Nutrienții, utilizările și beneficiile roșiilor cherry
Roșiile cherry sunt cunoscută și sub denumirea de „roșii cocktail”. Ca și alte soiuri, sunt folosite pentru prepararea unei mari varietăți de rețete. Se caracterizează prin aroma mai dulce și mai puțin acidă decât cea a soiurilor tradiționale. Descoperiți nutrienții, utilizările și beneficiile roșiilor cherry!
Roșiile cherry sunt și un ingredient decorativ, deoarece în afară de roșu, există și alte culori. Datorită pigmenților acestora, se remarcă și ca sursă importantă de antioxidanți.
Caracteristicile și originea roșiilor cherry
Roșia cireașă (Lycopersicum pimpinellifolium) este o varietate a roșiei clasice. Alte denumiri sub care este cunoscută sunt „roșie cocktail”, „roșie strugure” sau „ceraziform”.
Este un fruct asemănător boabelor de struguri, ale cărui culori variază între roșu, verde, portocaliu, galben, albastru și negru. Fructul măsoară între 1 și 3 centimetri diametru și cântăresc între 10 și 15 grame.
Forma este rotundă sau ovală, în funcție de soi. În ciuda faptului că este ferm la exterior, fructul este foarte suculent în interior. Aroma sa este predominant dulce, cu o ușoară atingere acidă. Câteva soiuri cunoscute sunt următoarele:
- Roșii cireașă
- Roșii cireașă galbene
- Roșii mini cireașă
- Roșii cireașă rotunde
- Kumato
- Zebră
- Roșii cățărătoare
Origine
Roșia cherry este considerată un strămoș al roșiilor tradiționale. A fost descoperită pentru prima dată în regiunea Anzilor. Deși a fost cultivată pentru prima dată în Peru, unii cred că a apărut în Mexicul aztec. Bucătăria ecuadoriană și chiliană o folosește adesea ca parte a preparatelor tradiționale.
Odată cu cucerirea spaniolă, a fost dusă pe piața europeană. La început, a fost folosită ca plantă ornamentală, dar din secolul al XVIII-lea a început să fie folosită ca sursă de hrană. În prezent, culturile au fost îmbunătățite pentru a le modifica dimensiunea, aroma și rezistența.
Valorile nutriționale ale roșiilor cherry
Indiferent de dimensiunea roșiei cherry, valoarea sa nutritivă este la fel de importantă ca cea a roșiei tradiționale. Este considerată un fruct hipocaloric cu putere mare de hidratare, deoarece 100 grame sau aproximativ 7 unități oferă 18 calorii și mai mult de 90 grame de apă.
Grăsimile și proteinele sunt foarte scăzute, deoarece nu ajung la 0,5 grame. Carbohidrații sunt aproape 4 grame la 100 grame de roșie. 2,6 grame sunt zaharuri simple, cum ar fi fructoza, zaharoza și glucoza. Acest lucru permite absorbția rapidă, devenind o sursă de energie. Restul carbohidraților sunt fibre alimentare (1,2 grame).
Printre vitamine se remarcă vitamina C — 26 miligrame la 100 grame— și vitamina A — 82 micrograme de retinol. Se recomandă consumul întregului fruct pentru a profita la maxim de acești nutrienți.
În ceea ce privește mineralele, această roșie este una dintre cele mai bune surse de potasiu. O porție de 100 grame oferă 296 miligrame.
Compuși bioactivi
Roșiile cherry au crescut vertiginos în popularitate pe piețele gourmet datorită prezenței compușilor bioactivi. Cu cât coaja este mai închisă la culoare, cu atât este mai mare conținutul de antocianine, compuși fenolici și alți antioxidanți.
Antioxidanții din roșii au capacitatea de a răspunde la atacurile radicalilor liberi. Aceste substanțe pro-oxidante provoacă multe daune în interiorul celulelor. În cadrul acestor compuși avem polifenolii, cum ar fi naringenina, acidul clorogenic, quercetina și kaempferolul.
Alte substanțe importante sunt flavonoidele, cum ar fi catechinele și antocianinele, care oferă culorile roșu, albastru și violet. Carotenoizii din această roșie, precum licopenul, au efect antioxidant. Ei stimulează sistemul imunitar și au activitate antitumorală.
Beneficiile roșiilor cherry
Beneficiile roșiilor cherry sunt asociate cu prezența compușilor bioactivi și cu concentrația mare de nutrienți.
Protejează vederea
Carotenoizii ajută la îmbunătățirea vederii și la prevenirea anumitor boli oculare. De exemplu, reduc riscul de orbire nocturnă și de degenerare a ochilor.
Combat oxidarea celulară
Compușii fenolici din roșiile cherry ajută la neutralizarea radicalilor liberi produși de speciile reactive la oxigen din organism. Printre altele, fenolii le conferă următoarele proprietăți:
- Antiinflamatoare
- Hepatoprotectoare
- Cardioprotectoare
- Hipoglicemiante
- Antimicrobiene
Având în vedere aceste proprietăți, consumul de roșii cherry este benefic în prevenirea și reducerea daunelor cauzate de bolile degenerative.
