Logo image
Logo image

Descrierea și cauzele miozei (pupiloconstricție)

4 minute
Pupilele pot reflecta existența unei leziuni nervoase sau chiar ghida diagnosticul de otrăvire. În articolul de astăzi, îți vom explica de ce se apare mioza sau constricția pupilelor. De asemenea, vom discuta despre semnele de avertizare asupra unui proces patologic.
Descrierea și cauzele miozei (pupiloconstricție)
Ultima actualizare: 03 decembrie, 2020

Mioza este termenul medical folosit pentru constricția pupilei. Problema poate părea irelevantă, dar dezvăluie multe despre starea de sănătate a unei persoane. În acest articol, vom discuta despre cauzele miozei.

Pupila este partea ochiului ce reacționează fiziologic la schimbările de lumină, fie prin contractare, fie prin dilatare. În plus, dimensiunea acesteia se modifică atunci când o persoană consumă toxine sau când există leziuni ale creierului.

Mioza (pupiloconstricția)

După cum am menționat deja, mioza constă în contracția pupilei – cea mai întunecată parte a ochiului situată în centrul irisului. Pupila este responsabilă de controlul cantității de lumină care ajunge în globul ocular, în direcția retinei.

Pupila se dilată sau se contractă pentru a regla cantitatea de lumină, în funcție de mediul înconjurător. Aceasta se dilată atunci când mediul este întunecat – procesul se numește midriază. În schimb, pupila devine mai mică atunci când există multă lumină. Acesta este un reflex fiziologic normal controlat de sistemul nervos parasimpatic. Aceste mișcări apar grație mușchiului ciliar, dilatatorul irisului prezent în ochi. Sistemul nervos simpatic coordonează acțiunea.

Citește mai mult:

Cum să-ți protejezi ochii vara

Some figure
Pupila reacționează la lumina externă fie prin extindere, fie prin contractare.

Cauzele miozei

Așa cum am explicat mai sus, mioza este un proces fiziologic care are loc ca răspuns la cantitatea de lumină din mediu. Însă aceasta nu este singura situație care poate duce la această reacție. La rândul lor, anumite substanțe sau boli pot provoca mioza.

Consumul de opioide

Opiaceele modifică funcționarea sistemului nervos central. Oamenii le folosesc fie ca medicamente pentru o anumită afecțiune, fie în scopuri recreative. Fentanilul, morfina, heroina și metadona sunt doar câteva dintre ele.

Opiaceele deprimă sistemul nervos, iar pupilele se contractă și reacționează greu la stimulii luminoși. Potrivit unui articol publicat de Universidad Libre Seccional Barranquilla, intoxicația cu opioide se caracterizează prin mioză și depresie respiratorie și a conștienței, printre alte simptome.

Intoxicarea cu substanțe chimice

Pe lângă opioide, există multe alte substanțe chimice care pot duce la mioză. De fapt, mai multe medicamente menționează mioza printre efectele lor secundare – antipsihoticele, cum ar fi haloperidolul, de exemplu. Același lucru este valabil și pentru medicamentele topice utilizate pentru tratarea glaucomului.

Sindromul Horner și mioza

Simptomele acestei afecțiuni apar după o leziune nervoasă. Provoacă mioză și pleoapa căzută. În plus, transpirația pe partea afectată a feței scade.

Potrivit unui articol publicat de Acta Médica del Centro, iatrogeneza este una dintre principalele cauze ale acestui sindrom (adică apare ca urmare a eșecului medical după intervenții chirurgicale faciale și intervenții dentare sau terapeutice aplicate pentru nevralgia de trigemen).

Hemoragia cerebrală

Mioza poate apărea în funcție de zona creierului afectată de sângerare (de exemplu, în cazurile de accident vascular cerebral grav sau atunci când este implicat talamusul).

Tumora Pancoast

Acest tip de cancer apare în plămâni și poate afecta diverse părți ale sistemului nervos simpatic – responsabil de producerea midriazei, opusul miozei. Astfel, pupila nu se poate dilata și, prin urmare, rămâne contractată.

Citește mai mult:

Ochii care curg: care sunt cauzele?

Diagnosticul miozei

Pentru a stabili cauzele miozei, cel mai simplu lucru este să ne uităm la starea generală a pacientului. Multe dintre etiologiile care produc simptomul, cum ar fi intoxicația cu opioide sau hemoragia cerebrală, sunt însoțite de o modificare a stării de conștiență.

Medicii întreabă persoana în cauză dacă se află sub efectul medicamentelor sau al drogurilor (dacă aceasta este conștientă). De asemenea, medicul va urmări modul în care reacționează pupilele la stimulii luminoși. Medicul sau chiar asistentul medical va testa diferite reflexe oculare pentru a verifica starea neurologică a pacientului.

Reflexul fotomotor este unul dintre reflexele analizate. Medicul va observa dacă pupila se contractă mai mult atunci când este expusă luminii. Alt reflex este cel consensual, care confirmă dacă și pupila celuilalt ochi (cel care nu este iluminat) se contractă. Acesta arată dacă leziunea se află într-unul dintre nervii periferici sau în creierul superior.

Some figure
Accidentele vasculare cerebrale, unele tumori și anumite medicamente pot duce la mioză persistentă.

Un reflex fiziologic

Mioza sau constricția pupilei este un mecanism fiziologic care apare ca răspuns la expunerea la lumină. Cu toate acestea, efectul poate fi secundar unor daune neurologice sau intoxicații cu anumite substanțe.

Astfel, aceasta este o parte esențială a examinării medicale și oferă multe informații despre starea pacientului. Medicii trebuie să suspecteze un proces patologic subiacent atunci când mioza este persistentă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Síndrome de Claude-Bernard-Horner. Presentación de un caso. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=39027
  • Exploración de los reflejos pupilares | Oftalmología en la práctica de la medicina general, 4e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1498&sectionid=99962670
  • Filippa, R., Toso, A., Cordero, J., & Olivos, P. (n.d.). Intoxicacion por Haloperidol (Haldol ).
  • Vista de Intoxiación opioide | Biociencias. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/biociencias/article/view/2783/2203
  • Panagopoulos, Nikolaos, et al. “Pancoast tumors: characteristics and preoperative assessment.” Journal of thoracic disease 6.Suppl 1 (2014): S108.
  • Carrera, Maria Alicia Vera, et al. “Manejo de intoxicación por opioides.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 494-510.
  • Garófalo, Mariano, and Germán Píccolo. “CAPÍTULO 3 Efectos oculares adversos provocados por medicamentos.” Manual práctico: optometría clínica: 43.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.