Biomasa de banane verzi: beneficii și cum se prepară
 

Biomasa de banane verzi: beneficii și cum se prepară

Dacă vreți să creșteți cantitatea de fibre din dietă, nu puteți rata această rețetă de biomasă de banane verzi. Este ușor de preparat și sănătoasă.
Biomasa de banane verzi: beneficii și cum se prepară
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 09 mai, 2023

Biomasa de banane verzi este un preparat ce oferă o cantitate mare de amidon rezistent, substanță care este deosebit de benefică pentru microbiotă. Includerea în mod regulat a acestui preparat în alimentație poate ajuta la îmbunătățirea anumitor parametri legați de sănătate, precum funcționarea metabolismului. Astfel, acesta previne diabetul și alte tipuri de patologii complexe.

Înainte de a începe, este esențial să subliniem faptul că, pentru a obține beneficiile biomasei de banane verzi, aceasta trebuie consumată zilnic. Nevoia zilnică de fibre este în jur de 25 de grame pe zi (solubile și insolubile). Biomasa este versatilă la nivel culinar, deoarece cu ea puteți face supe, prăjituri, pâine, etc.

Biomasa de banane verzi: beneficii

Consumul de biomasă de banane verzi poate genera o serie de efecte pozitive asupra sănătății. În primul rând, promovează pierderea în greutate. Acest lucru se datorează puterii sale atunci când vine vorba de stimularea senzației de sațietate. Potrivit cercetărilor publicate în Nutrition Reviews, aportul ridicat de fibre ajută la reducerea apetitului, ceea ce poate duce la scăderea poftei de mâncare.

Soiuri de banane
Consumul de biomasă de banane verzi poate crește senzația de sațietate.

În al doilea rând, fibrele cresc volumul bolului fecal, determinând astfel o stimulare mai mare a mecanoreceptorilor tubului digestiv. Mișcările peristaltice devin din ce în ce mai intense, ceea ce facilitează trecerea alimentelor prin intestine. Datorită acestui fapt, constipația este redusă, așa cum arată un studiu publicat în revista BMJ.

Există speculații cu privire la posibilitatea ca fibrele să influențeze profilul lipidic al organismului. Acest lucru poate reduce absorbția intestinală a colesterolului. Totuși, acest element poate fi sintetizat endogen, homeostazia garantând că valorile rămân mai mult sau mai puțin într-un interval determinat genetic.

Desigur, fibrele sunt decisive în modularea intrării zaharurilor în fluxul sanguin. Există dovezi ce arată faptul că aportul de fibre în cantități suficiente reduce incidența diabetului de tip 2 și a altor patologii metabolice. Pancreasul va lucra mai puțin pentru a compensa dezechilibrele în controlul glucozei, ceea ce va duce la diminuarea inflamației.

Cum să preparați biomasa de banane verzi acasă?

  1. Puneți 5 banane verzi într-o oală sub presiune pentru aproximativ 30 de minute.
  2. Când fructele sunt bine fierte, îndepărtați coaja și procesați pulpa în blender pentru a obține o pastă. Poate fi necesar să adăugați aproximativ 10 mililitri de apă pentru fiecare banană pentru a obține textura optimă.
  3. După ce ați obținut un amestec omogen, puneți-l în frigider.
  4. Când se răcește, îl puteți consuma.

Biomasa de banane verzi se poate păstra refrigerată fără probleme majore cel puțin 5 zile. Dacă vreți să o păstrați mai mult timp, congelați-o. În acest fel, va rezista până la 3 luni.

Valoarea nutritivă a biomasei de banane verzi

Ciorchine de banane verzi
Banana verde oferă nutrienți esențiali pentru organism.

Această rețetă de biomasă de banane verzi oferă aproximativ 65 de calorii la 100 de grame de produs. 14,2 grame sunt carbohidrați și 1,3 grame proteine. Conținutul de fibre este ridicat: 8,7 grame la 100 grame de produs.

Biomasa de banane verzi conține o cantitate mare de micronutrienți esențiali. Fosforul, magneziul și potasiul sunt principalele elemente. În plus, produsul conține antioxidanți importanți care ajută la neutralizarea formării radicalilor liberi, menținând echilibrul la nivel oxidativ.

Pregătiți biomasă de banane verzi pentru a vă îmbunătăți sănătatea

După cum ați văzut, este foarte ușor să pregătiți o rețetă de biomasă de banane verzi, care va ajuta la îmbunătățirea funcționării tractului digestiv și a stării de sănătate pe termen mediu.

Este un preparat ideal pentru a crește prezența fibrelor în dietă, un element important pentru densitatea și diversitatea bacteriilor intestinale. Microbiota bine dezvoltată face diferența atunci când vine vorba de prevenirea dezvoltării patologiilor.

Nu uitați că, pe lângă fibre, trebuie să aveți un aport suficient de apă în fiecare zi. În acest fel, carbohidrații nedigerabili se vor umfla și își vor îndeplini funcțiile mult mai bine. Apa lubrifiază bolul fecal, facilitând tranzitul de-a lungul tubului și ajutând la prevenirea constipației. De asemenea, va provoca distensie la nivelul stomacului, ceea ce va reduce pofta de mâncare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rebello CJ, O’Neil CE, Greenway FL. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev. 2016;74(2):131-147. doi:10.1093/nutrit/nuv063
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Reynolds AN, Akerman AP, Mann J. Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS Med. 2020;17(3):e1003053. Published 2020 Mar 6. doi:10.1371/journal.pmed.1003053

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.