Meal kit: avantajele și dezavantajele kiturilor pentru prepararea mâncării
 

Meal kit: avantajele și dezavantajele kiturilor pentru prepararea mâncării

Persoanele cu prea puțin timp liber pentru a face cumpărături și a găti pot apela la meal kits (kituri de gătit) în anumite situații.
Meal kit: avantajele și dezavantajele kiturilor pentru prepararea mâncării
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 23 martie, 2023

Meal kit este la modă pentru că putem economisi timp la pregătirea meselor zilnice. Este o cutie cu produse parțial sau complet preparate. Efortul nostru este de doar câteva minute.

Un studiu împărtășit de Health Promotion International arată faptul că această modă are capacitatea de a influența comportamentele alimentare, dietele și sănătatea utilizatorilor. Dacă are sau nu avantaje depinde în mare măsură de alimentele include în kiturile de masă.

Meal kit sau kitul de masă: avantaje

Printre principalele avantaje ale kiturilor de masă se numără caracterul practic. Cutia conține tot ce avem nevoie pentru a ne bucura de un preparat gustos în cel mai scurt timp. În cazul în care meniul este conceput de un specialist în nutriție, acesta poate fi adaptat nevoilor individuale.

În acest fel, pot fi evitate carențele de nutrienți esențiali care pot condiționa negativ funcționarea organismului. În plus, produsele primite sunt mereu proaspete. Din acest motiv, nu există niciun risc microbiologic.

Pur și simplu urmați instrucțiunile de pe cutie pentru a maximiza durata de valabilitate. Produsele pot fi păstrate în frigider câteva zile fără probleme.

Kiturile de masă cuprind preparate pentru multe gusturi. Calitatea organoleptică este de obicei bună. Experiența este diferită de gătitul complet acasă, dar rezultatul final este foarte gustos.

Femeie care folosește un meal kit
Principalul avantaj al kiturilor de masă este faptul că economisiți timp la pregătirea mâncărurilor.

Meal kit: dezavantaje

Uneori, calitatea ingredientelor nu este atât de bună. Este posibil ca unele dintre alimentele incluse în kituri să conțină aditivi artificiali, care au un impact negativ asupra sănătății.

Un exemplu sunt nitriții. Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients, aceste elemente pot crește riscul de a dezvolta tumori asociate tractului digestiv.

În plus, este posibil ca anumite produse să conțină grăsimi trans. S-a dovedit că acestea sunt capabile să crească nivelurile de inflamație din organism. Acest lucru duce la probleme precum disfuncția mitocondrială și modificările în replicarea ADN-ului. Incidența patologiilor cronice va fi mai mare, mai ales odată cu trecerea timpului.

Nu trebuie să uităm nici că, de multe ori, preparatele din kituri au o doză excesivă de sodiu pentru a spori aroma. Densitatea calorică poate fi mare, ceea ce complică funcționarea organismului. Excesul de greutate a fost legat de ineficiențe la nivel fiziologic, potrivit unui studiu publicat în Circulation.

Totuși, multe dintre aceste aspecte pot fi controlate. Există producători specializați în alimentație sănătoasă, care oferă meniuri cu macronutrienți adaptate profilului clientului. Sunt o soluție bună, deși prețul este ceva mai mare. În orice caz, oricare ar fi varianta aleasă, consumul ocazional nu prezintă riscuri  pentru sănătate.

Cutie cu meal kit
Meal kits conțin uneori ingrediente bogate în sodiu, grăsimi trans și aditivi nocivi.

Kiturile de masă, o soluție alternativă pentru persoanele ocupate

Kiturile de masă au avantaje și dezavantaje. Pot fi o alternativă bună atât timp cât alegeți meniuri variate, sănătoase și pline de nutrienți esențiali. Aveți grijă, deoarece prin acest mecanism puteți recurge la fast-food, ceea ce este o opțiune foarte proastă. Alimentele fast-food trebuie consumate doar ocazional.

Nu trebuie să vă pierdeți obiceiul de a pregăti mâncărurile acasă, deoarece acest lucru garantează controlul porțiilor și ingredientelor. De asemenea, puteți evita utilizarea aditivilor artificiali care compromit starea de bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moores CJ, Bell LK, Buckingham MJ, Dickinson KM. Are meal kits health promoting? Nutritional analysis of meals from an Australian meal kit service. Health Promot Int. 2021 Aug 24;36(3):660-668. doi: 10.1093/heapro/daaa095. PMID: 32944742.
  • Cho M, Bonn MA, Moon S, Chang H. Home chef meal kits: Product attributes, perceived value and repurchasing intentions the moderating effects of household configuration. Journal of Hospitality and Tourism Management. 2020 Dec;45:192–202. doi: 10.1016/j.jhtm.2020.08.011. Epub 2020 Sep 9. PMCID: PMC7480982.
  • Shenkin A. Micronutrients in health and disease. Postgrad Med J. 2006 Sep;82(971):559-67. doi: 10.1136/pgmj.2006.047670. PMID: 16954450; PMCID: PMC2585731.
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Powell-Wiley TM, Poirier P, Burke LE, et al. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021;143(21):e984-e1010. doi:10.1161/CIR.0000000000000973

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.