Îngrijirea microbiotei reduce simptomele menopauzei
Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza
În ultimii ani, cercetările au asociat îngrijirea microbiotei cu simptomele menopauzei. S-a observat că acest set de bacterii intestinale interferează cu activitatea hormonilor sexuali. De fapt, echilibrul microbiotei pare să ofere beneficii suplimentare.
Menopauza este un proces biologic în care ciclul menstrual încetează definitiv. Deși face parte din procesul de îmbătrânire, aduce cu sine o serie de simptome care afectează adesea calitatea vieții. De ce îngrijirea microbiotei ajută la controlul acesteia?
Simptomele menopauzei
Menopauza aduce cu sine o serie de manifestări clinice care sunt incomode pentru femei. Unele dintre cele mai comune simptome ale sale sunt următoarele:
- Bufeurile
- Transpirațiile nocturne
- Uscăciunea vaginală
- Creșterea în greutate
- Proasta dispoziție
- Modificarea tiparelor de somn
Se estimează că o femeie își petrece aproximativ o treime din viață la menopauză, care apare la aproximativ 50 de ani. În această etapă, schimbările hormonale cresc adesea riscul de boli metabolice și cardiovasculare. În plus, multe dintre acestea apar între 10 și 15 ani după instalarea menopauzei, așa cum este cazul excesului de greutate, diabetului, osteoporozei, bolilor cardiovasculare, cancerului, demenței, etc.
Sosirea acestui nou ciclu este un moment important pentru adoptarea de strategii care să ajute la îngrijirea sănătății. Printre acestea, obiceiurile care ajută la menținerea unei microbiote sănătoase joacă un rol important.
Recomandăm: Biomasa de banane verzi: beneficii și cum se prepară
Îngrijirea microbiotei reduce simptomele menopauzei
Rolul microbiotei în sănătate este un subiect de cercetare științifică de câteva decenii. În ultimii ani, au apărut studii care asociază activitatea microbiotei cu simptomele ce apar atât în premenopauză, cât și în menopauză și postmenopauză.
Microbiota este alcătuită din trilioane de microorganisme, inclusiv bacterii, ciuperci, viruși și altele. Microbiota intestinală este cea mai mare și cea mai diversă populație de microorganisme din corpul uman. Joacă un rol important în digestie și imunitate.
În timp, acest grup de microorganisme suferă modificări mediate de obiceiuri, stil de viață, modificări hormonale și chiar boli. Acele femei care reușesc să mențină o microbiotă intestinală diversificată au tendința de a prezenta mai puține simptome la menopauză. Acest lucru pare chiar să reducă riscul de îmbolnăvire în această etapă.
Relația dintre microbiotă și hormonii sexuali feminini
Un studiu distribuit de International Journal of Women’s Health explică influența pe care o au nivelurile hormonilor sexuali feminini asupra compoziției microbiotei. Fluctuațiile hormonale care apar la menopauză sunt legate de o diversitate mai scăzută a bacteriilor intestinale.
Având în vedere legătura pe care microbiota o are cu sistemul imunitar, modificările care apar în timpul menopauzei sunt un factor de risc pentru diferite boli, inclusiv boli metabolice, imunitare și cardiovasculare.
Cercetătorii au remarcat că aceasta este o relație bidirecțională. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, microbiota intestinală participă și la reglarea nivelurilor de hormoni care circulă liber în organism.
Cu alte cuvinte, îngrijirea microbiotei este esențială pentru a minimiza impactul scăderii hormonilor (precum estrogenul).
Strobolomul — un set de gene bacteriene aparținând microbiotei — este implicat în reglarea estrogenului.
Promovarea echilibrului estrogenic favorizează ameliorarea simptomelor comune, precum uscăciunea vaginală, schimbările de dispoziție, bufeurile și transpirațiile nocturne.
Și microbiota vaginală este importantă
Microbiota vaginală este comunitatea de microorganisme care trăiesc în vagin. Un studiu publicat de Nature Microbiology subliniază importanța promovării echilibrului său pentru a atenua unele dintre simptomele menopauzei.
Refacerea bacteriilor, precum lactobacilii, joacă și un rol protector în tractul urinar. Acest lucru reduce riscul de disurie și infecții recurente de tract urinar, care sunt frecvente în rândul femeilor aflate în postmenopauză.
Datele disponibile în acest moment sugerează că restabilirea acestei populații bacteriene poate fi o abordare utilă pentru a îmbunătăți calitatea vieții femeilor înainte, în timpul și după menopauză.
Cum să promovăm îngrijirea microbiotei pentru a ameliora simptomele menopauzei?
