7 lucruri pe care trebuie să le facem dimineața la trezire
Există lucruri pe care trebuie să le facem dimineața la trezire pentru a avea o zi grozavă. Unele ne vor permite să ne stimulăm creierul, iar altele sunt foarte sănătoase pentru corp. Rutina de dimineață are un impact ridicat asupra întregii zile. Cafeaua, deși este delicioasă, poate duce la o supraîncărcare energetică, o oarecare anxietate și puțin stres dacă nu este consumată exact la momentul potrivit.
7 lucruri pe care trebuie să le facem dimineața la trezire
Mulți oameni se trezesc și primul lucru pe care îl fac este să bea o ceașcă de cafea fierbinte, delicioasă și aromată. Cu toate acestea, este recomandat să așteptați puțin înainte de prima cafea. Așteptarea permite o mai bună absorbție și digestie a acestui stimulent natural. În plus, puteți obține o senzație de energie, vitalitate și bună dispoziție din alte surse. Mai jos, vă spunem ce puteți face!
1. Întinderi
Stretchingul este esențial pentru a pregăti corpul înainte de antrenament sau un efort fizic de mare intensitate. Dacă aveți o activitate fizică constantă, întindeți-vă înainte de a bea prima ceașcă de cafea a zilei.
În acest fel, veți elimina rigiditatea pe care corpul o are în repaus, veți evita leziunile musculo-scheletice și vă veți reactiva după orele de odihnă. În doar 5 minute, veți obține toate beneficiile menționate.
Descoperiți: Ulei de măsline și lămâie – remediu de dimineață
2. Meditație
Meditația este o practică care conferă mai multe beneficii corpului și minții. După cum este detaliat într-un studiu împărtășit de Behavioral Brain Research, această disciplină ajută la reducerea nivelului de cortizol (hormonul stresului) și îmbunătățește starea de spirit.
De parcă nu ar fi de ajuns, meditația îmbunătățește capacitatea de concentrare, promovează oxigenarea celulară și crește nivelul de energie. Este una dintre acele activități care merită încercate înainte de a bea prima ceașcă de cafea a zilei.
În doze mari (mai mult de 400 mg pe zi), cafeaua poate provoca anxietate. Prin urmare, cu cât reduceți mai mult consumul, cu atât mai bine.
3. Îmbrățișare
Înainte ca rutina să vă copleșească și cafeaua să vă agite, acordați câteva secunde pentru a îmbrățișa pe cineva drag (părinți, frați, soț, copii sau animale de companie).
Dacă nu aveți pe nimeni acasă, îmbrățișați-vă cu multă dragoste.
În cartea The Hug Therapy, Kathleen Keating explică faptul că îmbrățișările sunt importante pentru bunăstarea emoțională, psihologică și corporală, deoarece contribuie la acceptarea de sine și oferă sentimentul că suntem acceptați și de cei din jur.
4. Hidratare
Apa este una dintre cele mai bune băuturi. Este o opțiune mai bună decât o ceașcă de cafea. După cum explică o Nutrition Reviews , acest lichid este implicat în multe dintre funcțiile organismului.
Apa contribuie la eliminarea toxinelor prin urină și oferă un tranzit intestinal adecvat. Este cheia unei circulații sanguine optime și, prin urmare, ajută la oxigenarea adecvată a țesuturilor.
Apa oferă un nivel bun de energie fizică și mintală dimineața. Puteți bea 1 sau s pahare la începutul zilei. Recomandarea este ca bărbații să bea în jur de 3,7 litri pe zi, iar femeile 2,7 litri.
5. Duș revigorant
Unul dintre cele mai bune obiceiuri dimineața este dușul, de preferință cu apă rece. UCLA Health subliniază faptul că dușurile reci au beneficii pentru imunitate, circulație, metabolism și mușchi. Acestea sunt legate de o dispoziție mai bună, mai multă concentrare și productivitate crescută.
6. Mic dejun sănătos
Consumul unui mic dejun echilibrat și sănătos influențează nu numai nivelul de energie, ci și sănătatea generală. După cum arată cercetările împărtășite de Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, servirea mic dejunului are diferite beneficii.
Această masă contribuie la menținerea unui indice de masă corporală sănătos, sprijină performanța cognitivă și oferă bunăstare. Se recomandă ca acesta să ofere între 20 și 30% din aportul zilnic de energie. Puteți consuma alimente precum lactatele, cerealele integrale, ouăle și fructele proaspete.
Citiți mai mult: Ce să mănânci și ce să nu mănânci dimineața
7. Spălatul pe dinți
Cafeaua conține acizi care pot slăbi smalțul dinților în timp; de aceea, se recomandă evitarea aportului excesiv. Nu vă spălați pe dinți imediat ce terminați de băut cafeaua. Având în vedere natura sa acidă, contactul imediat cu pasta de dinți poate fi dăunător.
Spălați-vă pe dinți înainte de a bea cafea și așteptați cel puțin 30 de minute înainte de a consuma băutura.
Acum vă puteți bucura de o delicioasă ceașcă de cafea!
Atât timp cât consumul este moderat, cafeaua are beneficii interesante pentru sănătate. După cum au arătat cercetările din revista Nutrients, conținutul său ridicat de fitochimicale fenolice reduce riscul de boli cronice și mortalitate din orice cauză.
Chiar și așa, nu este recomandat să fie prima băutură a zilei. Înainte de a bea o ceașcă de cafea dimineața, trebuie să beți apă, să luați micul dejun, să meditați și să faceți mișcare pentru a avea o zi plină de energie. Țineți cont de aceste lucruri pe care trebuie să le facem cu toții dimineața!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- 6 cold shower benefits to consider. (s. f.). UCLA Health. https://www.uclahealth.org/news/6-cold-shower-benefits-consider
- Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews, 68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.x
-
Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International journal of environmental research and public health, 15(8), 1781. https://doi.org/10.3390/ijerph15081781
- Gómez Leyva, B., Díaz Armas, M., Valdés Cabodevilla, R., & Miguel Cruz, M. (2021). Efectos del consumo de café sobre la salud. Medisur, 19(3), 492-502. Recuperado de https://medisur.sld.cu/index.php/medisur/article/view/4951
- Keating, K. (1983) The Hug Therapy.
- Kolb, H., Kempf, K., & Martin, S. (2020). Health Effects of Coffee: Mechanism Unraveled?. Nutrients, 12(6), 1842. https://doi.org/10.3390/nu12061842
- Mallén, J. A. C., Vicente-Rodríguez, G., de Deportes (Espanya), C. S., & EXERNET. (2011). Ejercicio físico y salud en poblaciones especiales, EXERNET. Consejo Superior de Deportes.
-
Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
- Ramírez Prada, Dianna Mayrene. (2010). CAFÉ, CAFEÍNA VS. SALUD REVISIÓN DE LOS EFECTOS DEL CONSUMO DE CAFÉ EN LA SALUD. Universidad y Salud , 12 (1), 156-167. Recuperado el 26 de mayo de 2023, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072010000100017&lng=en&tlng=es.
- Ursa, A. J. (2018) La meditación como práctica preventiva y curativa en el sistema nacional de salud. Medicina naturista, ISSN 1576-3080, Vol. 12, Nº 1, págs. 47-53.
- Van Walleghen, E. L., Orr, J. S., Gentile, C. L., & Davy, B. M. (2007). Pre-meal water consumption reduces meal energy intake in older but not younger subjects. Obesity (Silver Spring, Md.), 15(1), 93–99. https://doi.org/10.1038/oby.2007.506