Germenii de grâu: beneficii, proprietăți și mod de preparare
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Germenii de grâu sunt semințe încolțite. Aceștia sunt comestibili. De fapt, sunt bogați în minerale și substanțe nutritive. Vă spunem cum să-i pregătiți, astfel încât să puteți profita de ei în bucătărie.
Germenii de grâu: valoare nutritivă
100 grame de muguri de grâu conțin 49 grame de carbohidrați și 12 grame de fibre. De asemenea, conțin 31 grame de proteine și 366 kilocalorii.
Este o sursă bună de minerale. Oferă 200 miligrame de fosfor, 1097 miligrame de potasiu, 50 miligrame de calciu, 16 miligrame de sodiu și 42,5 micrograme de seleniu.
În plus, germenii de grâu au un conținut ridicat de acid linoleic. Acesta este un acid gras polinesaturat care nu poate fi sintetizat în organism. Prin urmare, trebuie să fie încorporat în dietă.
Acest acid gras este esențial pentru producerea altor acizi grași, ajută sistemul imunitar și contribuie la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, contribuie la reglarea colesterolului și a trigliceridelor.
Beneficiile germenilor de grâu
Consumul de germeni de grâu este benefic pentru sănătate.
1. Reglează nivelul colesterolului
Acidul linoleic are capacitatea de a regla nivelul colesterolului. Această substanță normalizează grăsimile din sânge și reduce leziunile arteriale. Studiile efectuate pe hamsteri au arătat că nivelul colesterolului scade atunci când acest acid gras este inclus în dietă. Totuși, sunt necesare mai multe studii la oameni.
Recomandăm: Rețetă de pâine din secară și grâu spelta
2. Întăresc sistemul imunitar
Nivelurile ridicate de acizi grași fac din germenii de grâu o opțiune excelentă pentru stimularea sistemului imunitar. Acidul linoleic stimulează sinteza imunoglobulinei A, care este prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Se secretă mai multă imunoglobulină G și M, responsabilă pentru combaterea infecțiilor bacteriene și virale.
3. Ajută sistemul digestiv
Potrivit Clinicii Mayo, trebuie să consumați zilnic între 25 și 30 grame de fibre. 100 grame de germeni de grâu conțin 12 grame de fibre.
Fibrele susțin sănătatea intestinelor în mai multe moduri. Controlează greutatea și volumul scaunului. De asemenea, îl înmoaie, deci reduc constipația.
4. Încetinesc îmbătrânirea
Acidul linoleic este un puternic antioxidant. Antioxidanții sunt compuși chimici capabili să neutralizeze radicalii liberi.
Radicalii liberi sunt molecule produse de organism în reacții biologice, care provoacă oxidarea celulelor și contribuie la procesul de îmbătrânire. Prin urmare, dacă mâncăm mai mulți antioxidanți, vom îmbătrâni mai greu.
5. Oferă electroliți
Electroliții sunt minerale care, odată dizolvate în sânge, au o încărcare electrică. Electroliții sunt importanți deoarece echilibrează cantitatea de apă din organism. De asemenea, stabilizează nivelul pH-ului și participă la transportul nutrienților către celule.
Cum se consuma germenii de grâu
Germenii de grâu trebuie consumați în amestec din cauza aromei lor puternice. Pentru a-i prepara, veți avea nevoie de 100 grame de germeni de grâu, 1 cană de mure și 1 praf de ghimbir. Se adaugă apă, se fierb ușor și se strecoară.
Pentru a germina grâul acasă
Pentru a crea proprii germeni acasă, trebuie doar să urmați câțiva pași simpli.
1. Organizați
Înainte de a începe procesul, gândiți-vă câți germeni vreți să obțineți. Cât timp puteți aștepta? Aveți nevoie de apă, pungi de germinare, semințe, un vas și o lingură.
2. Înmuiați și germinați
Puneți 15 grame de semințe de grâu în cana cu apă timp de 6 până la 8 ore. Le puteți lăsa peste noapte, dar niciodată mai mult de 72 de ore.
3. Puneți în pungă
Puneți preparatul în pungă și lăsați să se scurgă apa, spălând întotdeauna semințele. Acest proces trebuie făcut timp de o săptămână,.
Germenii de grâu au gluten, așadar aportul lor este contraindicat la persoanele cu boală celiacă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gomez A. Ácido linoleico conjugado. Un nuevo ingrediente funcional. Vol. 28. Núm. 2. Páginas 42-47 (Febrero 2009). Disponible https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-acido-linoleico-conjugado-un-nuevo-13132747
- Mayo Clinic. Tabla de alimentos con alto contenido de fibra. 2021. Disponible https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/high-fiber-foods/art-20050948
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.