Logo image
Logo image

Lecții de la Micul Prinț pentru a fi o persoană mai bună

3 minute
Această poveste pentru copii ne oferă sfaturi valoroase pentru a trăi mai bine. Descoperiți-le!
Lecții de la Micul Prinț pentru a fi o persoană mai bună
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 23 aprilie, 2023

De-a lungul istoriei, a apărut un număr mare de texte care oferă lecții de viață importantă. Ele le permit oamenilor să reflecteze asupra celor mai importante valori ale vieții. Este cazul Micului Prinț, romanul scris de Antoine de Saint-Exupéry în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care a fost tradus în aproximativ 250 de limbi. Micul Prinț ne oferă numeroase lecții pentru a fi o persoană mai bună.

Despre ce este romanul „Micul Prinț”?

Această poveste este despre un pilot care se află în deșertul Sahara, încercând să-și repare avionul. Depunând toate eforturile, găsește un băiat pe care decide să-l numească „micul prinț”. Pilotul îi spune că a venit de pe un asteroid și că a început să exploreze universul cu intenția de a-și găsi un prieten. Avea grijă de o floare, dar avea un comportament foarte capricios.

A reușit să ajungă pe pământ și pe drum a întâlnit un număr mare de ființe preocupate de aspecte banale. Printre acestea se număra un rege, un bețiv, un om de afaceri, un escroc, un om vanitos și un geograf.

Totuși, o vulpe l-a făcut să realizeze adevăratul sens al prieteniei. În consecință, după această ucenicie, micul prinț îl ajută pe pilot să vadă lumea dintr-o perspectivă mult mai conștientă.

După această sarcină importantă, este încurajat să se întoarcă pe asteroidul său pentru a-și revedea floarea și a nu mai părăsi acea legătură. Dar, în ciuda plecării, pilotul își amintește lecțiile enumerate mai jos.

Some figure

 

Lecții de la Micul Prinț pentru a fi o persoană mai bună

1. Ceea ce este cu adevărat important este văzut prin inimă

După experiența sa pe pământ, pilotul și-a dat seama că există o mulțime de stereotipuri periculoase. Din acest motiv, a afirmat că, dincolo de a privi aspectul fizic, trebuie să-i cunoaștem în profunzime pe ceilalți și să-i iubim exact așa cum sunt.

2. În loc să criticăm, trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine

A-i judeca pe alții provoacă doar conflicte și inegalități și nu îi ajută să se îmbunătățească. Din acest motiv, trebuie să vedem mai întâi propriile greșeli. Acesta este singurul mod în care vom trăi cu toții într-o lume mult mai tolerantă.

Some figure

 

3. Nu lăsați loc lăcomiei

A ne concentra doar pe obținerea bogăției economice este o mare greșeală. Oamenii refuză posibilitatea de a aprecia și alte lucruri care merită, mai ales cele simple. Ca urmare a acestei situații, nu sunt niciodată complet fericiți. În plus, nu apreciază fiecare dintre realizările lor.

Descoperiți: Cele 5 tipuri de fericire pe care le putem simți

4. Fiecare este responsabil pentru ceea ce face

Fiecare persoană trebuie să știe că acțiunile sale, oricât de simple ar fi, au un impact considerabil asupra celorlalți. Prin urmare, trebuie să acționăm întotdeauna în mod responsabil și să ne asumăm consecințele.

Some figure

 

5. Timpul trebuie folosit pentru relații speciale

A avea un prieten în mod necondiționat este cea mai de preț comoară. Prietenii sunt prezenți și în momentele proaste și ne oferă suficientă motivație pentru a continua. Din acest motiv, trebuie să ne oferim oportunitatea de a cunoaște oamenii în profunzime.

Descoperiți: Fericirea nu este susținută de vise, ci de realități

 

Some figure

6. Nu stabiliți așteptări nerealiste

Așteptările excesive sunt foarte dăunătoare. Ele îi împiedică pe oameni să aprecieze ceea ce au deja. Ei ar trebui să primească tot ce li se dăruiește cu multă dragoste și să profite la maxim. Buna intenție nu poate deveni niciodată o povară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González, Blanca, Los estereotipos como factor de socialización en el género. Comunicar [Internet]. 1999; (12): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15801212

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.