Flexibilitatea metabolică pentru slăbire
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Flexibilitatea metabolică pentru slăbire este un concept care se referă la capacitatea organismului de a utiliza într-o măsură mai mare, ca sursă de energie, acel nutrient pe care îl consumă într-o proporție mai mare.
Cei care sunt capabili să activeze acest mecanism ard mai eficient grăsimea. În plus, au o masă musculară mai mare și o pierd mai greu în timp. Organismul lor se adaptează tipului de dietă adoptat.
Optimizarea surselor de energie
Atunci când se stabilește un plan alimentar pentru slăbire, este important de stabilit în ce mod obține fiecare persoană energia necesară. Persoanele cu o bună flexibilitate metabolică se adapta la substratul nutrițional oferit de dietă.
În cazul acestor persoane, o dietă bogată în carbohidrați implică utilizarea glucozei ca sursă principală de energie. Însă, în post, acești oameni au capacitatea de a acorda prioritate grăsimilor ca substrat energetic și de a-și conserva țesutul muscular. Dacă urmează o dietă săracă în carbohidrați, folosesc grăsimea pentru energie, economisind glicogenul muscular și hepatic.
Nu toți indivizii au această abilitate, deoarece ea este legată în principal de sănătatea metabolică. Prin urmare, metabolismul trebuie optimizat.
Recomandăm: Exerciții pentru arderea grăsimilor
Flexibilitatea metabolică este corelată cu rezistența la insulină
Unul dintre factorii care influențează flexibilitatea metabolică a unui individ este rezistența la insulină. Subiecții diabetici pierd mai mult în greutate cu o dietă săracă în carbohidrați. Persoanele care au o sensibilitate adecvată la acest hormon reușesc să-și reducă masa corporală și cu o dietă bogată în zaharuri.
Pentru a reduce rezistența la insulină și a îmbunătăți acest parametru metabolic, există mai multe strategii, printre care se remarcă următoarele:
- Postul intermitent, conform unui articol publicat în revista Aging Research Reviews. Acest efect poate fi sporit dacă aportul de carbohidrați este redus considerabil, mai ales când vine vorba de zaharuri simple.
- Antrenamente pe intervale de mare intensitate. Exercițiile fizice pot să influențeze gestionarea unor boli precum diabetul, așa cum a confirmat un studiu publicat în 2015. Din acest motiv, pot fi utilizate pentru a scădea rezistența la insulină atât la subiecții diabetici, cât și la cei prediabetici.
Dietele sunt mai ușor de urmat dacă există flexibilitate metabolică
Subiecții cu o sănătate metabolică bună se adaptează mai ușor la schimbările de dietă. Aceste persoane pot practica postul intermitent cu rezultate satisfăcătoare. În cazul lor, senzația de poftă de mâncare este aproape absentă și pierderea țesutului slab este nesemnificativă.
La toți acei indivizi care nu au această capacitate, este necesară restricția de zaharuri. Rezistența ridicată la insulină poate face ca, chiar și în cazul unei diete hipocalorice, subiectul să nu piardă în greutate dacă aportul de carbohidrați este ridicat.
Descoperiți: Beneficiile LipoContrast pentru a arderea grăsimii
Flexibilitatea metabolică pentru slăbire: schimbarea dietei
Persoanele sedentare care nu fac sport în mod regulat au adesea rezistență la insulină. Din acest motiv, este important să adopte o serie de strategii care îmbunătățesc sănătatea metabolică înainte de a lua în considerare curele de slăbire.
Acest protocol presupune restricționarea carbohidraților și adoptarea postului intermitent. De asemenea, este necesar un program de antrenament de forță de intensitate ridicată, atât timp cât acest lucru este posibil.
Ulterior, în ceea ce privește metabolismul, se va putea stabili o dietă flexibilă. În această situație, organismul va putea să prioritizeze corect nutrienții atunci când produce energie. Flexibilitatea metabolică este unul dintre motivele pentru care unui obez îi este mai greu să slăbească.
Reduceți aportul de carbohidrați și faceți mai multe exerciții fizice pentru a stimula metabolismul!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.
- Jelleyman C., Yates T., O’Donovan G., Gray LJ., et al., The effects of high intensity interval training on glucose regulation and insulin resistance: a meta analysis. Obes Rev, 2015. 16 (11): 942-61.
- León Acuña, A. (2017). Influencia del estado prediabético sobre la flexibilidad metabólica en pacientes con enfermedad cardiovascular establecida.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.