Fenistil ca remediu pentru înțepături, arsuri și urticare
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Îngrijirea pielii este esențială în orice perioadă a anului. Cu toate acestea, în zilele însorite și călduroase este deosebit de importantă să acorzi o atenție sporită mușcăturilor de insecte, arsurilor solare și reacțiilor alergice. În acest articol, îți vom explica de ce este bine să folosești Fenistil ca remediu pentru înțepături, arsuri și urticare.
Fenistil este un gel cu aplicare topică disponibil în farmacii. Ingredientul activ al acestuia este maleatul de dimetinden. Această substanță aparține grupului de antihistaminice și este utilizată pentru a trata mâncărimea care este asociată cu reacțiile alergice, arsurile superficiale și mușcăturile de insecte.
În acest articol, vom explora utilizările acestui medicament și modul în care acționează.
Fenistil ca remediu pentru înțepături, arsuri și urticare
Fenistil este un gel cu aplicare cutanată folosit pentru calmarea mâncărimii cauzate de pielea iritată. Acesta are efecte anestezice locale, care calmează mâncărimea cauzată de alergii, înțepături sau arsuri.
Adulții și copiii cu vârsta peste un an pot utiliza fără probleme Fenistil. Prin urmare, acesta este medicamentul perfect pe care trebuie să-l ai la îndemână atunci când întreprinzi activități în aer liber sau pleci în vacanțe.
Contraindicații
Anumite persoane pot fi alergice la maleatul de dimetinden sau la alte ingrediente care se găsesc în gel. Prin urmare, verifică lista de ingrediente și nu recomanda acest gel niciunei persoane care este alergică la oricare dintre ingredientele gelului. Oricine persoană care este alergică poate intra în șoc anafilactic, ce poate pune în pericol viața pacientului.
De asemenea, trebuie să eviți expunerea prelungită la soare a oricărei zone tratate și să nu folosești Fenistil pe nicio regiune a pielii care prezintă răni deschise.
Femeile care sunt însărcinate sau alăptează trebuie să consulte un farmacist sau un medic înainte de a utiliza Fenistil.
În continuare, îți vom explica următoarele aspecte legate de gelul Fenistil:
- Modul de acțiune
- Farmacocinetica
- Efectele secundare
Îți recomandăm:
Ce este histamina?
Celulele corpului sintetizează molecula numită histamină. Histamina aparține grupului aminelor biogene. Acestea sunt molecule generate de agenți biologici. Histamina este produsă printr-o reacție biochimică numită decarboxilare. Această reacție are loc într-o moleculă numită histidină, prin acțiunea enzimei L-histidină decarboxilază. În plus, bacteriile din flora intestinală și, de asemenea, cele din produsele alimentare pe care le consumăm produc această enzimă. Prin urmare, acestea sunt capabile să sintetizeze histidina.
În general, histamina este implicată în răspunsurile localizate ale sistemului imunitar. În plus, aceasta ajută la reglarea funcționării gastrice și a funcției de neurotransmitere a sistemului nervos central.
În esență, funcțiile histaminei sunt:
- Alergii: Histamina intervine în reacțiile de hipersensibilitate imediată și în reacțiile alergice. Prin urmare, aceasta afectează în mod direct atât răspunsurile imune umorale, cât și celulare. În plus, histamina acționează ca mediator principal în reacțiile de hipersensibilitate imediată.
- Neurotransmițător: Histamina poate acționa ca neuromodulator, modulând sau reglând răspunsurile altor neurotransmițători.
- Reglarea cardiovasculară: Această substanță are rol vasodilatator datorită interacțiunii receptorilor H1 și H2, care sunt distribuiți în toate arterele de rezistență și în aproape toate paturile vasculare. Această funcție este foarte importantă pentru a înțelege eficacitatea gelului Fenistil.
- Mușchi netezi extravasculari: Histamina produce contracții ale mușchilor netezi.
- Sucuri gastrice: Această moleculă ajută la inducerea secreției de sucuri gastrice și declanșează excreția de acizi la nivelul celulelor parietale.
Cum acționează Fenistil?
Maleatul de dimetinden, ingredientul activ al gelului Fenistil, acționează interacționând invers cu receptorii H1 ai histaminei. Prin blocarea legării histaminei la receptorii H1 se reduce hiperpermeabilitatea vasculară asociată cu reacțiile de hipersensibilitate imediată.
În concentrații scăzute, Fenistil stimulează metiltransferaza care dezactivează histamina. În plus, maleatul de dimetinden are proprietăți anestezice atunci când este aplicat topic.
Citește mai mult:
Farmacocinetica și efectele secundare
Gelul Fenistil pătrunde rapid în piele. Efectele antihistaminice apar în doar câteva minute. Apoi, efectul de calmare atinge potențialul maxim după 1-4 ore de la aplicare. Absorbția maleatului de dimetinden la nivelul pielii este de aproximativ 10% din doza aplicată.
Acest medicament are și reacții adverse. De obicei, acestea sunt foarte ușoare și apar numai în zona unde a fost aplicat medicamentul. Posibilele reacții adverse includ:
- Uscarea pielii
- Senzația de arsură la nivel cutanat
- Dermatita alergică
Ai folosit vreodată Fenistil gel ca remediu pentru înțepături, arsuri sau urticarie? Dacă ai întrebări sau nelămuriri despre acest medicament, trebuie să te adresezi unui farmacist sau unui medic. Nu uita că orice medicament trebuie utilizat cu precauție pentru a evita apariția oricărei reacții adverse.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ficha técnica de Fenistil, Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Disponible en: https://cima.aemps.es//cima/dochtml/ft/54083/FichaTecnica_54083.html
- Fenistil. GlaxoSmithKline. Disponible en: https://www.fenistil.es/
- Escartín, R., Acín Lázaro, M. P., Bono, C., Rodrigo, M. D., Quero, J., & Cía, P. (2007). Buprenorphine local tolerability after the prophylactic administration of antihistamine H1 antagonists. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
- Baroody, F. M., & Naclerio, R. M. (2000). Antiallergic effects of H1-receptor antagonists. Allergy. https://doi.org/10.1034/j.1398-9995.2000.00803.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.