Logo image
Logo image

Hormonul estrogen: esențial pentru femei

3 minute
Substanțele pe care corpul uman le produce sunt responsabile de buna funcționare a anumitor organe. Estrogenul este hormonul necesar pentru a avea un corp sănătos și o minte echilibrată.
Hormonul estrogen: esențial pentru femei
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Hormonii sunt cheia pentru echilibrarea stării de spirit, în special în cazul femeilor. Starea de spirit a oamenilor, bunăstarea mintală și sănătatea generală evoluează în funcție de concentrațiile hormonale. Pentru femei, hormonul estrogen este o substanță foarte importantă.

Hormonul estrogen

Estrogenul este una dintre cele mai importante substanțe pe care corpul feminin le produce. Este responsabil de creșterea sânilor, menstruație și lățirea șoldurilor. În timpul pubertății, producția de estrogen crește, stimulând maturarea uterului, a endometrului, a trompelor uterine și a vaginului.

Deși atât bărbații, cât și femeile produc estrogen în mod natural, femeile experimentează efectele acestuia în trei etape fundamentale: pubertate, sarcină și menopauză.

În general, principala responsabilitate a acestui hormon este de a asigura buna funcționare a corpului pentru ovulație și fertilizare. De asemenea, estrogenul este implicat și în alte procese, cum ar fi controlul nivelului de colesterol în sânge și metabolismul grăsimilor.

Tipuri de estrogen

Hormonul estrogen este un hormon sexual steroid care este derivat din androgeni. Există trei tipuri de estrogen în organism, care îndeplinesc funcții endocrine. Toate cele trei tipuri acționează asupra nucleului celulelor care reglează sinteza proteinelor.

  • Estrona produce enzima aromatază prin sinteza progesteronului. Producția sa are loc în țesutul gras și în ovare.
  • Estradiolul produce enzima aromatază din testosteron și este secretat în abundență în organism în anii fertili.
  • Estriolul este sintetizat din androsteron și apare în cantități uriașe în timpul sarcinii.

Citește și:

Un nivel ridicat de estrogen – cauze și simptome

Una dintre cheile unei minți sănătoase

Some figure
Hormonii estrogeni au diferite funcții importante în organism, cum ar fi stimularea fluxului sanguin către creier.

Estrogenul ajută la reglarea multor funcții vitale ale corpului. De exemplu, are un efect de prevenire a apariției bolilor cerebrovasculare. O altă funcție a acestuia este faptul că acționează ca parte integrantă a „centrului de comandă” al corpului uman.

Estrogenul oferă aceste beneficii prin promovarea fluxului continuu al sângelui și al glucozei către creier. Acest lucru este fundamental pentru sănătatea și buna funcționare a neuronilor și a anumitor neurotransmițători.

Estradiolul și creierul

Estradiolul este cel mai puternic hormon estrogen. Are un rol vital în funcțiile motorii. În plus, este legat de memorie și procesele de învățare, precum și de sensibilitatea la durere. Unii specialiști atribuie estradiolului capacitatea de a proteja creierul împotriva posibilelor leziuni cauzate de boli precum maladia Alzheimer.

Citește mai mult:

Genele BRCA-1 și BRCA-2 și cancerul de sân

Alte beneficii

Acestea nu sunt singurele beneficii pe care le oferă hormonul estrogen. Hormonii sexuali feminini, pe lângă reglarea funcționării corecte a ciclului reproductiv și colaborarea cu androgeni pentru stimularea libidoului, susțin dezvoltarea organelor sexuale secundare.

De asemenea, acest hormon ajută la reducerea tensiunii arteriale și la protejarea oaselor datorită asimilării calciului. În plus, estrogenul influențează pozitiv funcționarea sistemului urinar.

În timpul menstruației, nivelul de estrogen variază radical. Acesta este motivul pentru care se produc schimbări ale dispoziției, care sunt asociate cu menstruația. Anumite probleme comune cauzate de menstruație includ iritabilitate, insomnie, pierderea facultăților cognitive și anxietate fără motive aparente.

Menopauza și hormonul estrogen

Some figure
Din cauza scăderii nivelului de estrogen, riscul de boli cardiovasculare și osteoporoză crește la menopauză.

La instalarea menopauzei, producția de estrogen se reduce brusc, ceea ce duce la schimbări majore în organism. Unele simptome comune ale menopauzei includ uscăciune vaginală, variații radicale de dispoziție, oboseală extremă, transpirație excesivă și osteoporoză. De asemenea, crește riscul de a suferi de boli cardiovasculare.

Există dovezi ce arată faptul că menopauza duce la pierderea colagenului și a calciului. De aceea, în această etapă a vieții, medicii recomandă adesea anumite tratamente pentru a contracara aceste simptome.

În general, o dietă sănătoasă este cea mai bună modalitate de a regla hormonii. Acest lucru, plus o rutină personalizată de exerciții fizice sunt fundamentale pentru a duce o viață sănătoasă și echilibrată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dr. Alberto Calderón Zúñiga. 2009. ESTROGENOS EN TERAPIA DE SUSTITUCION HORMONAL. Extraído de: http://www.binasss.sa.cr/revistas/farmacos/especial2009/art4.pdf
  • Guillermo Bravo Prieto. 2016. Efecto de los Estrógenos en las Funciones cognitivas. Extraído de: https://uvadoc.uva.es/bitstream/10324/28474/1/TFG-M-L1050.pdf
  • VV.AA. (2012).Premature menopause or early menopause and risk of ischemic stroke. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21993082
  • Arteaga, Urzúa. (2016). Menopausia y riesgo cardiovascular. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rmc/v144n11/art01.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.