Întrebări frecvente despre pilulele anticoncepționale
Pilulele contraceptive sunt medicamente care conțin hormoni. Cele mai utilizate pilule sunt cunoscute sub numele de anticoncepționale combinate. Acestea conțin atât estrogen, cât și progestin. Există multe mărci de astfel de medicamente. În acest articol, vom dezbate câteva întrebări frecvente despre pilulele anticoncepționale.
Estrogenul și progestinul sunt doi hormoni ce împiedică ovarele să elibereze ovule în timpul ciclului menstrual. Acest proces este ovulația. Pentru a face acest lucru, nivelurile naturale de hormoni se combină cu hormonii din pilulă. De asemenea, progestinul este responsabil de îngroșarea mucusului din colul uterin. Prin urmare, sperma intră mai greu în uter.
Deși utilizarea pilulelor contraceptive devine din ce în ce mai frecventă, există încă multe întrebări despre acestea. Prin urmare, îți vom oferi cele mai importante informații despre medicamentele cu rol contraceptiv.
Întrebări frecvente despre pilulele anticoncepționale
Care sunt efectele secundare ale pilulelor contraceptive?
Pastilele anticoncepționale sunt foarte sigure și nu există multe efecte secundare. Cu toate acestea, la fel ca în cazul tuturor medicamentelor, ele pot avea unele efecte nedorite. De exemplu, câteva dintre cele mai frecvente sunt:
- Modificări ale ciclului menstrual (absența ciclurilor menstruale sau sângerări suplimentare)
- Migrene mai grave din cauza efectului estrogenilor
- Stare de rău
- Sensibilitate a sânilor
- Creștere în greutate
În plus, merită menționată posibilitatea formării cheagurilor de sânge și a apariției atacurilor de cord. De asemenea, poate apărea și o creștere a tensiunii arteriale și a frecvenței problemelor cardiace. Însă aceste probleme sunt foarte rare și apar numai în cazuri excepționale.
Citește mai mult:
La ce vârstă ar trebui să încetez să iau pastile anticoncepționale?
Mulți oameni cred că, începând cu vârsta de 35 de ani, nu mai este sigur să iei pilule anticoncepționale. Însă totul depinde de stilul tău de viață. În acest sens, femeile peste 35 de ani care sunt active, nu fumează și urmează o dietă echilibrată pot continua să ia aceste pastile fără a-și face prea multe griji.
Cu toate acestea, femeile care fumează și nu duc un stil de viață sănătos ar trebui să înceteze să ia anticoncepționale în jurul vârstei de 35 de ani. De fapt, aceste obiceiuri pot provoca efecte secundare grave.
Ce ar trebui să fac dacă vreau să rămân însărcinată?
Timpul mediu necesar unei femei pentru a ovula după oprirea administrării pilulelor contraceptive este de aproximativ două săptămâni. Prin urmare, odată ce încetezi să iei pilule contraceptive și ovulezi din nou, poți încerca să rămâi gravidă. Dacă acest lucru se întâmplă în timpul primului ciclu după întreruperea tratamentului, este normal să nu apară nicio menstruație.
Cum funcționează pastilele anticoncepționale pentru a preveni sarcina?
După cum am menționat, aceste pastile previn procesul de fertilizare. Mai exact, împiedică sperma să ajungă la ovul și să-l fertilizeze.
Citește mai mult:
Pot preveni bolile cu transmitere sexuală folosind pilule contraceptive?
Aceasta este o întrebare foarte importantă care necesită clarificare. Pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Este eficientă numai în prevenirea sarcinii, dar nu împiedică nimic altceva.
Prin urmare, este important să folosești prezervativul pentru a preveni răspândirea acestor boli. De asemenea, dacă folosești prezervativ și pastile contraceptive în același timp, șansele de a rămâne gravidă sunt mai mici.
Este greșit să iei pilule contraceptive în timpul sarcinii?
Cel mai bine este să nu mai iei pilula după ce afli că ești gravidă. Cu toate acestea, multe femei iau pilula fără să știe că sunt însărcinate. Acestea descoperă sarcina atunci când menstruația întârzie și fac un test.
Deși nu există prea multe dovezi care să arate că expunerea la hormoni poate cauza probleme copilului, ar trebui să încetezi să iei pilula imediat ce afli că ești gravidă.
Concluzie
Te încurajăm să discuți cu farmacistul, medicul sau ginecologul despre orice dubii pe care le ai. Nu uita că cel mai bine să folosești prezervativul, deoarece pilulele anticoncepționale nu previn infecțiile cu transmitere sexuală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dhont, M., & Verhaeghe, V. (2013). Hormonal anticonception anno 2013: a clinician’s view. Facts, Views & Vision in ObGyn.
- østergaard, E. (1969). Oral Anticonception: Side Effects and Risks. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016346909156678
- Herrera, S. T., Garza, E. A. G., Reyes, C. H., & Alvarado, D. A. (1992). GnRH-agonists in gynecology I. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.
- Hee, L., Kettner, L. O., & Vejtorp, M. (2013, February). Continuous use of oral contraceptives: An overview of effects and side-effects. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/aogs.12036
- Oesterheld, J. R., Cozza, K., & Sandson, N. B. (2008). Oral contraceptives. Psychosomatics, 49(2), 168–175. https://doi.org/10.1176/appi.psy.49.2.168
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.