Folosești folia de aluminiu în bucătărie?
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Folosești folia de aluminiu în bucătărie? Utilizarea foliei de aluminiu nu a fost pusă sub semnul întrebării până de curând, dar ar trebui să manifestăm precauție pentru că în joc este sănătatea noastră. Se vorbește adesea despre ce față ar trebui să fie în contact cu alimentele: partea mată sau partea strălucitoare. Este un început.
De obicei, folia de aluminiu este folosită în bucătărie din trei motive distincte:
- pentru a acoperi suprafețele pe care gătim (de exemplu, tava pe care o punem în cuptor);
- pentru a păstra prospețimea alimentelor (ca ambalaj);
- pentru a păstra alimentele calde imediat după preparare.
Știm că este un obiect foarte util, ușor de folosit și accesibil. Este oare și unul inofensiv? În cele ce urmează, îți arătăm câteva motive pentru care nu ar trebui să folosești folia de aluminiu în bucătărie, cel puțin nu în contact cu alimentele.
Citește mai mult:
De ce să nu folosești folia de aluminiu în bucătărie?
Folia de aluminiu este alcătuită dintr-o foaie foarte subțire de material, rulată pe un cilindru din carton, astfel încât să poată fi utilizată cu ușurință. Grosimea foii atinge, de obicei, 0.2 mm, fiind foarte flexibilă.
Ce este aluminiul?
Aluminiul a ajuns să fie unul dintre cele mai utilizate metale în secolul al XX-lea, ocupând locul al doilea după oțel. Acesta este extras din bauxită, un tip de rocă sedimentară și are o durată de viață foarte lungă, fiind un bun conductor electric și termic. Printre alte proprietăți remarcabile, întâlnim următoarele:
- Rezistență: Se referă la abilitatea metalului de a absorbi energia înainte de rupere sau de modificare a formei.
- Maleabilitate: Este proprietatea fizică prin care metalele pot fi modelate și transformate în foi.
- Ductilitate: Poate fi deformat fără să se rupă și transformat în fire subțiri.
De ce este aluminiul nociv pentru sănătate?
Aluminiul (alături de alte elemente) este un material pe care îl găsim peste tot în bucătărie: tacâmuri, oale, tigăi și multe alte ustensile. Utilizarea acestor accesorii nu dăunează sănătății.
Totuși, ambalarea alimentelor în folie de aluminiu pentru a le menține temperatura și păstrarea foliei aproape de foc sau la temperaturi ridicate (cum ar fi în cuptor) pot fi periculoase. Acest lucru este valabil mai ales în cazul alimentelor acide sau picante.
Cum acționează aluminiul atunci când ajunge în corpul uman?
Odată ajuns în organism, aluminiul este eliminat treptat și în cantități foarte mici. Așadar, ingerarea unei cantități foarte mici de aluminiu nu pune probleme. Cantitate sigură este în jur de 40 mg per kilogram corp pe zi.
Însă, trebuie subliniat faptul că suntem expuși zilnic la acest metal mai mult decât credem. Acesta poate fi găsit în diverse alimente și medicamente, cum ar fi:
- Ceaiul
- Porumbul
- Ierburile aromatice și condimentele
- Sarea
- Apa de robinet
- Cașcavalul
- Anumite medicamente, precum antiacidele
În plus, o cantitate semnificativă de aluminiu în organism contribuie la dezvoltarea anumitor boli:
- Există un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer.
- Este extrem de nociv pentru pacienții cu afecțiuni renale.
- Poate agrava starea pacienților cu afecțiuni osoase.
- Reduce rata de dezvoltare a celulelor cerebrale.
Iată o utilizare interesantă:
Nu folosi folia de aluminiu în bucătărie pentru a găti la temperaturi înalte
Un factor important în scăderea cantității de aluminiu ingerate este evitarea frecării suprafeței oalelor cu bureți de sârmă sau prea abrazivi. Oalele din aluminiu au un înveliș inert care împiedică aluminiul să pătrundă în alimente. Dar, prin frecare, acest înveliș este distrus.
Problema apare și atunci când gătim alimentele în cuptor folosind folie de aluminiu pentru a acoperi vasele de copt. Fiind expus la temperaturi ridicate, aluminiul pătrunde în alimente în cantități periculoase pentru organism.
În concluzie, utilizarea foliei de aluminiu în bucătărie pentru depozitarea alimentelor nu este periculoasă. Problema apare atunci când folosești folia de aluminiu pentru a găti în cuptor din cauza reacțiilor pe care acest material le declanșează la temperaturi ridicate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Crisponi, Guido & Fanni, Daniela & Gerosa, Clara & Nemolato, Sonia & Nurchi, Valeria & Crespo-Alonso, Miriam & Lachowicz, Joanna & Faa, Gavino. (2013). The meaning of aluminium exposure on human health and aluminium-related diseases. Biomolecular concepts. 4. 77-87. 10.1515/bmc-2012-0045.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.