Enzimele din alimente: la ce servesc? - Doza de Sănătate
 

Enzimele din alimente: la ce servesc?

Enzimele prezente în kiwi îmbunătățesc digestia și previn procesele de constipație sau apariția flatulenței. Ce alte enzime mai există? Pentru ce sunt? Aflați în acest articol!
Enzimele din alimente: la ce servesc?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Enzimele din alimente sunt proteine ​​care au o funcție digestivă. De regulă, servesc la îmbunătățirea proceselor de descompunere și absorbție a nutrienților. Există mai multe alimente bogate în enzime, care sunt recomandate în caz de constipație pentru a reduce simptomele acestei afecțiuni.

De asemenea, pot funcționa ca mediatori în anumite reacții chimice și fiziologice. Există și cazuri de enzime cu proprietăți antiinflamatoare sau antioxidante. Ce altceva ar trebui să știm despre asta? Mai jos, vom detalia mai multe despre acest subiect!

Enzimele proteolitice din alimente

Unele enzime, cum ar fi actinidina, tipică kiwi-urilor, au capacitatea de a interveni în descompunerea proteinelor, îmbunătățind absorbția aminoacizilor. Funcția lor este fundamental digestivă, așa cum se spune într-un articol publicat în revista Food Function.

În literatura științifică, găsim studii care leagă aportul acestei enzime de o reducere a proceselor de constipație. Studiile la om, cum ar fi cel publicat în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, arată că aportul de kiwi poate reduce simptomele sindromului intestinului iritabil, cum ar fi flatulența, balonarea și durerile abdominale.

Un alt exemplu de enzimă proteolitică se găsește în ananas. În acest caz, vorbim despre bromelaină, care are capacitatea de a îmbunătăți digestia proteinelor pentru a absorbi ulterior aminoacizii. Acest fruct este renumit pentru calitățile sale diuretice și digestive. De fapt, este recomandat să îl consumați după mesele copioase pentru a reduce simptomele asociate balonării sau flatulenței.

Suc de kiwi

Enzimele cu capacitate antiinflamatoare din alimente

În cazul fructului papaya, papaina are o capacitate antiinflamatoare remarcabilă. În plus, poate fi utilizată în diferite preparate orale datorită puterii sale antimicrobiene.

Potrivit unui studiu publicat în Brazilian Dental Journal, această enzimă poate fi eficientă împotriva diferitelor tipuri de carii datorită puterii sale de a modula răspunsul imun și inflamația.

În plus, consumul regulat de papaya ar putea fi asociat cu prevenirea obezității și altor tulburări metabolice, potrivit unui articol publicat în revista Nutrients. Acest lucru se datorează în principal proprietăților sale antioxidante, antihipertensive și hipoglicemiante. În orice caz, nu se știe cu siguranță dacă acestea sunt date de papaină sau de restul substanțelor nutritive pe care le prezintă acest fruct exotic.

Enzimele în industria suplimentelor

Nu există dovezi care să arate clar că suplimentarea enzimatică poate oferi beneficii pentru sănătate. În orice caz, este obișnuit ca unele preparate proteice să aibă aceste substanțe în compoziția lor. Aparent, acest lucru trebuie să reducă disconfortul gastric sau intestinal derivat din aportul de doze mari de proteine. În plus, enzimele pot ajuta la reducerea flatulenței, ceea ce este un beneficiu important.

Industria suplimentelor sportive testează substanțe cu structuri chimice diferite pentru a îmbunătăți absorbția nutrienților. Rezultatele obținute la nivelul digestibilității proteinelor din zer au fost suficient de bune pentru includerea enzimelor în produsele proteice de înaltă calitate.

Enzimele din alimente lichide

Sunt necesare mai multe studii despre enzimele din alimente

Funcțiile enzimelor sunt cunoscute. Efectele lor asupra proceselor alergice sau chiar relația cu apariția bolilor sunt intens studiate. Au fost descrise mai multe modele in vitro, dar nu există încă studii la om care să demonstreze aceste rezultate. Prin urmare, constituie un subiect de studiu în următorii ani.

În acest sens, în prezent, putem recomanda anumite alimente pentru a îmbunătăți digestia, cum ar fi ananasul sau kiwi-ul.

Știm că există și alte produse care au anumite capacități antiinflamatorii sau antioxidante, dar nu este clar dacă enzimele au acest efect sau dacă beneficiile se datorează pur și simplu existenței flavonoidelor.

În orice caz și ca o concluzie, trebuie să avem în vedere că enzimele menționate se găsesc în produse vegetale. Acesta este încă un motiv pentru a recomanda aportul acestui tip de produse în detrimentul celor procesate, atât de frecvente în dietele actuale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martin H., Cordiner SB., McGhie TK., Kiwifruit actinidin digests salivary amylase but not gastric lipase. Food Funct, 2017. 8 (9): 3339-3345.
  • Weir I., Shu Q., Wei N., Wei C., Zhu Y., Efficacy of actinidin containing kiwifruit extract zyactinase on constipation: a randomised double blinded placebo controlled clinical trial. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (3): 564-571.
  • Alves Bastos L., Lorencetti Silva F., Queiroz Thomé JP., Manfrin Arnez MF., et al., Effects of papain based gel used for caries removal on macrophages and dental pulp cells. Braz Dent J, 2019. 30 (5): 484-490.
  • Santana LF., Inada AC., Espirito Santo BLS., FIliú WFO., et al., Nutraceutical potential of carica papaya in metabolic syndrome. Nutrients, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.