Mâncatul noaptea poate afecta nivelul de energie?
Există un obicei „inofensiv” care îți poate afecta nivelul de energie, făcându-te să simți că nu ai dormit bine: mâncatul noaptea. Potrivit experților, a fi o persoană activă din momentul în care te trezești și până seara are de-a face cu ceea ce mănânci noaptea.
Mâncatul noaptea: este necesar?
Deși totul depinde de felul de mâncare pe care îl consumi și de alte obiceiuri conexe, mulți afirmă că mâncatul noaptea este necesar și nu afectează întotdeauna calitatea somnului. Unul dintre avantaje ar avea de-a face cu gestionarea greutății.
Chiar și atunci când dormi, ai nevoie de energie. Dar, dacă te culci fără să mănânci, organismul poate reține carbohidrații și grăsimile ca rezervă, în loc să le folosească.
De asemenea, dacă te culci cu stomacul gol, s-ar putea să te trezești la un moment dat pentru a mânca și somnul tău va fi afectat. Acest lucru poate crește producția de cortizol.
În schimb, anumite alimente pot induce somnul, în special cele care sunt bogate în melatonină:
- Banane
- Ceapă
- Sparanghel
- Nuci
- Ovăz
- Cireșe
- Ghimbir
Mâncatul noaptea poate afecta nivelul de energie?
Nu doar mâncatul noaptea poate afecta nivelul de energie. Contează cât, la ce oră și ce mănânci . Pentru început, nu este un obicei benefic să servești mese grele aproape de ora de culcare.
Metabolismul nu funcționează la fel pe tot parcursul zilei, chiar dacă mănânci același aliment (de exemplu, o friptură). Capacitatea organismului de a obține energie din alimente poate fi diminuată noaptea.
Deci, mesele grele noaptea pot perturba somnul. Pe lângă cantitate, contează tipul de mâncare, deoarece uneori poți alege opțiuni nesănătoase.
Ce obiceiuri alimentare pot scădea nivelul de energie?
- Multe calorii: cina nu trebuie să reprezinte mai mult de 15% din caloriile zilnice.
- Conținut ridicat de carbohidrați: mai ales când vine vorba de deserturi.
- Prea multă grăsime: hamburgeri, precum și alte opțiuni sărate care conțin grăsimi nocive.
- Multe proteine: deși cele de origine animală sunt benefice, deoarece furnizează triptofan, sunt adesea greu de digerat, ceea ce ar putea afecta odihna.
- Exces de sare: prea multă sare te va face să bei mai multă apă și te vei trezi pentru a merge la baie în timpul nopții.
- Lactate: Conform NIDDK, 36% dintre cetățenii din Statele Unite au intoleranță la lactoză, iar consumul acestor alimente pe timp de noapte crește șansele de flatulență.
- Produse bogate în cofeină: acestea includ cafea, ciocolată și băuturi energizante. Potrivit studiilor, energizantele pot afecta sănătatea inimii, crescând tensiunea arterială.
- Alcool: poate contribui la deshidratare, reducând nivelul de energie a doua zi. În plus, generează dureri de cap.
- Produse picante sau acide
Consecințele meselor grele servite noaptea
Pe lângă faptul că afectează metabolismul, aceste mese generează și alte probleme, cum ar fi digestia proastă, durerile de stomac, arsurile gastrice și refluxul, deoarece dormitul în poziție orizontală face ca acizii gastrici să treacă în esofag.
În plus, acest studiu a constatat că există o șansă mai mare de a te trezi noaptea dacă mănânci aproape de ora de culcare. S-a observat și că acest lucru agravează apneea în somn.
Schimbarea obiceiurilor
Problema nu este neapărat mâncatul noaptea, ci excesul. Nu trebuie să sari peste cină, deoarece acest lucru poate avea consecințe grave. Pentru a preveni scăderea nivelului de energie, trebuie să-ți concentrezi efortul pe cele trei variabile principale: timp, calitate și cantitate.
Să vedem câteva recomandări importante:
- Servește cina devreme: unii oameni o fac la 18:00 sau 19:30.
- Dacă ți-e foame din nou, înainte de culcare poți servi o gustare ușoară, cum ar fi un măr, brânză cu biscuiți (fără prea multă sare), cereale, nuci sau iaurt.
- Evită alimentele prăjite, proteinele greu de digerat, alimentele picante și mâncarea fast-food.
- Alege carbohidrații complecși. O alegere bună sunt bananele.
- Evită băuturile cu cofeină noaptea.
Descoperă: Plante medicinale care ne oferă energie
Alte sugestii
Trebuie să încerci să ai o igienă bună a somnului, dar asta nu are legătură doar cu alimentația. Alte recomandări esențiale sunt următoarele:
- Nu folosi dispozitive electronice în pat înainte de culcare.
- Fă ceva care te ajută să te relaxezi, cum ar fi meditația.
- Antrenamentul moderat poate crește nivelul de energie prin creșterea fluxului sanguin și oxigenarea țesuturilor.
Când să mergi la medic?
Un nivel scăzut de energie poate fi normal dacă apare sporadic, din cauza unei nopți în care nu te-ai odihnit bine. Însă, dacă acest lucru continuă pentru o anumită perioadă de timp (mai mult de o săptămână), este indicat să mergi la medic. Potrivit paginii de sănătate a Universității Harvard, oboseala care persistă poate fi legată de depresie sau de o afecțiune serioasă, mai ales dacă există și alte simptome, cum ar fi pierderea apetitului, respirația dificilă și proasta dispoziție.
Medicul va încerca să excludă anemia și hipotiroidismul. Puțină odihnă și îmbunătățirea obiceiurilor alimentare noaptea pot fi suficiente pentru ca nivelul de energie dimineața să fie de 100%.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alsunni, A (2015). Energy drink consumption: beneficial and adverse health effects. Int J Health Sci (Qassim). Vol. 9(4), pp. 468-474. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4682602/
- Instituto Nacional de la Diabetes y las Enfermedades Digestivas y Renales (2018). Definition & Facts for Lactose Intolerance. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance/definition-facts
- LeWine, H. (2021). When should you worry about fatigue? Harvard. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/when-should-you-worry-about-fatigue
- Lopes, T., Borba M., Lopes R. (2019). Eating late negatively affects sleep pattern and apnea severity in individuals with sleep apnea. J Clin Sleep Med. Vol 15(3), pp. 383-392. doi: 10.5664/jcsm.7658. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30853037/