Fructul litchi: proprietăți nutriționale, beneficii și contraindicații
 

Fructul litchi: proprietăți nutriționale, beneficii și contraindicații

Dacă vă plac fructele exotice, nu puteți rata litchi, un aliment care se remarcă prin conținutul de vitamina C și antioxidanți.
Fructul litchi: proprietăți nutriționale, beneficii și contraindicații
Saúl Sánchez Arias

Verificat și aprobat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 aprilie, 2023

Litchi este un fruct tropical cu multe beneficii pentru sănătate dacă este inclus în mod regulat în dietă. Oferă mulți antioxidanți care pot neutraliza producția de radicali liberi. În plus, este excelent din punct de vedere organoleptic. Este originar din sudul Chinei și crește într-un copac care poate atinge 12 metri înălțime. Coaja sa este roz și aspră, iar pulpa este albă.

Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că prezența fructelor în dietă este recomandată de majoritatea experților în nutriție. Aceste alimente sunt o sursă de micronutrienți de înaltă calitate și fitochimicale antioxidante. Datorită acestui fapt, asigură menținerea sănătății de-a lungul anilor.

Fructul litchi: beneficii

Fructul litchi are multe beneficii
Vitamina C din litchi ajută la protejarea organismului împotriva bolilor.

În primul rând, litchi este o sursă de vitamina C, un nutrient despre care s-a demonstrat că îmbunătățește atât funcția imunitară înnăscută, cât și cea adaptativă. Vitamina Contribuie la reducerea incidenței infecțiilor. În cazul îmbolnăvirii, menținerea unui nivel optim de vitamina C permite un control mai bun al simptomelor.

Litchi oferă și o cantitate semnificativă de acid folic. Acest element este esențial pentru femeile însărcinate. În timpul sarcinii, nevoia de acid folic crește.

De fapt, dacă nevoile mamei nu sunt satisfăcute, riscul ca fătul să sufere malformații crește vertiginos. Potrivit unui studiu publicat în BMC Medicine , suplimentarea este crucială în această etapă a vieții.

Datorită prezenței vitaminei C, litchi crește absorbția unor minerale, cum ar fi fierul. Această asociere va ajuta la reducerea incidenței anemiei, o patologie care provoacă oboseală cronică și epuizare. Pariați întotdeauna pe prevenție, deoarece tratamentul este mult mai dificil.

Nu trebuie să uităm nici că antioxidanții furnizați de litchi pot contribui la reducerea incidenței diverselor patologii complexe. Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală, consumul regulat de substanțe fitochimice reușește să blocheze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. În acest fel, litchi previne modificările homeostaziei mediului intern.

Litchi: valoarea nutritivă

30 grame de litchi oferă aproximativ 6 calorii. 1,5 grame sunt carbohidrați simpli, iar conținutul de proteine și grăsimi este practic rezidual. Litchi este o sursă de micronutrienți importanți: vitamina C, potasiu și vitamina B.

Fiind atât de sărac în calorii, litchi este un fruct perfect în contextul unei diete hipocalorice cu scopul de a pierde în greutate. Deși zaharurile din fructe nu sunt considerate deosebit de dăunătoare, acumularea lor în organism poate duce la dezvoltarea unor boli, precum ficatul gras non-alcoolic.

Cum se consumă litchi?

Litchi curățat de coajă
Curățați litchi de coajă și consumați-natural sau pregătiți smoothie-uri cu acest fruct delicios.

În general, litchi se consumă în forma lui naturală, proaspătă. Este suficient să îndepărtați coaja pentru a consuma pulpa. De asemenea, puteți să includeți acest fruct în diferite rețete de deserturi și smoothie-uri.

De exemplu, puteți să preparați un smoothie cu litchi și apă sau băutură vegetală. Adăugați un îndulcitor natural pentru a-i îmbunătăți și mai mult caracteristicile organoleptice.

Litchi, un fruct foarte sănătos cu multe beneficii

După cum ați văzut, includerea de litchi în dieta obișnuită este un obicei benefic pentru sănătate. Acest fruct exotic este o sursă de nutrienți esențiali care ajută organismul să funcționeze corect, prevenind astfel dezvoltarea bolilor. Totuși, pentru a evita deficitele care dezechilibrează starea de homeostazie, adoptați o dietă variată.

Amintiți-vă că fructele de sezon trebuie să aibă prioritate. În mod normal, valoarea lor nutritivă este mai mare și gustul este mai intens. Desigur, există alternativa de a congela fructele la punctul optim de maturare pentru a le consuma ulterior. Nu își vor pierde proprietățile și durata lor de viață va fi prelungită cu succes.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • McNulty H, Rollins M, Cassidy T, et al. Effect of continued folic acid supplementation beyond the first trimester of pregnancy on cognitive performance in the child: a follow-up study from a randomized controlled trial (FASSTT Offspring Trial). BMC Med. 2019;17(1):196. Published 2019 Oct 31. doi:10.1186/s12916-019-1432-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.