Logo image
Logo image

Diferențele dintre vegan, vegetarian și flexitarian

4 minute
Din ce în ce mai mulți oameni își bazează dieta pe alimente vegetale și susțin că sunt vegani, vegetarieni sau flexitarieni. Știi care este diferența?
Diferențele dintre vegan, vegetarian și flexitarian
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Este posibil să fi auzit de termenii de vegan, vegetarian și flexitarian. Dar probabil nu înțelegi cu adevărat ce înseamnă aceștia. Toți par a fi despre consumul de alimente pe bază de plante, așadar care este diferența? Continuă să citești pentru a afla!

Fructele și legumele au prioritate în aceste tipuri de diete. Mulți oameni le adoptă din respect pentru animale sau din cauza altor probleme de mediu. În cele ce urmează, îți vom detalia aspectele fiecărei diete bazate pe plante.

Diferențele dintre vegan, vegetarian și flexitarian

Aceste diete sunt la modă din mai multe motive. Există caracteristici distinctive care se descriu practicile de consum și de viață ale fiecărui grup.

Vegan

Acești oameni își bazează în întregime dieta pe fructe și legume. Nu consumă produse de origine animală, cum ar fi lactatele și derivatele lor, ouă sau miere. Cu toate acestea, termenul „vegan” depășește sfera alimentară și se referă, de fapt, la un stil de viață care include un mod specific de a mânca.

Veganismul se naște din raționamentul etic și moral conform căruia toate speciile sunt egale. Astfel, veganii resping abuzul și exploatarea animalelor și nu folosesc produse care sunt fie derivate din produse animale, fie fabricate de companii care fac experimente pe animale.

De asemenea, veganii sunt împotriva tuturor formelor de exploatare a animalelor, cum ar fi grădinile zoologice, cursele de cai, circul și rodeo, printre altele. În plus aceștia, sunt conștienți de impactul generat de fermele de animale asupra mediului.

Mai multe studii au arătat faptul că creșterea animalelor distruge resursele naturale, accelerează efectul de seră, acidifică solurile și duce la aruncarea de deșeuri în exces în râuri și mări.

Îți recomandăm:

Brânză vegană cu șovârf – o rețetă sănătoasă

Some figure
Dietele vegane exclud complet produsele de origine animală.

Vegetarian

Acest tip de dietă se bazează pe alimente vegetale, dar include și produse lactate, ouă și miere. Carnea și derivatele sale sunt singurele alimente care sunt complet excluse.

Așa cum afirmă Sociedad Argentina de Nutrition, pot exista diferite variații ale acestei diete. Cea mai cunoscută este ovo-lacto-vegetarianismul, deși există și ovo-vegetarianism, care exclude laptele și derivatele sale. În plus, există și lacto-vegetarianism, iar oamenii care adoptă acest stil renunță la ouă.

Unii oameni adoptă vegetarianismul pe viață, iar alții aspiră să renunțe la toate produsele de origine animală. Se poate spune că aceasta este o tranziție necesară pentru a ajunge la veganism.

Flexitarian

Acest stil de a mânca este despre flexibilitate. De fapt, acest grup include toți acei oameni care, în general, urmează o dietă vegetariană, dar uneori acceptă să mănânce carne.

Acest grup îi include pe cei care nu mănâncă întotdeauna carne sau care preferă uneori să o înlocuiască cu produse vegetale. De asemenea, este primul pas pentru cei care încearcă să adopte o dietă vegetariană.

După cum poți vedea, acest stil de viață a câștigat cel mai mult teren în ultima vreme. De fapt, s-ar putea să fii flexitarian fără să știi. Acest stil de viață nu consideră că folosirea animalelor este o transgresiune și, prin urmare, nu implică vinovăție.

Citește mai mult:

Care sunt beneficiile flexitarianismului?

Sunt aceste preferințe alimentare sigure?

Cu ani în urmă, oamenii credeau că dietele care nu conțin produse de origine animală nu oferă substanțe nutritive semnificative. Studiile științifice sugerează faptul că o dietă vegană planificată corespunzător nu conține, totuși, vitamina B12.

Vitamina B12 este rezultatul sintezei microorganismelor care locuiesc în intestinele animalelor. Din acest motiv, singurele surse de hrană care o conțin sunt carnea, ouăle, laptele și derivatele acestora. Cantitățile zilnice recomandate de profesioniști nu sunt asigurate de dietele vegetariene și vegane, în ciuda faptului că persoanele din aceste grupuri mănâncă uneori produse de origine animală.

În consecință, lipsa acestei vitamine poate provoca anemie, defecte ale sistemului nervos, întârzieri în dezvoltarea fătului, pierderi de memorie și alte complicații. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă suplimentele alimentare.

Some figure
Acest tip de dietă poate duce la un deficit de vitamina B12, pe care o poți obține din suplimente artificiale.

Diferențele dintre vegan, vegetarian și flexitarian: concluzie

După cum poți vedea, aceste stiluri de a mânca sunt diferite. Am putea spune că flexitarianismul este începutul unui stil de viață care poate progresa spre vegetarianism, apoi spre veganism. Cu toate acestea, o persoană poate sări peste acești pași și adopta direct dieta vegană.

Oricare ar fi dieta ta, trebuie să o planifici cu atenție, pentru a te asigura că este bine echilibrată și că vei obține toți nutrienții de care ai nevoie. În caz contrar, planul tău alimentar va duce la deficiențe și probleme de sănătate. Consultă întotdeauna medicul sau nutriționistul pentru sfaturi avizate.

Îți mulțumim pentru citirea acestui articol despre diferențele dintre vegan, vegetarian și flexitarian!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-Maldonado, E., Gallego-Narbón, A., & Vaquero, M. (2019). ¿ Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutrición Hospitalaria36(4), 950-961.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science360(6392), 987-992.
  • Farran, A., Illan, M., & Padró, L. (2015). Dieta vegetariana y otras dietas alternativas. Pediatría Integral. 5th ed. Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria (SEPEAP), 313-23.
  • Gallo, D., Manuzza, M., Echegaray, N., Montero, J., Munner, M., Rovirosa, A., … & Murray, R. S. (2015). Grupo de trabajo alimentos de la sociedad argentina de nutrición-Alimentación Vegetariana. Available on: http://www. sanutricion. org. ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final. pdf. Consulted on1(06).
  • FAO. Capítulo 11. Vitaminas. Disponible en: http://www.fao.org/3/w0073s/w0073s0f.htm#:~:text=La%20vitamina%20B12%20es,Se%20mide%20en%20microgramos.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.