Logo image
Logo image

Greutatea, somnul și dezvoltarea la bebeluși la 4 luni

5 minute
Bebelușii de 4 luni sunt mult mai atenți. Ei încep aventura de a explora lumea și de a învăța să comunice cu oamenii din jurul lor.
Greutatea, somnul și dezvoltarea la bebeluși la 4 luni
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 12 iunie, 2023

Bebelușii de 4 luni și-au început deja drumul către independență, deși acest lucru nu este încă foarte clar. Au dobândit noi abilități fizice, cognitive și psihosociale. În ce constă dezvoltarea la bebeluși la 4 luni? Este foarte important să urmăriți micuțul în fiecare dintre fazele sale de dezvoltare. Există modele comune pentru majoritatea copiilor. Aceste informații vor fi foarte utile la consultațiile cu medicul pediatru.

Greutatea bebelușilor la 4 luni

Un prim element de luat în calcul este greutatea bebelușilor la 4 luni. De asemenea, contează mărimea și perimetrul capului. Este posibil ca bebelușul să fie ușor peste sau sub valorile normale și să nu aibă probleme. Un motiv de îngrijorare este diferența foarte mare.

Valorile care servesc drept referință sunt următoarele:

  • Greutate: băieții de 4 luni ar trebui să aibă între 5,6 și 8,8 kilograme. Fetele între 5 si 8,1 kilograme.
  • Înălțime: băieții măsoară între 59,9 și 68 centimetri la 4 luni. Fetele între 57,8 si 66,2 centimetri.
  • Circumferința capului: la băieți ar trebui să fie în intervalul 40,5 – 42,8 centimetri. La fete între 39,3 și 41,8 centimetri.

În medie, bebelușii de 4 luni ar trebui să aibă o creștere în greutate de aproximativ 600 grame față de luna precedentă. Dacă greutatea, înălțimea sau circumferința capului se abate de la valorile de mai sus, medicul pediatru va trebui să ia măsuri.

Descoperă: Cum se spală hainele bebelușilor pentru a evita iritația pielii

Some figure
Circumferința capului este măsurată la toate vizitele la medic pentru a verifica creșterea creierului.

Somnul bebelușilor

De obicei, bebelușii de 4 luni dorm între 8 și 10 ore noaptea și aproximativ 6 ore în timpul zilei. Acestea din urmă sunt distribuite în 3 sau 4 reprize.

Bebelușii nu au un model de somn foarte stabil. De aceea, se pot trezi noaptea sau pot schimba obiceiurile nocturne cu cele de zi. Ritmurile lor circadiene abia încep.

Dacă mama trebuie să se întoarcă la muncă, este posibil ca cei mici să fie neliniștiți și acest lucru să le modifice ritmul. În unele cazuri, primul disconfort apare la nivelul gingiilor, ceea ce afectează modul în care bebelușii dorm.

Este recomandat ca bebelușul să fie ajutat sa aibă un program stabil. Câteva sfaturi pentru a adopta un model corect sunt următoarele:

  • Dacă se trezește prea devreme, lasă-l în pătuțul lui ca să mai poată dormi puțin.
  • Folosește o lumină slabă în dormitor
  • Nu face zgomote pentru a nu-l trezi în timpul odihnei.

Dezvoltarea fizică la bebeluși la 4 luni

Bebelușii de 4 luni încep să vadă culorile, o abilitate pe care o vor dobândi complet la 6 luni. Ei observă fețele cu mai multă atenție și nu își mai fixează privirea asupra ochilor, ci asupra întregii fețe. Bebelușii disting sunete precum vocea mamei, a tatălui și muzica care le place.

La 4 luni, au mai mult control asupra capului și îl pot ține drept. Când stau întinși, își pot îndoi gâtul înainte pentru a-și privi picioarele. Dacă stau cu fața în jos, se sprijină pe palme. Încep să învețe să se răstoarne.

Bebelușii de 4 luni preferă să stea în șezut, deoarece această poziție le permite să vadă totul în jurul lor. Cu toate acestea, ei sunt încă incapabili să mențină singuri această poziție.

Alte reflexe și abilități pe care le dezvoltă sunt următoarele:

  • Au o coordonare mai bună ochi-mână-obiect. Deschid palma în așteptare pentru a apuca ceea ce vor. Trec jucăriile dintr-o mână în cealaltă fără a le scăpa.
  • Pun obiectele în gură. În acest fel, explorează și își dezvoltă percepția.
  • Sunt capabili să se susțină pe coate și antebrațe atunci când stau cu fața în jos.

Dezvoltarea cognitivă și psihosocială la bebeluși la 4 luni

Bebelușii de 4 luni încep să fie sociabili. Nu mai vor să fie singuri și plâng dacă mamele lor pleacă. Ei pot arăta o oarecare timiditate în preajma străinilor.

La această vârstă, bebelușii petrec mult timp observând ceea ce este în jurul lor. Să vedem ce alte progrese afișează în plan cognitiv și psihosocial:

Social și emoțional

Copiii de 4 luni zâmbesc când li se întâmplă ceva drăguț, cum ar fi o dovadă de afecțiune sau gâdilatul. De asemenea, o fac în fața propriei imagini în oglindă. Ei bolborosesc pentru a atrage atenția. Își sug pumnul când le este foame, ceea ce este o modalitate de a se calma. Devin entuziasmați atunci când cineva cu care sunt familiarizați se apropie.

Cognitiv

Înainte de 4 luni, bebelușii se concentrau doar pe mâncare în timp ce mâncau. Acum chiar și un sunet ușor le atrage atenția. De asemenea, bebelușii de 4 luni petrec mult timp examinându-și propriile mâini sau picioare.

La această vârstă, încep să învețe rutine. Le repetă atunci când vor. Ei știu și să le prezică. De exemplu, își flexează șoldurile când simt că este timpul pentru schimbarea scutecului.

Descoperă: Ce poate schimba culoarea scaunului bebelușului?

Some figure
Schimbarea scutecului este o rutină la bebeluși.

Stimulare

O modalitate bună de a stimula dezvoltarea bebelușilor de 4 luni este să vorbești frecvent cu aceștia. Le place să li se vorbească și încep să răspundă.

Este important ca aceștia să aibă posibilitatea de a interacționa cu jucăriile lor în siguranță. Jucăriile colorate sunt foarte importante la această vârstă. Trebuie să li se permită să le pună la gură, deoarece acesta este modul lor de a le explora.

De asemenea, trebuie să le fie stimulată sociabilitatea. Este o idee bună să inviți o altă mamă cu copilul ei și să petreceți ceva timp împreună. Bebelușii interacționează între ei.

Mereu atent la copil

Părinții și îngrijitorii sunt cei mai apropiați de copil. Prin urmare, sunt cei care pot monitoriza cel mai bine dezvoltarea acestuia. Este important să fii atent la toate schimbările pe care micuțul le prezintă.

Dacă bebelușul nu își poate ridica capul sau nu poate să apuce obiecte, dacă nu zâmbește sau nu urmărește oamenii cu ochii sau dacă nu bolborosește sau nu răspunde la sunete, consultă medicul pediatru pentru a vedea ce este în neregulă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.