Logo image
Logo image

Diferențe între alergii, gripă și coronavirus

4 minute
Suferi de gripă, alergii sezoniere sau ești infectat cu coronavirus? Având în vedere că simptomele produse de infecția cu coronavirus sunt similare cu cele ale gripei și ale alergiilor, îți vom explica modul în care poți face diferența.
Diferențe între alergii, gripă și coronavirus
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Planeta este în alertă din cauza răspândirii coronavirusului în întreaga lume prin tulpina COVID-19. Pe tot globul, oamenii se întreabă cum să facă diferența între alergii, gripă și coronavirus. Îți vom explica tot ceea ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni în rândurile următoare.

Numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus este deja peste 200.000. Sunt testate astfel capacitățile serviciilor de sănătate de a răspunde în mod adecvat provocării. Întrucât virusul se răspândește rapid, paturile spitalelor sunt umplute în ritm alarmant.

Protocolul diferă în funcție de fiecare caz: cazuri suspecte, cazuri în care indivizii trebuie să se izoleze, pacienți care necesită spitalizare și cei care pot continua izolarea la domiciliu. Trebuie să ne amintim că, deși nu apar la știri, alte boli continuă să existe, inclusiv gripa și alergiile.

Astăzi vom arunca o privire mai detaliată asupra simptomelor fiecărei boli pentru a crea un ghid de identificare a acestora. După ce vei citi acest articol, vei putea răspunde mai ușor la întrebarea: este vorba despre alergii, gripă sau coronavirus?

Simptomele infecției cu coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că focarul actual de COVID-19 este o pandemie. Cele trei simptome care caracterizează această infecție sunt:

În unele cazuri, pacienții au prezentat și diaree, durere abdominală, odinofagie (durere în gât) și rinoree (secreții nazale abundente). Așa cum se poate observa, simptomele nu sunt întotdeauna specifice. Este foarte ușor să le confundăm cu cele ale altor patologii. De asemenea, nu toți pacienții care sunt infectați cu COVID-19 prezintă toate simptomele de mai sus.

Citește mai mult:

Este periculos coronavirusul la copii?

Simptomele gripei

Gripa este o boală cauzată de virusul gripal și tulpinile sale. Cazurile de gripă care se repetă în fiecare an au legătură cu gripa sezonieră care se manifestă odată cu vremea rece. Din când în când, apar și epidemii deosebite din cauza mutațiilor suferite de virusul gripal, cum a fost cazul virusului H1N1 (gripa porcină).

Simptomele gripei sezoniere sunt următoarele:

Oboseala și starea de epuizare sunt, de asemenea, simptome caracteristice infecției cu virusul gripal. Când suferim de gripă, întâmpinăm dificultăți serioase în desfășurarea activităților zilnice sau chiar simpla ridicare din pat. Gripa ne obligă să ne odihnim, chiar și atunci când am dori să ne continuăm viața de zi cu zi.

Simptomele alergiilor

Alergiile respiratorii ce apar cu precădere toamna și primăvara au simptome mult mai ușoare decât cele ale gripei și ale coronavirusului. În plus, acestea tind să fie localizate la nivelul sistemului respirator superior. Pe lângă faptul că afectează nasul, alergiile afectează și ochii.

Semnele care tind să indice prezența alergiilor pot include următoarele:

  • Rinoree ( secreții nazale abundente)
  • Strănut
  • Ochi care curg
  • Eritem pe vârful nasului (culoarea roșiatică ce apare din cauza iritării)

Merită să subliniem faptul că simptomele sunt ușoare, dar persistente. Deși poate apărea o tuse uscată sub formă de spasme bruște, aceasta nu are aceeași intensitate ca în cazul gripei. Nici starea de oboseală și epuizare nu se compară cu cea pe care o experimentează o persoană cu infecție virală.

Citește mai mult:

5 informații despre infecția cu coronavirus la câini

Some figure

Simptomele rinitei alergice se manifestă în partea superioară a sistemului respirator.

Diferențe între alergii, gripă și coronavirus

În primul rând, gripa și infecția cu coronavirus au simptome similare, iar intensitatea acestora este aproape la fel. Acest lucru face dificilă stabilirea unui diagnostic corect. Diferența este făcută de ceea ce se numește nexus epidemiologic.

Nexusul epidemiologic se referă la contactul cu un individ infectat. Prin urmare, pentru a fi suspect de infectarea cu coronavirus, trebuie să fi existat un anumit contact cu o persoană cu COVID-19. Acest lucru poate apărea din cauza faptului că persoana a călătorit într-o regiune geografică în care virusul circulă liber sau pentru că a petrecut timp cu cineva care a fost testat pozitiv.

În ceea ce privește alergiile, este mult mai ușor să facem diferența. Simptomele alergiilor tind să fie ușoare și localizate în zona feței, fără efect sistemic. Mai mult, alergiile reprezintă un răspuns la stimuli specifici, cum ar fi anotimpul – primăvara sau toamna – și prezența anumitor substanțe în mediu.

Dacă ai îndoieli, medicul te poate sfătui cel mai bine. Este important să ceri sfatul unui specialist în boli infecțioase pentru a elimina orice dubiu, mai ales în cazul febrei. Anumite teste disponibile în centrele de sănătate pot identifica rapid coronavirusul.

Și nu uita: doar pentru că nu este coronavirus, ci gripă sezonieră, nu înseamnă că problema este mai puțin gravă. În cazul pacienților cu un sistem imunitar slăbit sau al celor care au o boală cronică, gripa este la fel de periculoasă precum coronavirusul, dacă nu mai periculoasă. Prin urmare, în ambele cazuri, pacienții aflați în grupa de risc necesită un tratament adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martrus, Jeimmy Elizabeth Rodríguez, et al. “Prevención y diagnóstico virus de la influenza.” RECIAMUC 4.1 (2020): 375-383.
  • Carrara, Carolina. “Características de los pacientes infectados por el coronavirus 2019 en China y dinámica de su transmisión temprana.” (2020).
  • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
  • Zozaya García, Alain, et al. “Rinitis alérgica: tiempo de mejoría de síntomas con inmunoterapia en pacientes mexicanos y revisión de la literatura.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 28.1 (2019): 8-17.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.