Kumato sau roșia neagră: nutrienți și beneficii
 

Kumato sau roșia neagră: nutrienți și beneficii

Kumato este denumirea unei roșii care are o anumită culoare. Vezi cum o poți folosi pentru a profita de beneficiile sale!
Kumato sau roșia neagră: nutrienți și beneficii
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Kumato sau roșia neagră devine din ce în ce mai populară, nu doar grație culorii sale, ci și mulțumită nutrienților și caracteristicilor deosebite.

Din punct de vedere gastronomic, este considerată o roșie gourmet, mai ales datorită sucului și aromei intense și dulci. Mulți cred că este un soi transgenic, dar adevărul este altul. Ce se ascunde în spatele originii acestei roșii interesante? Care sunt proprietățile și caracteristicile sale nutriționale?

Ce este kumato sau roșia neagră și care este originea sa?

Tomata este o plantă dicotiledonată care aparține familiei Solanaceae, la fel ca și cartoful și vânăta. Aparține genului Lycopersicun și are culori diferite, cum ar fi roșu, galben, verde, albastru, maro și negru. Specia L. esculentum este cea mai cultivată. Există și o mare varietate de specii sălbatice, printre care se numără kumato sau roșia neagră.

Kumato este acum o roșie cultivată care se caracterizează prin culoarea sa neagră. Are o istorie interesanta în ceea ce privește originea și este patentată de o companie.

A apărut în Almería (Spania) ca răspuns natural al roșiilor sălbatice care s-au adaptat la condițiile de secetă și salinitate din zonele mediteraneene. Iubind sucul și aroma delicioasă, un fermier din zonă a decis să cultive acest soi.

Corporația elvețiană Syngenta a decis să standardizeze soiul. Cercetările au durat câțiva ani, până când s-au obținut textura, aspectul, aroma și adaptarea la solurile sărate.

În ciuda acestor încrucișări, nu este considerată o cultură modificată genetic. Soiul a fost brevetat drept kumato.

În 2003, roșia neagră a ajuns în Marea Britanie. Ulterior, a ajuns și pe alte piețe. În prezent, soiul este comercializat în Franța, Statele Unite, Elveția, Germania și România.

Ciorchine de roșii
Deși tomatele roșii sunt cele mai vândute și consumate, cele negre nu sunt modificate genetic.

Caracteristici

Roșia neagră nu este foarte diferită de alte soiuri. Este o plantă de vară, așa că necesită doze mari de lumină, temperaturi ridicate și umiditate ambientală între 60 și 80%.

Ca orice Solanaceae, este pretențioasă cu privire la caracteristicile solului. Recoltarea roșiilor negre are loc după 5 – 6 luni de la însămânțare.

Fructul este rotund, strălucitor, verde închis sau aproape negru. Are o textură fermă, este suculent și, în ciuda faptului că este mai dulce decât soiul tradițional, are și un gust ușor acid.

O caracteristică remarcabilă, pe lângă culoare, este tendința de a se maturiza din interior spre exterior. Din acest motiv, textura este fermă, netedă și crocantă la coacere. Este ușor de tăiat în felii subțiri sau bucăți mari pentru salate.

Când roșia se coace complet, capătă o culoare maro închis cu nuanțe verzi în jurul tulpinii. Este un tip de roșie gourmet care are nevoie doar de ulei și sare.

Nutrienții roșiei kumato

Nutrienții nu diferă cu mult de cei ai roșiei tradiționale, cu excepția cantității de zaharuri și pigmenți. Nutrienții la 100 grame de roșie neagră sunt:

  • Calorii: 21
  • Grăsimi: 0,3
  • Carbohidrați: 4,6 – 6
  • Proteine: 0,8
  • Fibre: 2,2
  • Potasiu: 427 miligrame
  • Vitamina C: 23 miligrame
  • Beta caroten: 800 micrograme

Roșiile negre au un aport caloric redus, motiv pentru care sunt un ingredient predominant în curele de slăbire. Conțin fibre, fiind ideale pentru reglarea procesului digestiv.

Potasiul reglează echilibrul apei și al electroliților din celule, precum și contracția musculară. De asemenea, roșia neagră este o sursă importantă de vitamina C și A, cu funcție antioxidantă.

Spre deosebire de roșia clasică, la kumato concentrația de zaharuri este puțin mai mare. Gradele Brix, care măsoară substanțele dizolvate prezente în apa fructelor, pot ajunge până la 6.

Cu alte cuvinte, 100 mililitri de suc de roșii oferă 6 grame de fructoză și alte zaharuri simple. Așadar, kumato sau roșia neagră este mai dulce.

Componentele bioactive și beneficiile roșiilor negre

Antocianinele sunt pigmenți flavonoizi prezenți în fructele de culoare roșu, albastru și violet. În mod natural, ele protejează împotriva razelor ultraviolete (UV) emise de soare. Roșiile conțin acești antioxidanți.

Potrivit unui studiu efectuat pe roșiile negre și albastre, cea mai mare concentrație de antocianine este în coajă, urmată de pulpă. Vorbim de peste 4600 micrograme la roșia comună.

Petunidina din roșii are o capacitate antiinflamatoare și antioxidantă ridicată, ajutând la eliminarea radicalilor liberi. De asemenea, la utilizarea extractului din cojile acestor roșii s-a constatat o scădere a morții celulare în experimentele in vitro.

Petunidina are un efect protector împotriva leziunilor celulelor fotoreceptoare retiniene. Aportul de extract de roșii negre și albastre ar putea fi util pentru tratamentul diferitelor boli oculare. În plus, acești pigmenți pot îmbunătăți performanța cognitivă și sunt cardioprotectori.

Licopenul a fost găsit în concentrație mai mare în kumato decât în tomata roșie, a cărei valoare este de 808 micrograme la 100 grame de parte comestibilă. Licopenul este un antioxidant puternic, capabil să amelioreze bolile cardiovasculare, osteoporoza și tulburările neurodegenerative.

Din acest motiv, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a recomandat un aport zilnic de licopen de 0,5 miligrame pe kilogram de greutate corporală.

Soi de roșii transgenice
Roșia albastră este considerată un soi transgenic. Prin urmare, există rezerve în consumul acesteia.

Cât și cum trebuie consumată roșia neagră sau kumato?

Se recomandă consumul a circa 400 grame de roșii negre sau 2 roșii mari zilnic pentru a garanta un aport optim de antioxidanți. Cel mai bun mod de a profita de compușii bioactivi este transformarea roșiilor în piure.

Substanțele nutritive ale roșiilor sunt mai concentrate dacă acestea sunt gătite la aburi, fierte sau coapte. Nu uitați că roșia neagră este mai dulce decât alte soiuri!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.