centrului Medical al Universității din Massachusetts. Așa a fost popularizat mindfulness ca practică terapeutică.
Astăzi, mindfulness este o practică formală de meditație și o percepție pe deplin conștientă a lumii, a vieții și a sinelui. Având în vedere beneficiile dovedite pe care le are asupra sănătății, a fost considerat elementul principal în multiple tehnici de psihoterapie de a treia generație.
Recomandăm: Meditația mindfulness: 5 exerciții pentru un somn bun
Relația dintre budism și mindfulness
Kabat-Zinn și alți experți au confirmat că mindfulness este centrul meditației budiste datorită relației sale cu Vipassana și meditația Zen, curente care se concentrează pe aici și acum.
Această abordare este o tehnică de meditație ce duce la conștientizarea noastră și a mediului înconjurător. Pentru a înțelege mai bine relația dintre budism și mindfulness, trebuie să vedem punctele comune.
Mindfulness și meditația Vipassana
Deși există și alte tradiții budiste, cum ar fi Vajrayana și Mahayana, mindfulness este considerat o versiune a budismului Theravada, introdus de Siddhartha Gautama Buddha în sud-estul și sudul Asiei.
Vipassana se remarcă printre tehnicile de meditație ale budismului Theravada, care înseamnă „a observa lucrurile așa cum sunt, nu așa cum ni se par”.
În acest caz, meditația Vipassana este descrisă după cum urmează:
- În primul rând, persoana practicantă este de acord să nu fure, să nu omoare, să aibă un comportament sexual adecvat, să nu mintă, să nu ingereze substanțe toxice și să nu tulbure liniștea celorlalți. Trebuie să aibă suficientă liniște pentru a continua.
- În al doilea rând, învață să-și controlezi mintea, făcând-o să se concentreze pe același lucru, cum ar fi respirația.
- În al treilea rând, construiește viziunea integrală a naturii în sine. Aceasta este punctul culminant al învățăturii budiste, care implică autopurificarea prin observație.
Mindfulness și meditația Zen
Relația dintre budism și mindfulness este evidentă și în utilizarea tehnicilor tipice meditației Zen, cum ar fi concentrarea asupra respirației și pozițiilor corpului (mers, culcat sau șezut).
În plus, luând ca referință meditația Zen, Kabat-Zinn subliniază că elementele esențiale ale mindfulness-ului sunt următoarele:
- Să ai mereu răbdare, ceea ce presupune să poți respecta cursul firesc al evenimentelor și să fii deschis în orice moment, pentru că lucrurile au loc la momentul potrivit.
- Să scapi de obiceiul de a analiza și judeca experiențele ca fiind bune sau rele.
- Să elimini așteptările cauzate de experiențele trecute.
- Să ai încredere în sine și să înveți să-ți asculți propria ființă.
- Să neglijezi efortul pentru a obține rezultate.
- Să te accepți pe tine însuți și să vezi lucrurile așa cum sunt în prezent. Asta nu înseamnă să avem o atitudine indiferentă și pasivă față de ceea ce vedem, ci disponibilitatea de a vedea lucrurile așa cum sunt, fără distorsiuni.
Recomandăm: 5 exerciții mindfulness pentru anxietate
Budism și mindfulness: concluzie
Relația dintre budism și mindfulness este evidentă în practicile care concentrarea pe aici și acum. Prin urmare, ambele filozofii ajută la obținerea unui sentiment mai puternic de conștientizare și conexiune cu noi înșine și cu lumea din jurul nostru.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Davis D y Hayes J. What are the benefits of mindfulness? A practice review of psychotherapy-related research. Psychotherapy [Internet]. 2011 [consultado 18 abr 2022]; 48(2): 198–208. Disponible en: https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0022062
- Grossman P, Niemann L, Schmidt S y Walachc H. Mindfulness-based stress reduction and health benefits: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research [Internet]. 2004 [consultado 18 abr 2022]; 57(1): 35-43. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022399903005737
- Samuelson M, Carmody J, Kabat-Zinn J, Bratt MA. Mindfulness-Based Stress Reduction in Massachusetts Correctional Facilities. The Prison Journal [Internet]. 2007 [consultado 18 abr 2022]; 87(2):254-268. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0032885507303753
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.