Dieta cu alimente crude: care sunt dezavantajele acesteia?
 

Dieta cu alimente crude: care sunt dezavantajele acesteia?

Urmează să vă arătăm principalele dezavantaje ale dietei cu alimente crude, un plan alimentar la modă în ultimii ani. Cât de periculoasă este această dietă?
Dieta cu alimente crude: care sunt dezavantajele acesteia?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 28 octombrie, 2022

Dieta cu alimente crude se caracterizează prin faptul că nu permite consumul de produse gătite. Aceasta prezintă o serie de dezavantaje pentru sănătate. De fapt, este un ghid alimentar restrictiv, pe care experții în nutriție nu îl recomandă nimănui

Pentru a vă asigura că cerințele voastre nutriționale sunt îndeplinite, trebuie să planificați o dietă variată. Alcătuirea dietei optime necesită o oarecare prudență. Dietele la modă fi dăunătoare organismului sau chiar foarte periculoase.

Dieta cu alimente crude: care sunt dezavantajele acesteia?

În primul rând, trebuie remarcat faptul că aportul de alimente crude poate să nu fie cel mai potrivit pentru a spori utilizarea nutrienților. În timpul gătitului, fibrele se înmoaie, ceea ce îmbunătățește disponibilitatea carbohidraților și a multor alte elemente.

Fibrele brute acționează ca un antinutrient. Desigur, s-a demonstrat că au beneficii pentru sănătatea intestinală, dar nu întotdeauna în formă crudă.

Procesul de gătire reduce riscul microbiologic. Majoritatea microbilor mor atunci când sunt supuși la temperaturi ridicate, împiedicându-i să provoace boli.

Consumul de produse crude, cum ar fi ouăle, poate duce la salmoneloză. Această patologie are simptome digestive severe. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică ne avertizează cu privire la acest lucru.

Anumite toxine sunt inactivate sau eliminate datorită mecanismelor termice. Putem evidenția compuși precum cardolul, linamarina din manioc sau acidul anacardic.

Chiar și saponinele din leguminoase au un efect redus datorită gătitului. Aceste elemente acționează ca protectori împotriva agenților patogeni din plante, dar nu sunt benefice pentru oameni, așa cum evidențiază cercetările publicate în Toxicon.

Bacterii Salmonella
Bacteriile care provoacă salmoneloza se găsesc în alimentele crude, cum ar fi ouăle. Același risc este atribuit și altor microorganisme, cum ar fi E. coli.

Există avantaje?

Dieta cu alimente crude are și avantaje. Da, este vorba mai ales despre prezența mai mare a legumelor proaspete în alimentație.

În plus, uleiurile de proastă calitate sunt evitate, obținându-se astfel o îmbunătățire a compoziției corporale și o densitate energetică mai mică a preparatelor.

Dieta raw vegană și dieta raw omnivoră

Există două abordări ale dietei cu alimente crude: una permite consumul de alimente de origine animală și alta nu. A doua variantă este mai recomandată. Este clar că riscul deficitului nutrițional este mai mare, dar prima variantă are un risc microbiologic ridicat. Nu este recomandată pentru o sănătate optimă.

Produsele de origine animală necesită întotdeauna preparare termică înainte de consum.

Gătitul cărnii garantează siguranța acesteia și evită contaminarea și otrăvirea. În plus, chiar dacă nu apar simptome, a consuma bacterii patogene în mod recurent afectează compoziția microbiotei și digestia nutrienților.

În cazul dietei raw vegane, trebuie remarcat faptul că riscul de deficiență nutrițională este mare. Nu este ușor să combinați alimentele pentru a vă asigura că aportul de proteine este suficient. În plus, mulți nutrienți esențiali se găsesc în cantități semnificative doar în alimentele de origine animală (vitamina B12, DHA și vitamina D).

Pentru a evita alterările fiziologice, cel mai bun lucru în acest caz este să optați pentru suplimente, pe lângă pregătirea eficientă a ghidului nutrițional. Există mai multe produse pe piață care vă pot ajuta să evitați deficitele. Cel mai bine este să apelați la ajutorul unui specialist.

Dieta cu alimente crude este periculoasă
Carnea crudă prezintă un risc biologic ridicat. Ea adăpostește bacterii care pot otrăvi organismul.

Dieta cu alimente crude nu pare a fi cea mai bună opțiune

Dieta cu alimente crude are mai multe dezavantaje decât beneficii, chiar dacă este omnivoră. Toate dietele restrictive sunt inadecvate. Cel mai bine este să pariați pe diete care includ toate grupele de alimente și care permite diverse metode de gătit. În acest mod, utilizarea nutrienților va fi maximă.

Atunci când gătiți alimente, există câteva aspecte importante. Nu toate metodele de gătit sunt la fel de prietenoase cu alimentele. Prioritizați metodele mai puțin agresive și pe cele care nu necesită cantități mari de grăsime. În caz contrar, densitatea energetică zilnică a dietei poate crește, afectând negativ compoziția corporală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Keerthirathne TP, Ross K, Fallowfield H, Whiley H. Reducing Risk of Salmonellosis through Egg Decontamination Processes. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(3):335. Published 2017 Mar 22. doi:10.3390/ijerph14030335
  • Zaynab M, Sharif Y, Abbas S, et al. Saponin toxicity as key player in plant defense against pathogens. Toxicon. 2021;193:21-27. doi:10.1016/j.toxicon.2021.01.009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.