Este periculos slăbitul prea rapid? - Doza de Sănătate
 

Este periculos slăbitul prea rapid?

Cauți o dietă pentru a slăbi? Discută cu medicul specialist pentru a te ajuta să alegi cea mai bună dietă pentru nevoile tale individuale. Slăbitul prea rapid cu o „dietă minune” poate fi periculos pentru sănătate.
Este periculos slăbitul prea rapid?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În general, atunci când decizi să începi o cură de slăbire, vrei să vezi rezultatele cât mai rapid posibil. Totuși, știai că slăbitul prea rapid poate fi periculos pentru sănătate?

Pierderea kilogramelor în plus poate necesita timp și efort, iar acest lucru este normal. Modul sănătos de a atinge greutatea ideală este încetul cu încetul. În caz contrar, îți poți deteriora corpul.

Este periculos slăbitul prea rapid?

Femeie care se măsoară cu un centimetru
Slăbitul rapid poate fi dăunător pentru sănătate.

Începerea unei diete restrictive pentru a pierde în greutate este în mod normal complicată, mai ales dacă ești o persoană gurmandă. A te urca pe cântar și a vedea că acul se află în același loc ca în ziua precedentă poate fi frustrant. Cu toate acestea, trebuie să ai răbdare și să urmezi sfaturile medicului specialist.

Dietele minune cu care pierzi câteva kilograme pe săptămână pot fi cu adevărat riscante pentru organism. Din această cauză, ele nu sunt recomandate de profesioniștii din domeniul sănătății.

Probabil că te întrebi cât de repede înseamnă prea repede? În general, profesioniștii din domeniul sănătății consideră faptul că o scădere în greutate de 1-2 kilograme pe săptămână este sănătoasă. Mai mult de 2 kilograme înseamnă „foarte repede”. Merită clarificat faptul că, dacă suferi de retenție de lichide, probabil că vei pierde mai mult de 2 kilograme în primele câteva săptămâni.

Efecte asupra corpului

Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de calorii pentru a îndeplini diferite funcții. Excesul de greutate apare atunci când aportul de calorii este mai mare decât necesarul. Pentru a pierde în greutate în mod sănătos, trebuie să reduci aportul de calorii progresiv, crescând, de asemenea, activitatea fizică.

Nevoile calorice variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă și nivelul de activitate fizică, printre alte variabile. Datorită acestui fapt, îți recomandăm ca, în loc să adopți o dietă miraculoasă, să mergi la nutriționist, astfel încât acesta să-ți poată evalua starea de sănătate și să creeze o dietă personalizată în funcție de condiția ta fizică.

Ce se întâmplă atunci când decizi să reduci aportul de alimente printr-o dietă extrem de restrictivă? Slăbitul prea rapid prezintă riscuri precum:

1. Pierderea de masă musculară

Slăbitul prea rapid nu este deloc sănătos
Când urmezi o dietă extrem de restrictivă, corpul își pierde rezervele de glucoză și începe să consume țesut muscular.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le fac atunci când apelează la diete miraculoase este faptul că vor să slăbească fără să înțeleagă că ceea ce este cu adevărat important este reducerea grăsimii corporale. Adică pierderea în greutate nu este același lucru cu pierderea de grăsime.

Catabolismul muscular apare atunci când organismul, care are nevoie de energie și nu primește alimente, începe să consume propriile țesuturi, inclusiv țesutul muscular.

În 2016, un studiu a evaluat un grup de persoane cu o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii timp de 5 săptămâni și un grup de control cu o dietă cu conținut scăzut de calorii timp de 12 săptămâni (500 de calorii față de 1500 de calorii pe zi). La final, numărul de kilograme pierdute a fost similar, dar primul grup a pierdut de șase ori mai multă masă musculară.

2. Încetinirea metabolismului

Unele cercetări au descoperit faptul că, atunci când slăbești prea repede, apare încetinirea metabolismului, ceea ce înseamnă că arzi mai puține calorii. De fapt, cantitatea zilnică de calorii arse se poate reduce cu aproximativ 23% sub nivelul normal.

3. Deficiențele nutriționale

Femeie care se simte obosită
În urma reducerii aportului de substanțe nutritive esențiale, apare un risc ridicat de boli legate de lipsa de nutrienți.

O dietă cu conținut scăzut de calorii poate provoca deficiențe nutriționale atunci când nu consumi toate vitaminele și mineralele de care are nevoie corpul pentru a funcționa corespunzător. Deficiențele nutriționale pot provoca:

  • Pierderea părului
  • Oboseală extremă
  • Oase fragile
  • Sistem imunitar slăbit

4. Calculi biliari

De fiecare dată când mănânci, vezica biliară eliberează sucuri gastrice care ajută la descompunerea alimentelor, astfel încât acestea să poată fi digerate. Unele studii au arătat faptul că atunci când mănânci o cantitate mai mică de alimente, sucurile care nu sunt eliberate pot forma calculi biliari.

5. Alte probleme

Am menționat deja unele dintre cele mai mari riscuri asociate cu pierderea în greutate prea rapidă. Dincolo de aceste riscuri grave pentru sănătate, poți întâmpina și alte probleme, precum:

  • Ameţeală
  • Senzație de frig
  • Iritabilitate
  • Crampe musculare
  • Constipație
  • Diaree

Dacă vrei să pierzi în greutate, ar trebui să eviți slăbitul prea rapid. Nu începe o cură de slăbire fără supraveghere medicală. Amintește-ți faptul că, înainte de a-ți schimba obiceiurile alimentare, trebuie să mergi mai întâi la un nutriționist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dupont J., Dedeyne L., Dalle S., Koppo K., et al., The role of omega 3 in the prevention and treatment of sarcopenia. Aging Clin Exp Res, 2019. 31 (6): 825-836.
  • Arulselvan P., Fard MT., Tan WS., Gothai S., et al., Role of antioxidants and natural products in inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2016.
  • Erlinger S., Gallstones in obesity and weight loss. Eur J Gastroenterol Hepatol, 2000.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.