Dieta în cancerul pancreatic: ce este permis și ce este interzis?
 

Dieta în cancerul pancreatic: ce este permis și ce este interzis?

Dieta este esențială pentru pacienții care suferă de cancer pancreatic, pentru a le crește toleranța la tratament și a le îmbunătăți calitatea vieții.
Dieta în cancerul pancreatic: ce este permis și ce este interzis?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 30 iunie, 2023

Dieta joacă un rol important în tratamentul pentru cancerul pancreatic. Pacienții se confruntă cu deficite nutriționale, scădere în greutate și reacții adverse la tratament (deshidratare, greață, vărsături, etc.), care le deteriorează calitatea vieții.

De asemenea, după cum au arătat cercetările publicate de Frontiers in Oncology, aproximativ 50% din cazuri sunt legate de o dietă nesănătoasă. Prin urmare, atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea bolii, există mai multe linii directoare axate pe îmbunătățirea stării nutriționale.

Importanța dietei în cancerul pancreatic

Pancreasul contribuie la descompunerea carbohidraților. De asemenea, eliberează enzime ce ajută la digestia proteinelor și grăsimilor.

Există mai multe motive pentru care dieta necesită o atenție specială în cancerul pancreatic. Pentru a înțelege mai bine, trebuie să facem o scurtă trecere în revistă a funcțiilor acestui organ. Pancreasul este situat în zona abdominală, chiar în spatele stomacului, aproape de intestine, vezica biliară și duoden.

Deoarece este implicat în digestia alimentelor și în reglarea nivelului de zahăr din sânge, deteriorarea sănătății din cauza unor boli precum cancerul generează complicații nutriționale. În consecință, mușchii și grăsimea tind să se descompună, ducând la pierderea în greutate și la o stare de oboseală.

Într-un studiu publicat de Cancer Management and Research, cercetătorii au descoperit că dieta bogată în zahăr, grăsimi și carne roșie procesată poate crește riscul de cancer pancreatic.

În schimb, fructele, legumele și alte surse de fibre, antioxidanții și polifenolii pot ajuta la prevenirea și tratarea cancerului pancreatic. Deși dieta trebuie adaptată nevoilor individuale ale fiecărui pacient, există câteva sfaturi care pot fi implementate la nivel general.

Dieta în cancerul pancreatic

După diagnosticarea cancerului pancreatic, echipa medicală colaborează cu nutriționiști pentru a încerca să minimizeze efectele negative ale bolii și ale tratamentului asupra stării nutriționale. Cele mai importante recomandări sunt următoarele:

Consumul de apă și băuturi sănătoase

Unele dintre tratamentele folosite împotriva cancerului pancreatic pot duce la o stare de deshidratare. Din acest motiv, este esențial să se asigure un consum zilnic optim de apă: minim 3,7 litri în cazul bărbaților si 2,7 litri în cazul femeilor.

Pe lângă cele de mai sus, se recomandă consumul de lichide cu o oră înainte și cu o oră după fiecare masă principală. Băuturile cu electroliți și nutrienți sunt o alegere bună. În plus, trebuie evitate cele care conțin cofeină și alcool.

Mese mici

Deoarece pancreasul își reduce capacitatea de a sprijini procesul digestiv, încărcătura alimentară trebuie să fie redusă. Mesele mici, consumate de mai multe ori pe zi (5 sau 6), sunt mai bine tolerate decât cele copioase.

PearlPoint Nutrition Services afirmă faptul că mesele mici ajută și la reducerea efectelor secundare ale tratamentului pentru cancer, cum ar fi greața.

Proteine

Alimentele care conțin proteine cu valoare biologică ridicată sunt esențiale pentru menținerea sănătății musculare și a greutății. Acest macronutrient ajută la repararea celulelor deteriorate și favorizează apărarea organismului.

De fapt, cercetările împărtășite în Clinical Nutrition au arătat că creșterea aportului de proteine ajută la îmbunătățirea prognosticului pacienților cu cancer pancreatic avansat care sunt supuși chimioterapiei.

Sursele recomandate sunt următoarele:

  • Carne de pui
  • Carne de curcan
  • Pește
  • Ouă
  • Nuci
  • Iaurt și brânză

Uneori, pacienții au dificultăți în a mânca alimentele menționate mai sus. În acest caz, pot fi folosite suplimente proteice lichide amestecate cu apă sau adăugate în diverse shake-uri. Alte produse lichide care conțin proteine sunt supa de oase, supele cremă și iaurtul grecesc.

Alimente ușor digerabile

Tratamentele pentru cancerul pancreatic reduc adesea capacitatea acestui organ de a contribui la digestie. De aici rezultă importanța alegerii alimentelor care pot fi digerate mai ușor.

Carnea de vită, carnea de porc și legumele crude sunt alimente care trebuie evitate. Pentru ca digestia să fie mai ușoară, alimentele trebuie tocate în bucăți mai mici și fierte complet.

Alimente integrale

Alimentele integrale au o dublă sarcină în dieta pacienților cu cancer pancreatic. Fibrele lor sprijină procesul de digestie, iar carbohidrații complecși ajută la menținerea unui nivel ridicat de energie.

