Este bine să mănânci puiul cu piele?
Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias
Consumul de pui cu piele poate să nu fie optim atunci când scopul este de a îmbunătăți compoziția corporală. Această parte a animalului are o densitate calorică ridicată, ceea ce ar putea afecta câștigul de masă grasă. În orice caz, vorbim de lipide de bună calitate, atât timp cât nu sunt supuse unor tratamente termice ridicate. Așadar, este bine să mănânci puiul cu piele?
Puiul este una dintre cele mai consumate cărnuri. Este preferat pentru prețul său scăzut și versatilitatea culinară ridicată. Carnea de pui oferă multe proteine de înaltă calitate.
Recomandăm: 8 tipuri de carne fără grăsime: cele mai bune pentru sănătate
Valoarea nutritivă a pielii de pui
Pielea de pui este formată din 32% grăsime. Acest lucru face ca densitatea energetică să fie mare, ceea ce poate îngreuna respectarea unui ghid hipocaloric. Acest lucru nu înseamnă că pielea de pui este rea. Este un aliment care oferă lipide de bună calitate, deși de tip saturat.
Relația dintre consumul acestor nutrienți și riscul cardiovascular este ceva care este deja pus la îndoială, conform celor mai recente dovezi. Singurele grăsimi care sunt considerate dăunătoare sunt cele de tip trans.
S-a demonstrat că grăsimile trans cresc nivelul de inflamație și oxidare din mediul intern, favorizând dezvoltarea patologiilor cronice. Acestea trebuie evitate prin eliminarea din dietă a produselor procesate sau gătite foarte agresiv.
Atât alimentele ultraprocesate, cât și alimentele prăjite promovează apariția grăsimilor trans.
Este bine să mănânci puiul cu piele? Beneficiile pielii de pui
Deși pielea de pui crește valoarea energetică a produsului final, aceasta poate avea anumite beneficii pentru sănătate. Trebuie remarcat faptul că reduce pofta de mâncare. Grăsimile întârzie golirea gastrică și provoacă o senzație mai mare de sațietate, ceea ce va reduce anxietatea legată de alimentație.
Carnea de pui oferă proteine cu valoare biologică ridicată. Aceste elemente sunt esențiale pentru menținerea sănătății musculare. Proteinele ajută la prevenirea dezvoltării unor patologii complexe (cum ar fi sarcopenia) și favorizează creșterea masei slabe atunci când faceți exerciții fizice în mod regulat.
Folosirea puiului cu piele poate reduce necesitatea folosirii uleiului, deoarece aceasta are suficientă grăsime. Conținutul de lipide este echilibrat și, dacă puiul este de bună calitate, va exista un raport bun omega-3:omega-6.
Hrănirea puiului influențează calitatea nutrițională a acestuia
Este important de reținut că tipul de hrană oferit puilor va influența calitatea acizilor grași. Când animalele trăiesc în sălbăticie și sunt hrănite cu produse naturale, ele concentrează mai mult omega-3 și mai puțin omega-6. Menținerea acestei relații este considerată relevantă pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Nutrition.
Puii cu cel mai mic preț sunt îngrășați forțat și crescuți în baterii. Acest lucru are un impact negativ asupra caracteristicilor organoleptice și valorii nutritive.
Alegeți pui crescuți în aer liber sau bio. Prețul este mai mare, dar și calitatea este superioară.
Citiți mai mult: Ce carne nu îngrașă?
Nu este rău să mănânci puiul cu piele
Consumul de pui cu piele nu este considerat nesănătos. Desigur, este necesar să se garanteze echilibrul la nivel energetic. În caz contrar, grăsimile pot crește țesutul adipos subcutanat.
Prezența cărnii în dietă este esențială pentru a acoperi nevoile zilnice de nutrienți esențiali. Nu vorbim doar despre proteine, ci și despre fier și vitamina B12.
Cei care spun că a consuma puiul cu piele este mai puțin sănătos nu au dreptate. Totul depinde de metoda de gătire pe care o folosim. Desigur, importante sunt și alimentele pe care le consumăm alături de carnea de pui.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Szajewska H, Szajewski T. Saturated Fat Controversy: Importance of Systematic Reviews and Meta-analyses. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56(12):1947-1951. doi:10.1080/10408398.2015.1018037
- Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
- Van Name MA, Savoye M, Chick JM, et al. A Low ω-6 to ω-3 PUFA Ratio (n-6:n-3 PUFA) Diet to Treat Fatty Liver Disease in Obese Youth. J Nutr. 2020;150(9):2314-2321. doi:10.1093/jn/nxaa183
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.