Gustoasă și fără calorii: rețeta de dulceață de roșii
 

Gustoasă și fără calorii: rețeta de dulceață de roșii

Consumul regulat de roșii ne ajută să reducem colesterolul și să menținem sănătatea ochilor.
Gustoasă și fără calorii: rețeta de dulceață de roșii
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 16 aprilie, 2022

Ați încercat vreodată rețeta de dulceață de roșii? Are o aromă rafinată, nu este prea dulce și vă permite să o amestecați cu tot felul de preparate. Este versatilă, delicioasă și, ceea ce este cel mai important, are proprietăți benefice pentru sănătate.

Are o infinitate de vitamine, în special vitamina B și este foarte bogată în carotenoizi, de unde și nuanța sa roșiatică atractivă și caracteristică.

Dulceața de roșii este o sursă de antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii, conform informațiilor publicate în Asian Journal of Plant Science and Research în 2013.

Beneficiile roșiilor

Roșii coapte
 • Reduc colesterolul: Datorită unuia dintre cele mai importante elemente ale lor, licopenul, roșiile sunt o modalitate fabuloasă de a elimina toxinele și de a reduce colesterolul. Acest lucru este susținut de studii precum cel publicat în 2013 de cercetătorii de la Universitatea din Yucatan (Mexic) și Universitatea din León (Spania).
 • Sunt benefice pentru sănătatea ochilor: Vitamina A conținută de roșii este una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea ochilor și ajută la producerea de noi celule.

Rețetă de dulceață de roșii

Cea mai bună rețetă de dulceață de roșii

Ingrediente

  • Un kilogram de roșii
  • 400 grame de zahăr
  • Sucul unei lămâi
  • Un baton de scorțișoară

Pregătire

 • Vom începe prin a opări roșiile. Pentru asta vom umple o oală cu apă. Când începe să fiarbă, se adaugă kilogramul de roșii și se lasă un minut. Odată ce sunt opărite, le scoatem și le răcim cu apă rece. Acum ne va fi mai ușor să le curățăm. Nu uitați să îndepărtați semințele ori de câte ori este posibil.
 • Acum scoatem pulpa. O punem peste zahăr și sucul de lămâie și așteptăm o oră. Astfel, aciditatea roșiilor va dispărea și aromele se vor amesteca mai bine.

Preparare dulceață de roșii

 • Pregătiți o cratiță pentru a începe să gătiți toate ingredientele la foc mic. Amestecați puțin câte puțin. Așteptați cel puțin o oră, dar nu uitați să amestecați din când în când.
 • Când dulceața are o textură mai mult sau mai puțin fină și ușoară, puteți opri focul. Acum lăsați amestecul să stea cel puțin o jumătate de oră. Dulceața va deveni din ce în ce mai densă. Este pur și simplu delicioasă.
 • Dacă doriți, o puteți pune în borcane de sticlă pentru a o conserva. O modalitate de a o face să reziste mai mult este să sterilizați borcanele.

O modalitate excelentă de a consuma dulceața de roșii este pe pâine prăjită din grâu integral cu o felie de brânză brie. Combinația este pur și simplu delicioasă.

Pe scurt, dulceața de roșii este foarte ușor de făcut și are proprietăți benefice pentru sănătate. În orice caz, este important de reținut că proprietățile sale nu sunt medicinale și nici nu înlocuiesc tratamentele medicale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Cruz Bojórquez, Reyna María, Javier González Gallego, and Pilar Sánchez Collado. “Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno.” Nutrición Hospitalaria 28.1 (2013): 6-15.
 • Gelosi, Vanesa, et al. “Evaluación de la calidad de mermelada de tomate platense elaborada con distintos contenidos de fruta.” Investigación Joven; vol. 2, no. 1 (2015).
 • Rauch, George H. Fabricación de mermelada. Acribia,, 1987.
 • Omodamiro, O. D., & Amechi, U. (2013). The phytochemical content, antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory activities of Lycopersicon esculentum (Tomato). Asian Journal of Plant Science and Research, 3(5), 70-81.
 • Çağlar, A., & Çağlar, M. Y. TOMATO JAM AND TOMATO MARMALADE

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.