Susțin pierdea în greutate
Conținutul mare de apă și scăzut de grăsimi face din roșiile cherry un ingredient preferat în curele de slăbire. O porție de 100 grame oferă foarte puține calorii.
Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature
Stresul oxidativ provoacă leziuni ale membranelor celulare și este capabil să accelereze îmbătrânirea. Licopenul este capabil să oprească aceste procese datorită activității sale antioxidante.
De asemenea, protejează pielea de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete. Se recomandă zdrobirea roșiilor cherry și gătirea lor cu ulei de măsline pentru a profita din plin de licopen.
Sunt o sursă de potasiu și vitamina C
Vitamina C din roșiile cherry este folosită la maxim când acestea sunt consumate proaspete. Acest nutrient facilitează absorbția fierului, întărește sistemul imunitar și crește sinteza de colagen, printre alte funcții.
Valorile ridicate de potasiu sunt utile pentru menținerea echilibrului în interiorul și exteriorul celulelor. De asemenea, potasiul ajută transmisia nervoasă și metabolismul carbohidraților.
Utilizările roșiilor cherry
Roșiile cherry se consumă în forma lor naturală, fie ca parte a salatelor, fie în sandvișuri. Cu toate acestea, pot fi procesat și sub formă de sosuri, sucuri sau tocănițe. Sunt un ingredient gourmet pentru paste și pizza.
Acest aliment surprinde prin versatilitatea sa în alimentație. Poate face parte din gustări, tarte, dulcețuri, piureuri, supe, etc. În general, poate fi consumat cald, rece, crud sau procesat.
Descoperiți: Fructele și legumele roșii: valoarea nutritivă
Beneficiile roșiilor cherry: concluzie
Roșia cherry are nutrienți și beneficii la fel de interesante precum cele ale roșiei clasice. Conține o gamă largă de antioxidanți, cum ar fi licopenul, polifenolii, antocianinele și flavonoidele.
Cel mai bine este să consumați roșiile cherry întregi și proaspete pentru a profita de vitamina C. Totuși, pentru a profita mai bine de licopen, se recomandă să le preparați cu ulei de măsline. Sunt o opțiune bună pentru a aroma mâncărurile sau pentru a le decora. Oferă o aromă ușor dulce pe care o veți iubi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tomate. Lycopersicom Esculentum mill. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/tomate_tcm30-102712.pdf
- Lin, Tao & Zhu, Guangtao & Zhang, Junhong & Xu, Xiangyang & Yu, Qinghui & Zheng, Zheng & Zhang, Zhonghua & Lun, Yaoyao & Li, Shuai & Wang, Xiaoxuan & Huang, Zejun & Junming, Li & Zhang, Chunzhi & Wang, Taotao & Zhang, Yuyang & Wang, Aoxue & Zhang, Yancong & Lin, Kui & Li, Chuanyou & Huang, Sanwen. (2014). Genomic analyses provide insights into the history of tomato breeding. Nature Genetics. 46. 10.1038/ng.3117. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/266934525_Genomic_analyses_provide_insights_into_the_history_of_tomato_breeding/citation/download
- Assunta Raiola, Maria Manuela Rigano, Roberta Calafiore, Luigi Frusciante, Amalia Barone. Enhancing the health-promoting effects of tomato fruit for biofortified food. Mediators Inflamm. 2014;2014:139873. doi: 10.1155/2014/139873. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24744504/
- von Lintig J. Provitamin A metabolism and functions in mammalian biology. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1234S-44S. doi: 10.3945/ajcn.112.034629. Epub 2012 Oct 10. PMID: 23053549; PMCID: PMC3471205.
- BAKIR, Sena & Kamiloglu, Senem & Tomas, Merve & Capanoglu, Esra. (2018). Tomato Polyphenolics: Putative Applications to Health and Disease. 10.1016/B978-0-12-813006-3.00009-X.
- Siddiqui, Mohammed & Lara, Isabel & Ilahy, Riadh & Imen, Tlili & Homa, Fozia & Prasad, Kamlesh & Deshi, Vinayak & Lenucci, Marcello & Hdider, Chafik. (2018). Dynamic Changes in Health‐Promoting Properties and Eating Quality During Off‐Vine Ripening of Tomatoes. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 17. 1540-1560. 10.1111/1541-4337.12395.
- Reyna María Cruz Bojórquez, Javier González Gallego y Pilar Sánchez Collado. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutr Hosp. 2013;28(1):6-15. Disponible en: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/6302.pdf
- Castillo-Velarde Edwin Rolando. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev. Fac. Med. Hum. [Internet]. 2019 Oct [citado 2022 Ago 09] ; 19( 4 ): 95-100. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-05312019000400014&lng=es. http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351.
- MedlinePlus. Potasio en la dieta. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/potassium.html#:~:text=El%20potasio%20es%20un%20mineral,expulsar%20los%20desechos%20de%20estas.