Deși mulți factori pot declanșa un dezechilibru al microorganismelor care alcătuiesc microbiota, există și câteva obiceiuri care ajută la menținerea acesteia în stare optimă. În acest sens, o recenzie împărtășită prin intermediul revistei Nutrients afirmă faptul că dieta și controlul stresului sunt măsuri decisive.
Într-o măsură mai mică, dar nu mai puțin importantă, exercițiile fizice și evitarea obiceiurilor nocive, cum ar fi consumul de tutun, alcool și droguri, pot fi de ajutor. Câteva recomandări importante sunt următoarele:
- Creșteți consumul de probiotice. Acestea sunt microorganisme vii care oferă beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate în cantități adecvate. Ele pot fi găsite în alimente fermentate precum iaurtul, chefirul, varza murată, etc., dar și în suplimente.
- Creșteți aportul de prebiotice. Acestea sunt fibre nedigerabile care favorizează înmulțirea bacteriilor benefice în intestine. Ele pot fi găsite în alimente precum vinetele, cerealele integrale, bananele, legumele cu frunze verzi, ceapa, usturoiul, soia și anghinarele.
- Consumați mai multe proteine vegetale. Acestea promovează dezvoltarea speciilor bacteriene, cum ar fi bifidobacteriile și lactobacilii, neutralizând în același timp înmulțirea bacteriilor patogene. Cel mai cunoscut exemplu este proteina din soia.
- Practicați tehnici de relaxare. Întrucât stresul este unul dintre principalii factori asociați cu alterarea microbiotei, practicați meditația, yoga, exercițiile de respirație, etc.
Suplimente complementare
Sibioticele conțin probiotice complementare și ingrediente prebiotice care interacționează pentru a oferi un efect sinergic în intestine. Nutraceuticele sunt componente naturale ale alimentelor (cum ar fi izoflavonele și fitoestrogenii) care sunt eliberate în timpul digestiei și care contribuie la sănătatea microbiotei.
Citiți mai mult: Utilizarea suplimentelor probiotice
Terapia de substituție hormonală nu este singura alternativă la menopauză
Timp de zeci de ani, terapia de substituție hormonală (HRT) a fost principalul suport atunci când vine vorba de abordarea simptomelor menopauzei. De fapt, este considerată cel mai eficient tratament. Însă, din cauza preocupărilor legate de potențialele efecte secundare, au fost dezvoltate și alte strategii pentru a îmbunătăți sănătatea femeilor în această etapă a vieții.
Rezultatele mai multor studii sugerează faptul că microbiomul intestinal, grație capacității sale de a regla estrogenul, progesteronul și alți hormoni, poate juca un rol cheie în timpul menopauzei și postmenopauzei.
Adoptați un stil de viață care să contribuie la dezvoltarea acestor bacterii sănătoase. Aportul de probiotice și prebiotice, precum și controlul stresului, sunt elemente fundamentale pentru realizarea acestui lucru.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Baker, J. R., Al-Nakkash, L., & Herbst-Kralovetz, M. M. (2017). Estrogen–gut microbiome axis: Physiological and clinical implications. Maturitas, 103, 45-53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28778332/
- Estrogen: Hormone, Function, Levels & Imbalances. (s. f.). Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen#:~:text=With%20menopause%2C%20your%20estrogen%20levels,estrone%20(E1)%20during%20menopause.
- Łaniewski, P., & Herbst-Kralovetz, M. M. (2022). Connecting microbiome and menopause for healthy ageing. Nature microbiology, 7(3), 354-358. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9977513/
- Leite, G., Barlow, G. M., Parodi, G., Pimentel, M., Chang, C., Hosseini, A., Wang, J., & Mathur, R. (2022). Duodenal microbiome changes in postmenopausal women: effects of hormone therapy and implications for cardiovascular risk. Menopause, 29(3), 264-275. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8862775/
- Peters, B. A., Lin, J., Qi, Q., Usyk, M., Isasi, C. R., Evenson, K. R., Derby, C. A., Santoro, N., Perreira, K. M., Daviglus, M. L., Kominiarek, M. A., Cai, J., Knight, R., Burk, R. D., & Kaplan, R. C. (2022). Menopause Is Associated with an Altered Gut Microbiome and Estrobolome, with Implications for Adverse Cardiometabolic Risk in the Hispanic Community Health Study/Study of Latinos. MSystems, 7(3). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9239235/
- Schreurs, M. P. H., De Vos Van Steenwijk, P. J., Romano, A., Dieleman, S., & Werner, H. M. (2021). How the Gut Microbiome Links to Menopause and Obesity, with Possible Implications for Endometrial Cancer Development. Journal of Clinical Medicine, 10(13), 2916. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8268108/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.