Logo image
Logo image

Măști antioxidante cu ceai verde pentru piele și păr

4 minute
Ceaiul verde conține antioxidanți care ajută la protejarea pielii și a părului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Cum se prepară măștile antioxidante cu ceai verde pentru piele și păr?
Măști antioxidante cu ceai verde pentru piele și păr
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Aceste măști antioxidante cu ceai verde atrag atenția datorită conținutului lor nutritiv. Această plantă, cu numele științific Camellia sinensis, are o concentrație mare de polifenoli vegetali care ajută la protejarea pielii împotriva efectelor negative ale radiațiilor, poluării și radicalilor liberi.

De fapt, după cum s-a menționat într-un studiu publicat în Medicina oxidativă și longevitatea celulară, ceaiul verde conține epigalocatechin gallate (EGCG) și epicatechin gallate (ECG,) care exercită un efect imunomodulator și fotoprotector, ce aduce beneficii atât pielii, cât și părului. Vreți să aflați mai multe despre asta?

Beneficiile ceaiului verde pentru piele și păr

Există o mare varietate de produse pentru a revitaliza pielea și părul. Cele care conțin ceai verde au devenit populare pentru proprietățile lor. Deși această plantă este renumită pentru aplicațiile sale medicinale, utilizările cosmetice nu trec neobservate. De ce este recomandat ceaiul verde în cosmetică?

Fotoprotecție

Ceaiul verde nu este un înlocuitor pentru protecția solară. Însă aportul său de antioxidanți atenuează efectele dăunătoare ale soarelui asupra pielii. Potrivit cercetărilor din revista Nutrients, catehinele și flavanolii din această plantă sunt responsabili de acest efect.

Ceaiul verde inhibă acțiunea negativă a razelor ultraviolete și întărește bariera pielii. Reduce riscul de arsuri solare și protejează împotriva semnelor îmbătrânirii și cancerului de piele.

Some figure
Ceaiul verde este plin de catehine și flavanoli care acționează ca antioxidanți. Prin urmare, aplicarea sa ajută la îngrijirea pielii.

Acnee

Componentele antiinflamatoare și antimicrobiene ale ceaiului verde funcționează ca supliment pentru scăderea producției excesive de ulei. Prin intermediul revistei Antioxidanți , s-a raportat că polifenolii din această plantă reglează secreția de sebum, chiar și atunci când sunt aplicați local.

Pe de altă parte, un articol din Terapii complementare în medicină susține că suplimentarea cu ceai verde decofeinizat a fost utilă în reducerea leziunilor inflamatorii în zone precum nasul și bărbia. Acest lucru este atribuit conținutului său de epigalocatechine.

Citiți mai mult:

Tratarea acneei cu ceai verde: mit sau adevăr?

Hidratare

Dincolo de catehine și flavanoli, ceaiul verde conține vitamina E, cunoscută pentru capacitatea sa de a menține pielea fermă și hidratată. Extractul de ceai verde ajută la creșterea umidității și la reducerea rugozității pielii.

Căderea părului

Cercetările privind proprietățile ceaiului verde pentru păr sunt limitate. În ciuda acestui fapt, se crede că antioxidanții concentrați în această plantă promovează sănătatea părului. Un studiu apărut în Fitomedicină a concluzionat că epigalocatechin-3 ajută la prevenirea alopeciei androgenetice și stimulează creșterea părului.

Măști antioxidante cu ceai verde pentru piele și păr

În acest moment, există mai multe produse cosmetice pe bază de ceai verde pe piață. Cu toate acestea, există persoane care preferă să-l folosească în mod natural.

Mască cu bicarbonat de sodiu și ceai verde

Combinația de ceai verde și bicarbonat de sodiu este excelentă pentru reducerea sebumului și a acneei. Ceaiul verde poate fi aplicat chiar și ca metodă de exfoliere și curățare.

Ingrediente

  • 15 g ceai verde pudră
  • 5 g bicarbonat de sodiu
  • 15 g miere
  • Apă (după nevoie)

Pregătirea și modul de utilizare

  • Măcinați frunzele de ceai verde și combinați-le cu bicarbonat de sodiu și miere.
  • Dacă este necesar, folosiți puțină apă până obțineți o pastă groasă.
  • Apoi, ștergeți suprafața pielii cu o dischetă din bumbac și aplicați masca.
  • Efectuați masaje circulare ușoare pentru a exfolia și curăța porii.
  • După 10-15 minute, clătiți cu apă caldă.
  • Repetați procesul de 2 sau 3 ori pe săptămână.
Some figure

Mască facială cu ceai verde, fulgi de ovăz și iaurt

Hidratează, îndepărtează celulele moarte și revitalizează. De parcă nu ar fi suficient, este potrivită pentru toate tipurile de piele, chiar și pentru cele sensibile.

