Dieta Keto vs Atkins: diferențe și asemănări
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Lumea dietelor oferă o gamă largă de posibilități. În acest sens, există două tipuri de planuri de dietă care au devenit populare datorită beneficiilor lor: dieta keto și dieta Atkins. Astăzi vom compara dieta keto vs Atkins și vom vedea care sunt beneficiile și dezavantajele acestora!
Ambele diete au un aport scăzut de carbohidrați, așa că sunt excluse unele cereale rafinate, legume și alte surse de zaharuri. Cu toate acestea, strategia de consum și cantitatea de carbohidrați pe care o permite fiecare diferă.
Ce este dieta keto?
Dieta keto sau ketogenică a fost creată pentru prima dată în 1920 pentru a trata epilepsia la copii. Mulți ani mai târziu, a fost folosită ca plan alimentar pentru a ajuta la pierderea în greutate. Pe parcurs, s-a observat și efectul său de a reduce foamea, de a arde mai multe calorii și de a ajuta la tratarea diabetului de tip 2.
Dieta ketogenică se bazează pe un aport caloric din grăsimi (între 65 și 90%). 10 până la 30% se obține din proteine și doar 5% din carbohidrați.
De exemplu, pentru o dietă de 2.000 calorii pe zi, doar 100 dintre acestea provin din carbohidrați (aproximativ 25 grame pe zi). Această porție mică poate fi asigurată de o banană medie, de 3/4 cană de quinoa fiartă sau de aproape jumătate de litru de lapte integral.
Scăderea carbohidraților și creșterea caloriilor din grăsimi sunt menite să pună organismul într-o stare metabolică cunoscută sub numele de cetoză nutrițională. Potrivit experților în metabolism, în această stare, celula își obține energia din corpii cetonici și nu din zahăr.
Citiți mai mult: Alimente permise în dieta keto
Ce este dieta Atkins?
Deși dieta Atkins este mai nouă decât dieta keto, adevăratul său succes a apărut la începutul anilor 2000. Există mai multe versiuni, cea mai populară fiind Atkins 20, al cărui plan inițial presupune 20 grame de carbohidrați, fără fibre, pe zi.
Dieta Atkins este o dietă săracă în carbohidrați, bogată în grăsimi și cu conținut moderat de proteine. Indiferent de versiune, includerea carbohidraților este progresivă și lentă, deși rămâne întotdeauna sub 250 grame pe zi.
Este împărțită în 4 faze:
- Faza 1 sau inducție: începe cu o reducere drastică a aportului de carbohidrați, deoarece admite doar 20 grame pe zi. Faza se menține până când persoana în cauză ajunge la 7 kilograme de greutatea ideală.
- Faza 2 sau scădere continuă în greutate: se introduc mai mulți carbohidrați în dietă (între 25 și 50 grame pe zi), până când persoana în cauză ajunge la 5 kg de greutatea ideală.
- Faza 3 sau pre-întreținere: carbohidrații ajung la 50 – 80 grame pe zi, timp de 1 lună.
- Faza 4 sau întreținere: permite consumul a 80 până la 100 grame de carbohidrați pentru menținerea greutății ideale.
Principalele diferențe și asemănări: Atkins vs keto
Dietele keto și Atkins sunt similare în ceea ce privește obiectivele.
Cum se aseamănă?
Ambele sunt diete cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut ridicat de grăsimi. Dieta keto este foarte asemănătoare cu faza 1 a dietei Atkins, deoarece carbohidrații neți sunt limitați la 25 grame zilnic. Organismul intră în cetoză nutrițională.
Ambele diete susțin eliminarea alimentelor bogate în carbohidrați rafinați și calorii. Acestea includ chipsurile de cartofi, băuturile zaharoase, dulciurile, produsele de patiserie și prăjiturile bogate în zahăr.
Carbohidrați
Dietele keto permit ca doar 5% din totalul caloriilor să vină din carbohidrați. Prin urmare, inducerea cetozei este constantă.
În schimb, dieta Atkins induce cetoza în faza 1 și posibil în faza 2. Pe măsură ce carbohidrații se înmulțesc, cetoza dispare.
În plus, Atkins permite mai multe surse de carbohidrați, cum ar fi fructele, legumele și cerealele. Prin urmare, este mai puțin restrictivă decât dieta keto.
Grăsimi și proteine
Dieta ketogenică limitează proteinele și folosește grăsimi pentru a produce sațietate. În schimb, dieta Atkins recomandă proteinele ca inductor de sațietate. În faza de întreținere, există puțin mai multă libertate pentru consumul acestui nutrient.
