Mazărea de grădină: ce beneficii are și cum se consumă?
 

Mazărea de grădină: ce beneficii are și cum se consumă?

Este important să includeți leguminoasele în dietă în mod regulat. Mazărea aparține acestei grupe alimentare și conține mulți nutrienți esențiali.
Mazărea de grădină: ce beneficii are și cum se consumă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 aprilie, 2023

Mazărea este o leguminoasă cu conținut scăzut de grăsimi și calorii. Poate fi inclusă în dietă în mod regulat. Conține nutrienți esențiali de calitate, precum vitamina A și vitamina C. Are o aromă dulce și o textură crocantă. Ce alte beneficii pentru sănătate are mazărea de grădină?

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că aportul frecvent de leguminoase este o strategie excelentă pentru îmbunătățirea funcției intestinale și pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării patologiilor cronice și complexe.

Consumați leguminoase de câteva ori pe săptămână, asigurând varietatea dietei. Leguminoasele sunt versatile din punct de vedere culinar, putând fi gătite în diferite moduri.

Mazărea de grădină: valoarea nutritivă

Mazărea are multe beneficii când este inclusă în salate
Fibrele prezente în mazăre cresc senzația de sațietate.

Mazărea proaspătă oferă aproximativ 40 de calorii la 100 grame de produs. Poate fi inclusă fără nicio problemă în contextul unei diete hipocalorice cu scopul de a pierde în greutate. Deoarece conține o cantitate mare de fibre, va induce imediat senzația de sațietate.

Mazărea oferă o mulțime de proteine, deși acestea au o valoare biologică scăzută. Nu conțin toți aminoacizii esențiali, iar digestibilitatea lor este limitată. Însă, acestea vor servi la completarea aportului zilnic, reușind să acopere nevoile corpului  și să împiedice dezvoltarea patologiilor care afectează masa slabă.

Trebuie să menționăm prezența vitaminelor din grupul B și a vitaminei C. O porție de mazăre de grădină acoperă nevoile zilnice de vitamina C, care este un excelent antioxidant.

Nici concentrația de calciu din mazărea de grădină nu este neglijabilă. Acest element este esențial pentru a asigura contracția musculară și sănătatea oaselor. Consumul de calciu în cazul femeilor este vital, deoarece la menopauză acestea au tendința de a experimenta reduceri ale densității minerale osoase. Riscul de fractură crește de-a lungul anilor.

Mazărea de grădină are multe beneficii pentru sănătate

Mazărea are multe beneficii când este consumată regulat
Includeți leguminoase precum mazărea de grădină în mod regulat în dietă și bucurați-vă de proprietățile lor.

Consumul regulat de mazăre este benefic pentru sănătatea intestinală. Fibrele sunt un element care poate ajuta la îmbunătățirea tranzitului și la prevenirea dezvoltării patologiilor inflamatorii legate de tubul digestiv. Acest lucru este dovedit de cercetările publicate în revista Nature Reviews. Veți reuși să creșteți senzația de sațietate, dieta fiind astfel mult mai ușor de urmat.

Merită menționat faptul că vitamina C este determinantă pentru întărirea funcției imunitare. Acest element îmbunătățește sistemul de apărare înnăscut și adaptiv, după cum a confirmat un studiu publicat în Nutrients.

Astfel, riscul de a contracta patologii infecțioase va fi mai mic și gestionarea acestora, în cazul dezvoltării, va fi mai ușoară. Menținerea unui nivel optim de vitamina C permite controlul eficient al simptomelor și reducerea intensității acestora.

Nu trebuie să uităm de calciul prezent în mazărea de grădină. Acest mineral face parte din matricea osoasă și este esențial pentru a preveni apariția unor patologii complexe, precum osteoporoza. Pentru o asimilare corectă a acestuia, este esențial să avem un nivel adecvat de vitamina D în sânge. Jurnalul Frontiers of Hormone Research confirmă acest lucru.

Vitaminele din grupul B au sarcini diferite în organism. Ele sunt implicate în procese metabolice importante și sunt esențiale pentru funcționarea corectă a sistemului nervos. Asigurați-vă aportul zilnic pentru a evita problemele.

Mazărea de grădină, un aliment cu multe beneficii potrivit în orice dietă

După cum ați văzut, mazărea de grădină este o leguminoasă benefică ce poate fi inclusă frecvent în dietă. Aceasta ajută la acoperirea cerințelor de nutrienți esențiali și induce senzația de sațietate.

La unii oameni, leguminoasele pot crește producția de gaze la nivel intestinal. În anumite cazuri, acest lucru poate fi cauzat de o modificare a microbiotei. Problema se ameliorează dacă leguminoasele sunt gătite suficient timp la foc mic. Fibrele pe care le conțin se înmoaie, iar fermentația scade.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.