Produsele recomandate sunt următoarele:

  • Ovăz
  • Pâine integrală
  • Orez integral
  • Paste din grâu integral
  • Orz
  • Mei

Grăsimi sănătoase

Deși alimentele prăjite și grăsimile trans împiedică digestia și deteriorează sănătatea pacienților cu cancer pancreatic, grăsimile sănătoase sunt o sursă excelentă de energie care ajută la combaterea inflamației.

Ele pot fi găsite în următoarele alimente:

  • Ulei de măsline
  • Ulei de cânepă
  • Avocado
  • Nuci si semințe
  • Pește gras

Antioxidanți

Antioxidanții se găsesc în cantități mari în alimente precum fructele și legumele. Se recomanda consumul a cel puțin cinci porții pe zi pentru a obține cantități optime. Fructele de pădure, citricele și verdețurile sunt opțiuni grozave.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie a stabilit faptul că aportul regulat de fructe și legume poate oferi protecție împotriva cancerului pancreatic.

Evitarea consumului de dulciuri și zaharuri

După cum am menționat mai sus, pancreasul este implicat în procesul de reglare a glicemiei. Având funcția redusă din cauza cancerului, dulciurile și zaharurile nu pot fi digerate în mod corespunzător. Acest lucru duce la o creștere a nivelului de glucoză și la alte complicații metabolice. Aceste alimente sunt interzise în dieta pentru cancerul pancreatic.

Suplimente cu enzime pancreatice

Medicul poate sugera completarea dietei cu un supliment de enzime pancreatice. Enzimele pancreatice sprijină digestia și ajută la ameliorarea disconfortului digestiv.

Ce să rețineți despre dieta în cancerul pancreatic?

O dietă adecvată este esențială în tratamentul cancerului pancreatic. Scopul său este de a reduce starea de malnutriție, de a menține o greutate corporală sănătoasă, de a crește forța musculară și de a reduce unele dintre efectele secundare ale tratamentelor. De asemenea, ajută la susținerea funcției digestive a acestui organ.

Este recomandat să prioritizați consumul de fructe, legume, cereale integrale, proteine și grăsimi sănătoase. În plus, trebuie să vă asigurați că obiceiurile alimentare pe care le aveți nu sunt grele pentru digestie.

Mâncatul încet și în cantități mai mici este foarte important. Consumați apă și faceți mișcare.

În orice caz, fiecare pacient va primi un plan nutrițional personalizat. Nutriționistul va stabili ce trebuie să conțină mesele și va prioritiza anumiți nutrienți în funcție de nevoile fiecărui pacient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dehydration and lack of fluids. (s/f). Cancer.org. Recuperado el 27 de junio de 2023, de https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/eating-problems/fluids-and-dehydration.html
  • Dominique S. Michaud y otros , Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study, JNCI: Journal of the National Cancer Institute , volumen 94, número 17, 4 de septiembre de 2002, páginas 1293–1300, https:// doi.org/10.1093/jnci/94.17.1293
  • Hasegawa, Y., Ijichi, H., Saito, K., Ishigaki, K., Takami, M., Sekine, R., Usami, S., Nakai, Y., Koike, K., & Kubota, N. (2021). Protein intake after the initiation of chemotherapy is an independent prognostic factor for overall survival in patients with unresectable pancreatic cancer: A prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)40(7), 4792–4798. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34265503/
  • Ibrahim, M. O., Abuhijleh, H., & Tayyem, R. (2023). What Dietary Patterns and Nutrients are Associated with Pancreatic Cancer? Literature Review. Cancer management and research15, 17–30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9832506/
  • Isaacs L. L. (2022). Pancreatic Proteolytic Enzymes and Cancer: New Support for an Old Theory. Integrative cancer therapies21, 15347354221096077. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9083047/
  • Koushik, A., Spiegelman, D., Albanes, D., Anderson, K. E., Bernstein, L., van den Brandt, P. A., Bergkvist, L., English, D. R., Freudenheim, J. L., Fuchs, C. S., Genkinger, J. M., Giles, G. G., Goldbohm, R. A., Horn-Ross, P. L., Männistö, S., McCullough, M. L., Millen, A. E., Miller, A. B., Robien, K., Rohan, T. E., … Smith-Warner, S. A. (2012). Intake of fruits and vegetables and risk of pancreatic cancer in a pooled analysis of 14 cohort studies. American journal of epidemiology176(5), 373–386. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499118/
  • Ma, Y. J., Yu, J., Xiao, J., & Cao, B. W. (2015). The consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids improves clinical outcomes and prognosis in pancreatic cancer patients: a systematic evaluation. Nutrition and cancer67(1), 112–118. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25425246/
  • Pancreatic cancer. (2013, septiembre 17). PearlPoint Nutrition Services®; PearlPoint Cancer Support. https://pearlpoint.org/i-have-pancreatic-cancer-what-should-i-eat/
  • Schacht, S. R., Olsen, A., Dragsted, L. O., Overvad, K., Tjønneland, A., & Kyrø, C. (2021). Whole-Grain Intake and Pancreatic Cancer Risk-The Danish, Diet, Cancer and Health Cohort. The Journal of nutrition151(3), 666–674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33561273/
  • Zhang, Y., Zhang, T., Yang, W., Chen, H., Geng, X., Li, G., Chen, H., Wang, Y., Li, L., & Sun, B. (2021). Beneficial Diets and Pancreatic Cancer: Molecular Mechanisms and Clinical Practice. Frontiers in oncology11, 630972. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193730/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.