Keto are cetoza ca piatră de temelie. Prin urmare, este necesar un consum mare de grăsimi.
Pierdere în greutate
Deși dieta keto este mai rapidă în ceea ce privește atingerea greutății ideale, Atkins vă permite să o mențineți mai mult timp. Când renunțați la dieta keto, aveți tendința de a câștiga greutatea pierdută într-un timp foarte scurt. Un alt avantaj al dietei Atkins este faptul că pot fi încurajate noi obiceiuri alimentare.
Viziune diferită asupra alimentelor rafinate și integrale
Dieta keto pune accentul pe eliminarea cerealelor sau a derivaților rafinați. De asemenea, nu recomandă utilizarea alimentelor procesate, cum ar fi conservele, alimentele ambalate și cele care conțin mulți aditivi. În schimb, alimentele integrale sunt promovate intens.
Spre deosebire de aceasta, dieta Atkins nu impune restricții alimentare. Mai degrabă, solicită consumul de shake-uri, batoane și alte alimente produse de propria companie.
Când să luați în considerare dieta keto vs Atkins?
Mai jos, vom evidenția câteva cazuri particulare în care este evident că utilizarea uneia dintre cele două diete este recomandată. Amintiți-vă că fiecare situație este particulară și trebuie evaluată în contextul ei.
Slăbire
Acest studiu a constatat că dieta Atkins a dus la o scădere în greutate susținută și semnificativă pe parcursul a 6 până la 12 luni. A devenit cel mai recunoscut program în acest scop, în comparație cu un grup de 7 diete populare.
Un alt avantaj al dietei keto este faptul că păstrează masa musculară în timp ce arde grăsimea de rezervă. În plus, garantează că arderea caloriilor este susținută și în repaus.
Dacă trebuie să slăbiți fără multe restricții și să vă mențineți greutatea ideală pentru o perioadă lungă de timp, Atkins este mai bună decât keto. Dacă vreți să slăbiți fără să vă fie foarte foame și să vă mențineți masa musculară, atunci keto este soluția.
Pentru a reduce riscul de boli de inimă
Unele cercetări confirmă că dietele sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi au un efect pozitiv asupra markerilor de sănătate. Restricționarea carbohidraților îmbunătățește pierderea în greutate, crește colesterolul bun sau HDL, reduce circumferința taliei și scade nivelul de trigliceride.
Dieta Atkins reușește să reducă factorii de risc cardiovascular, în comparație cu dietele sărace în grăsimi.
Pentru controlul zahărului din sânge
Asociația Americană de Diabet a revizuit în 2019 standardele pentru tratamentul medical al acestei boli. Dietele sărace în carbohidrați, cum ar fi Atkins și keto, pot fi considerate o opțiune bună în tratamentul diabetului de tip 2.
Unele studii arată că aceste planuri îmbunătățesc nivelul hemoglobinei glicozilate, un marker pe termen lung al glicemiei. În plus, reduc nevoia de medicamente.
Această constatare a fost observată atunci când dieta Atkins a fost aplicată timp de 24 de săptămâni la diabetici obezi și dieta keto timp de 12 luni la adulți supraponderali cu diabet. În schimb, cei care urmau o dietă moderată în carbohidrați și săracă în grăsimi au luat în continuare medicamente.
Citiți și: Beneficiile dietei ketogenice și riscurile asociate
Keto vs Atkins: când să consultați un profesionist?
Fiecare plan de dietă trebuie să primească aprobarea unui profesionist în nutriție. Există mai multe aplicații pe care dietele Atkins și keto le au pentru sănătate, dar este necesar să consultați un expert.
Când cetoza se menține o perioadă lungă de timp, pot apărea greață, amețeli, aritmii și oboseală, mai ales la acele persoane care au boli cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială.
Dieta Atkins, în ciuda faptului că este puțin mai lentă pentru pierderea în greutate, are mai puține restricții decât keto. În ultimele sale faze este moderată în carbohidrați. Alegeți în funcție de condițiile personale și de sfaturile primite.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sociedad Española de Epilepsia. Consuelo Pedrón Giner. Hospital Infantil Universitario Niño Jesús. Madrid. MANUAL para la práctica de la DIETA CETOGÉNICA.2016. Disponible en: https://senpe.com/documentacion/grupos/estandarizacion/manual_dieta_cetogenica.pdf
- Staverosky, Tom. (2016). Ketogenic Weight Loss: The Lowering of Insulin Levels Is the Sleeping Giant in Patient Care. The Journal of medical practice management : MPM. 32. 63-66.
