Mâinile uscate și crăpate: protecția împotriva frigului
Ai avut vreodată mâinile uscate și crăpate? Dacă da, atunci cu siguranță știi cât de enervante și dureroase pot fi. Mâinile sunt deosebit de sensibile la sosirea iernii, iar oamenii care lucrează cu ele nu își permit luxul de a purta mănuși în orice moment. Așadar, putem face ceva pentru a ne proteja mâinile de vremea rea?
Pielea care acoperă mâinile devine adesea uscată și crăpată, deoarece prezintă foliculi de păr și are producție minimă de grăsimi. Astfel, partea din spate a mâinilor are foarte puține elemente pentru a se proteja împotriva intemperiilor și se deshidratează mai ușor decât restul corpului.
Palmele mâinilor nu sunt în aceeași situație, deoarece acestea au protecție împotriva vremii capricioase. De exemplu, palmele produc transpirație care reglează temperatura.
Vremea rece duce la apariția mâinilor crăpate, deoarece tinde să fie uscată și deshidratează celulele. Tegumentul uscat are ca rezultat rupturile joncțiunii celulare, iar acest lucru produce aspectul fisurat.
Cauze asociate cu mâinile uscate și crăpate
Mâinile crăpate nu apar doar din cauza temperaturilor scăzute. În timpul iernii, există și alte condiții pe care le putem asocia cu pielea crăpată, împreună cu anumite circumstanțe care nu sunt legate de vreme.
Schimbările bruște de temperatură sunt destul de frecvente. Mulți dintre noi trăim în medii interioare prea calde, iar pielea suferă un șoc termic atunci când ieșim afară. Această schimbare de la căldură la frig afectează în mod semnificativ tegumentul.
Așa cum am spus mai sus, expunerea la temperaturi scăzute duce la deshidratare. De asemenea, ai putea crede că spălarea frecventă a mâinilor îți va hidrata pielea. Însă nu este deloc cazul. Dimpotrivă, umiditatea poate fi contraproductivă atunci când survine într-un mediu rece, care poate usca și mai mult pielea.
Citește mai mult:
În plus față de vremea rece, produsele chimice dure de uz casnic, cum ar fi detergenții, insecticidele și chiar și săpunurile și loțiunile pe care le folosim, pot să ne usuce și să ne crape pielea. Având în vedere acest lucru, unele companii dezvoltă produse pentru a ne proteja pielea de crăpături (săpunuri tensioactive, de exemplu).
Condițiile dermatologice preexistente și bolile autoimune sunt, de asemenea, un factor important atunci când vine vorba de uscăciunea și crăparea pielii. De exemplu, persoanele cu psoriazis observă că simptomele lor se agravează în fiecare iarnă. Afecțiunile hormonale, cum ar fi hipotiroidismul și diabetul, au, de asemenea, un impact negativ asupra pielii.
Măsuri de prevenire a mâinilor uscate și crăpate
Nu trebuie să îți faci griji cu privire la venirea iernii. Există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a preveni mâinile uscate și crăpate. Iată câteva:
- Spală-te pe mâini cu apă caldă. Trebuie să te speli des indiferent de vreme și cel mai bine este să faci acest lucru cu apă călduță.
- Poartă mănuși ori de câte ori este posibil – atât pentru a proteja mâinile de intemperii, cât și de substanțe dure. Asigură-te că pielea ta nu intră în contact direct cu substanțe toxice. De asemenea, menține-ți degetele calde.
- Folosește creme hidratante: Nu orice loțiune este utilă pentru a preveni mâinile uscate și crăpate în timpul iernii. Deci, te sfătuim să le utilizezi pe cele care sunt special formulate pentru a hidrata pielea uscată. Este chiar mai bine dacă vei găsi una care conține o substanță derivată din ovăz. Nu aplica loțiunea doar pe piele, ci și pe unghii.
Remedii preparate acasă pentru mâinile uscate și crăpate
Mâinile uscate și crăpate nu apar din cauza bacteriilor. Prin urmare, nu există medicamente care să le trateze. Ai nevoie de măsuri preventive și obiceiuri mai bune de îngrijire. Există câteva preparate de casă pe care le poți încerca pentru a ameliora problema. Aceste formule sunt excelente pentru hidratarea pielii și nu conțin substanțe dure cu tegumentul.
Printre preparatele utile se numără:
- Vaselina: Folosește-o așa cum este, fără a adăuga nimic în ea. Vaselina va forma o barieră izolatoare pe piele și va menține tegumentul în siguranță atunci când este expus la temperaturi scăzute. Îți recomandăm o aplicare pe săptămână.
- Grâul: Tărâțele calde de grâu sunt un alt produs excelent pentru pielea mâinilor. Se fierb în apă și apoi se lasă să se răcească. Înmoaie-ți mâinile în mod repetat în acest preparat, asigurându-te că nu este prea cald înainte de a face acest lucru.
- Mierea: Această substanță are multe proprietăți benefice pentru sănătate, mai ales atunci când vine vorba de piele. Va forma un strat izolator pe mâini. Se amestecă cu puțin unt topit și se lasă să se răcească. Singura problemă cu acest mix este faptul că va pata orice va atinge. Așadar, îți recomandăm să aplici tratamentul atunci când mâinile sunt inactive.
- Gălbenușul de ou: Acesta este un hidratant natural. Bate-l ușor și aplică-l direct pe mâini timp de zece sau douăzeci de minute. Repetă acest tratament de trei ori pe săptămână. Ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru a-ți menține mâinile protejate împotriva crăpăturilor din cauza expunerii la temperaturi scăzute.
Citește mai mult:
Concluzie
Vremea rece aduce cu sine condițiile perfecte pentru a-ți usca și crăpa mâinile. O modalitate excelentă de a evita această problemă este să porți mănuși tot timpul. Și, așa cum am explicat mai sus, există și multe produse naturale pe care te poți baza pentru hidratare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mañez, V. Muñoz, et al. “Dermatitis atopica (DA): hidratación y plan de cuidados.” Enfermería Dermatológica 1.1 (2007): 16-23.
- María Eugenia Iglesias Zamora. «Protocolo de Vigilancia Sanitaria Específica para los trabajadores expuestos a Dermatosis Laborales». Comisión Delegada de 25 de
febrero de 2003. DEPARTAMENTO DE SALUD DEL GOBIERNO DE NAVARRA. https://www.saludcastillayleon.es/profesionales/es/saludlaboral/protocolos-vigilancia-salud-especifica.ficheros/1224226-Dermatosis.pdf. - Rupal Christine Gupta, MD (2015). Psoriasis. The Nemours Foundation. https://kidshealth.org/es/teens/psoriasis-esp.html.
- W. Uter , O. Gefeller , HJ Schwanitz (1998). Un estudio epidemiológico de la influencia de la estación (aire frío y seco) en la aparición de cambios irritantes en la piel de las manos. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-d3f80497-6401-3c79-9c2a-4e07dc65bf7b/tab/summary.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.