Ingrediente

  • 15 g ceai verde măcinat
  • 15 g ovăz măcinat
  • 30 g iaurt natural

Pregătirea și modul de utilizare

  • Puneți ingredientele într-un castron și amestecați-le până obțineți o pastă.
  • Când sunteți gata, aplicați masca pe toată fața, pe gâtul și pe decolteu.
  • Lăsați masca să acționeze timp de 20 de minute și clătiți.
  • Aplicați-o de 2 sau 3 ori pe săptămână.

Tratament cu ceai verde și ouă pentru păr

Compușii antioxidanți din ceaiul verde sunt de ajutor mare în protejarea părului împotriva căderii premature și excesive. În acest caz, îl combinăm cu ou și ulei de măsline pentru un tratament revitalizant și hidratant.

Ingrediente

  • 15 g ceai verde măcinat
  • 15 g ulei de măsline
  • 1 gălbenuș de ou

Pregătirea

  • Puneți toate ingredientele într-un castron și amestecați-le cu o furculiță.
  • Apoi, separați părul în șuvițe și aplicați tratamentul cu ceai verde de la rădăcini până la vârfuri.
  • Masați scalpul și acoperiți părul cu o cască.
  • Lăsați masca să acționeze 30 de minute.
  • Clătiți părul cu multă apă.
  • Repetați utilizarea de 2 ori pe săptămână.

Notă: dacă aveți părul gras, preparați rețeta fără ulei de măsline.

Citiți mai mult:

Ceai verde pentru eliminarea grăsimii abdominale

Protejați-vă pielea și părul cu aceste măști antioxidante cu ceai verde

Antioxidanții din ceaiul verde oferă beneficii interesante pentru îngrijirea pielii și a părului; prin urmare, puteți pregăti aceste măști pentru a vă completa rutina de înfrumusețare. Desigur, asigurați-vă că le folosiți împreună cu protecție solară și hidratare pentru a obține cele mai bune rezultate.

Dacă suferiți de acnee, exces de sebum sau o altă tulburare a pielii, cel mai bine este să consultați dermatologul pentru alte opțiuni de tratament. Deși ceaiul verde vă ajută să reduceți simptomele, efectele sale sunt temporare și nu elimină problema în totalitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OyetakinWhite P, Tribout H, Baron E. Protective mechanisms of green tea polyphenols in skin. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:560682. doi:10.1155/2012/560682
  • Prasanth MI, Sivamaruthi BS, Chaiyasut C, Tencomnao T. A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy. Nutrients. 2019;11(2):474. Published 2019 Feb 23. doi:10.3390/nu11020474
  • Katiyar S, Elmets CA, Katiyar SK. Green tea and skin cancer: photoimmunology, angiogenesis and DNA repair. J Nutr Biochem. 2007 May;18(5):287-96. doi: 10.1016/j.jnutbio.2006.08.004. Epub 2006 Oct 17. PMID: 17049833.
  • Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016;6(1):2. Published 2016 Dec 29. doi:10.3390/antiox6010002
  • Lu PH, Hsu CH. Does supplementation with green tea extract improve acne in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2016 Apr;25:159-63. doi: 10.1016/j.ctim.2016.03.004. Epub 2016 Mar 7. PMID: 27062963.
  • Gianeti MD, Mercurio DG, Campos PM. The use of green tea extract in cosmetic formulations: not only an antioxidant active ingredient. Dermatol Ther. 2013 May-Jun;26(3):267-71. doi: 10.1111/j.1529-8019.2013.01552.x. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23742288.
  • Kwon OS, Han JH, Yoo HG, Chung JH, Cho KH, Eun HC, Kim KH. Human hair growth enhancement in vitro by green tea epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Phytomedicine. 2007 Aug;14(7-8):551-5. doi: 10.1016/j.phymed.2006.09.009. Epub 2006 Nov 7. PMID: 17092697.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.