Fotofarmacologia: o nouă generație de medicamente
 

Fotofarmacologia, o nouă generație de medicamente

Fotofarmacologia este prezentă în lume de cel puțin un deceniu și în prezent înregistrează progrese mari. Este de așteptat ca în următorii câțiva ani să devină o metodă comună de tratament pentru mai multe boli grave.
Fotofarmacologia, o nouă generație de medicamente

Ultima actualizare: 06 septembrie, 2022

Fotofarmacologia este unul dintre cele mai promițătoare domenii ale chimiei farmaceutice. În termeni generali, cuprinde o nouă generație de medicamente care sunt activate de lumină. Acestea operează doar asupra organelor și țesuturilor bolnave și numai atunci când este nevoie.

La cele de mai sus se adaugă faptul că fotofarmacologia este capabilă să minimizeze efectele secundare. Știința este foarte aproape de a pune în circulație aceste medicamente fotosensibile care fac ca tratamentele extrem de precise să devină realitate.

Totul indică faptul că aceste medicamente sunt disponibile pentru boli grave precum cancerul, diabetul, bolile sistemului nervos central și o listă lungă ce include durerea cronică și orbirea. Cu siguranță, fotofarmacologia este o alternativă revoluționară.

Ce este fotofarmacologia?

Medic care studiază fotofarmacologia

Așa cum am spus, este un sistem care permite administrarea de medicamente fotosensibile. Acestea sunt activate și își fac efectul numai atunci când sunt combinate cu lumină. Aceste caracteristici le fac să aibă un nivel ridicat de precizie și să funcționeze doar la anumite ore și doar în zona unde este nevoie. Această metodă este capabilă să afecteze doar o celulă.

În prezent, medicamentele care sunt ingerate acționează fără discriminare în organism. Un bun exemplu în acest sens sunt antihistaminicele de primă generație. Dacă o persoană are o alergie și ia unul dintre aceste medicamente, simptomele dispar. Însă, este inevitabil să nu simtă somnolență, deoarece există receptori de histamină în creier.

Deși știința a parcurs un drum lung în ceea ce privește nivelul de precizie al medicamentelor, acestea nu sunt încă lipsite de efecte secundare. În cazul fotofarmacologiei, acest lucru nu se întâmplă, deoarece există selectivitate la locul de acțiune; asta înseamnă că acționează doar acolo trebuie să acționeze.

Microsisteme implantabile

Microsistemele implantabile sunt una dintre cele mai interesante alternative care au fost propuse pentru a transporta și administra medicamentele fotosensibile în organism. Acestea sunt dispozitive minuscule.

Microsistemele implantabile sunt controlate prin bluetooth. Pot să ajungă rapid la destinație, să regleze cantitatea de lumină pe care trebuie să o furnizeze pentru a activa medicamentul și să controleze timpul de expunere și volumul substanței.

Acest lucru permite ajustarea dozelor în timp real. Acest lucru face posibilă efectuarea unui tratament mult mai precis și evitarea efectelor secundare. Este esențial, mai ales când medicamentele sunt foarte agresive.

Specialiști care folosesc fotofarmacologia

 

Aplicații pentru cancer și inimă

Dacă există o aritmie, de exemplu, unul dintre aceste medicamente poate reduce ritmul cardiac în zona afectată, nu în întregul organ.

O altă aplicație a fotofarmacologiei este tratamentul cancerului. Această tehnologie permite o eliberare controlată a medicamentelor în zona în care este localizată tumoarea. De fapt, există posibilitatea ca doar celulele maligne să fie atacate, iar celulele sănătoase să nu fie afectate.

Acest nou domeniu al farmacologiei face posibilă depășirea lipsei de selectivitate a medicamentelor. Rezultatul constă în tratamente mult mai precise, fără efecte adverse. În cazul cancerului, înseamnă o nouă eră.

Un nou orizont

Alte posibile aplicații ale acestei noi metode sunt în prezent în stadiul de cercetare: orbirea, boala Alzheimer, diabetul și diferite tipuri de infecții. Practic, orice boală poate fi tratată prin fotofarmacologie.

În ceea ce privește problema tulburărilor de vedere, Michael Telias, de la Universitatea din California, a subliniat că orbirea a fost deja inversată la animale prin aplicarea acestei metode. Moleculele fotosensibile au fost implantate în retina unora dintre ele și acest lucru le-a ajutat să-și recupereze vederea.

De asemenea, se crede că în viitorul nu prea îndepărtat, bandajele cu medicamente fotosensibile vor fi disponibile pentru a trata cancerul de piele. Experții sunt de acord că această nouă metodă reprezintă viitorul medicinei curative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Núñez del Arco Villegas, J. R. (2017). Diseño y simulación de una antena espiral para dispositivos médicos implantables.
  • Llibre, J. M., Antela, A., Arribas, J. R., Domingo, P., Gatell, J. M., López-Aldeguer, J., … & Ortega, E. (2010). El papel de las combinaciones de antirretrovirales a dosis fijas en el tratamiento de la infección por VIH-1. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, 28(9), 615-620.
  • Algans, X. R., & Santacana, X. G. (2019). El nacimiento de la fotofarmacología. Investigación y ciencia, (516), 30-35.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.