- Miller, V. J., Villamena, F. A., & Volek, J. S. (2018). Nutritional Ketosis and Mitohormesis: Potential Implications for Mitochondrial Function and Human Health. Journal of nutrition and metabolism, 2018, 5157645. https://doi.org/10.1155/2018/5157645
- Cohen, Evan & Cragg, Michael & deFonseka, Jehan & Hite, Adele & Rosenberg, Melanie & Zhou, Bin. (2015). Statistical review of U.S. macronutrient consumption data, 1965–2011 Americans have been following dietary guidelines, coincident with the rise in obesity. Nutrition. 31. 10.1016/j.nut.2015.02.007.
- Sabrina Schlesinger , Manuela Neuenschwander , Carolina Schwedhelm , Georg Hoffmann , Angela Bechthold , Heiner Boeing , Lukas Schwingshackl. Food Groups and Risk of Overweight, Obesity, and Weight Gain: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Adv Nutr, 2019 Mar 1;10(2):205-218.
- Bradley C Johnston , Steve Kanters, Kristofer Bandayrel, Ping Wu, Faysal Naji , Reed A Siemieniuk , Geoff D C Ball, Jason W Busse , Kristian Thorlund , Gordon Guyatt, Jeroen P Jansen, Edward J Mills . Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults: a meta-analysis. JAMA. 2014 Sep 3;312(9):923-33. doi: 10.1001/jama.2014.10397.
- Anton, Stephen & Hida, Azumi & Heekin, Kacey & Sowalsky, Kristen & Karabetian, Christy & Mutchie, Heather & Leeuwenburgh, Christiaan & Manini, Todd & Barnett, Tracey. (2017). Effects of Popular Diets without Specific Calorie Targets on Weight Loss Outcomes: Systematic Review of Findings from Clinical Trials. Nutrients. 9. 822. 10.3390/nu9080822.
- Gibson, Alice & Seimon, Radhika & Lee, Crystal & Ayre, Julie & Franklin, Janet & Markovic, T.P. & Caterson, I.D. & Sainsbury, Amanda. (2014). Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity. 16. 10.1111/obr.12230.
- Moreno-Gudiño, Bryan & Bellido, Diego & Sajoux, Ignacio & Goday, Albert & Saavedra, Dolores & Crujeiras, Ana & Casanueva, Felipe. (2014). Comparison of very low-calorie ketogenic diet with a standard low-calorie diet in the treatment of obesity. Endocrine. 47. 10.1007/s12020-014-0192-3.
- Harvey, C., Schofield, G. M., Zinn, C., Thornley, S. J., Crofts, C., & Merien, F. (2019). Low-carbohydrate diets differing in carbohydrate restriction improve cardiometabolic and anthropometric markers in healthy adults: A randomised clinical trial. PeerJ, 7, e6273. https://doi.org/10.7717/peerj.6273
- Hu, T., Mills, K. T., Yao, L., Demanelis, K., Eloustaz, M., Yancy, W. S., Jr, Kelly, T. N., He, J., & Bazzano, L. A. (2012). Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American journal of epidemiology, 176 Suppl 7(Suppl 7), S44–S54. https://doi.org/10.1093/aje/kws264
- American Diabetes Association; 5. Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes—2019. Diabetes Care 1 January 2019; 42 (Supplement_1): S46–S60. https://doi.org/10.2337/dc19-S005
- Wang, L. L., Wang, Q., Hong, Y., Ojo, O., Jiang, Q., Hou, Y. Y., Huang, Y. H., & Wang, X. H. (2018). The Effect of Low-Carbohydrate Diet on Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients, 10(6), 661. https://doi.org/10.3390/nu10060661
- Krebs, J.D., Bell, D.A., Hall, R.M., Parry-Strong, A., Docherty, P.D., Clarke, K.J., & Chase, J.G. (2013). Improvements in Glucose Metabolism and Insulin Sensitivity with a Low-Carbohydrate Diet in Obese Patients with Type 2 Diabetes. Journal of the American College of Nutrition, 32, 11 – 17.
- Saslow, Laura & Daubenmier, Jennifer & Moskowitz, Judith & Kim, Sarah & Murphy, Elizabeth & Phinney, Stephen & Ploutz-Snyder, Robert & Goldman, Veronica & Cox, Rachel & Mason, Ashley & Moran, Patricia & Hecht, Frederick. (2017). Twelve-month outcomes of a randomized trial of a moderate-carbohydrate versus very low-carbohydrate diet in overweight adults with type 2 diabetes mellitus or prediabetes. Nutrition & Diabetes. 7. 10.1038/s41387-017-0006-9.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.