Ejacularea nocturnă (poluție): de ce apare?
Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río
Dormi adânc în mijlocul nopții și, dintr-o dată, ai un orgasm cauzat de un vis plăcut și îți uzi hainele. Această scenă comună pentru mulți oameni este cunoscută sub numele de ejacularea nocturnă sau visul umed.
Ejacularea (poluția) nocturnă nu este o problemă. Este o reacție simplă la o nevoie fizică, cauzată de obicei de o imagine mintală. Deși a avea orgasm în somn nu este nici bine, nici rău, acest lucru pune în dificultate mulți oameni.
Ejacularea nocturnă (poluție): de ce apare?
Experții nu au stabilit o cauză clară a ejaculărilor nocturne, deși le asociază cu nivelurile ridicate de testosteron. Un studiu a constatat faptul că bărbații cu niveluri ridicate de testosteron sunt mai predispuși la orgasme nocturne. Cu toate acestea, 13% dintre voluntarii cu niveluri normale de testosteron au experimentat și ei vise umede.
Alte studii sugerează faptul că perioadele lungi de abstinență pot provoca ejaculări nocturne. „Dacă nu ai parte de niciun fel de eliberare sexuală, vei avea mai multe poluții nocturne”, spune psihologul și sexologul Marelize Swart.
În general, ejacularea nocturnă are loc în timpul somnului REM. În timpul acestei faze, corpul se oxigenează mai mult și există mai mult flux de sânge către organele genitale, ceea ce produce o erecție la bărbat sau excitare a clitorisului la femei, ceea ce favorizează stimularea și orgasmul.
Îți recomandăm:
Femeile experimentează vise umede?
Într-adevăr, ejacularea nocturnă nu este o experiență doar a bărbaților. Într-un studiu publicat în Diarios de Estudios Sexuales, 37% dintre femeile peste 21 de ani au raportat că au orgasm în timp ce dorm.
Mult mai devreme, în 1953, controversatul Kinsey Reports a estimat faptul că 70% dintre femei au avut orgasm în somn la un moment dat în viață.
Secreția nocturnă a fluidelor vaginale nu este neapărat însoțită de un orgasm. La bărbați, poluția nocturnă provoacă întotdeauna ejaculare. Secreția vaginală la femei înseamnă că există excitare sexuală, dar aceasta poate avea loc și fără a ajunge la orgasm.
Ejaculările nocturne apar doar în adolescență?
Nu, visele umede nu au un termen de expirare. Dacă nu există activitate sexuală, acestea pot apărea. Ejacularea nocturnă este mai frecventă în timpul adolescenței, deoarece există mai multe modificări hormonale. La maturitate, hormonii sunt mai stabili, iar visele umede sunt mai rare.
Trebuie să ai un vis erotic pentru a avea o ejaculare nocturnă? De obicei, ejacularea este însoțită de vise erotice, dar aceasta nu este o condiție. Poate exista ejaculare fără un vis erotic și chiar fără a-ți aminti vreun vis.
Orgasmul în timp ce dormi poate fi cauzat și de stimuli externi, cum ar fi frecarea cearșafurilor sau a hainelor pe organele genitale. Un studiu publicat de American Psychological Association sugerează faptul că dormitul pe burtă ar putea favoriza ejacularea nocturnă.
De asemenea, poți avea un vis erotic care se termină în orgasm fără ca acesta să provoace o ejaculare nocturnă, chiar dacă ai o erecție.
A nu avea ejaculări nocturne indică o problemă de sănătate?
Nu toți oamenii au vise umede și acest lucru este normal. A avea sau nu a avea vise umede nu este un indiciu al vreunei disfuncții sexuale.
Unii oameni nu au avut niciodată vise umede și fac sex și au orgasm în mod normal. Nu există nicio relație directă între ejaculările nocturne și viața sexuală a fiecărei persoane.
De asemenea, unii oameni au vise umede, dar nu pot ajunge la orgasm. Unii psihologi cred că acest lucru apare din cauza faptului că, în timpul somnului, nu există inhibitori psihologici care să prevină orgasmul atunci când există o stare de conștiență activă.
Citește mai mult:
Puteți controla ejaculările nocturne?
Orgasmele nocturne sunt complet involuntare. Așadar, nu există nicio modalitate de a le evita sau de a le face să apară. Studiile efectuate la Universitatea McGill din Canada consideră faptul că îți poți controla visele la modul general, dar nu există dovezi clare în acest sens.
După cum poți vedea, poluția nocturnă nu este o problemă. Dar, dacă ai nelămuriri, cel mai bine este să consulți un medic specialist pentru a-ți risipi îndoielile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Effects of Estrogen or Testosterone on Self-Reported Sexual Responses and Behaviors in Hypogonadal Adolescents. Jordan W. Finkelstein Elizabeth J. Susman Vernon M. Chinchilli M. Rose D’Arcangelo Susan J. Kunselman Jacqueline Schwab Laurence M. Demers Lynn S. Liben Howard E. Kulin. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 83, Issue 7. (1998). Pages 2281–2285
-
Wells, B. L. (1986). Predictors of female nocturnal orgasms: A multivariate analysis. Journal of Sex Research, 22(4), 421-437.
- Sexual Behavior in the Human Female. Kinsey, A.; Pomeroy, W.; Martin, C., & Gebhard, P. Philadelphia: Saunders (1953). ISBN 978-0-253-33411-4.
- The effect of sleep position on dream experiences.Yu, Calvin Kai-Ching. American Pscological Association(2012). Dreaming, 22(3), 212-221
- Lucid dreaming as a treatment for recurrent nightmares. Zadra AL, Pihl RO. Department of Psychology, McGill University, Montreal. (1997) 66(1):50-5
-
Schmidt, M. H. (2015). Impotence and erectile problems in sleep medicine. In Sleep Medicine (pp. 457-463). Springer, New York, NY.
-
Cochran, W. G., Mosteller, F., & Tukey, J. W. (1953). Statistical problems of the Kinsey report. Journal of the American Statistical Association, 48(264), 673-716.
-
Yu, C. K. C. (2012). The effect of sleep position on dream experiences. Dreaming, 22(3), 212.
- Lee, M. J., Yang, G. E., Chueh, H. W., Park, J. H., & Yoo, J. H. (2017). The effect of first nocturnal ejaculation timing on risk and sexual behaviors of Korean male adolescents. Annals of pediatric endocrinology & metabolism, 22(1), 43–48. https://doi.org/10.6065/apem.2017.22.1.43
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.