Mecanismul de acțiune și utilizările ciprofloxacinei - Doza de Sănătate
 

Mecanismul de acțiune și utilizările ciprofloxacinei

Ciprofloxacina este un antibiotic cu spectru larg utilizat pentru tratarea infecțiilor tractului urinar. Efectul său se datorează capacității sale de a inhiba sinteza ADN-ului bacteriilor.
Mecanismul de acțiune și utilizările ciprofloxacinei
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ciprofloxacina este un medicament cu proprietăți antibiotice care aparține familiei fluorochinolonelor. Este un medicament antibacterian cu spectru larg, fiind eficientă împotriva bolilor cauzate atât de bacterii gram-pozitive, cât și de bacterii gram-negative. În acest articol, vom discuta despre mecanismul de acțiune și utilizările ciprofloxacinei.

Ciprofloxacina se diferențiază de alte medicamente din familia chinolonelor, deoarece majoritatea sunt eficiente numai împotriva bacteriilor gram-negative.

În ceea ce privește indicațiile sale, este prescrisă pentru tratamentul infecțiilor urinare moderate, precum și pentru tratamentul cistitei acute și al infecțiilor tractului respirator inferior, infecțiilor pielii și infecțiilor oaselor și articulațiilor.

Ciprofloxacina este un antibiotic cu spectru larg?

Utilizările ciprofloxacinei în laborator

Antibioticele pot fi cu spectru larg sau cu spectru îngust. Primele sunt cele care acționează împotriva bacteriilor gram-pozitive și gram-negative. În schimb, cele cu spectru redus sunt eficiente numai împotriva unui singur tip de bacterii.

Bacteriile gram-pozitive și bacteriile gram-negative se diferențiază prin caracteristicile membranelor celulare. Primele au o membrană celulară compusă din peptidoglican și o membrană citoplasmatică internă formată dintr-un strat dublu de lipide. Bacteriile gram-negative, pe lângă membrana interioară citoplasmatică, au un strat suplimentar lipidic în membrana exterioară. Între membrane, există un spațiu numit spațiu periplasmatic .

Spațiul prezent la bacteriile gram-negative este alcătuit din peptidoglican, fiind mult mai mare decât la ​​bacteriile gram-pozitive. După cum poți vedea, membrana celulară gram-negativ este mai complexă decât cea pozitivă.

Pentru a afla dacă o bacterie este de un anumit tip, tehnicienii de laborator trebuie să facă o serie de teste prin care clasifică bacteriile. Pata Gram este cea mai comună tehnică. În continuare, vom analiza în detaliu următoarele aspecte ale ciprofloxacinei:

  • Farmacocinetica
  • Mecanismul de acțiune
  • Reacțiile adverse

Farmacocinetica – ce se întâmplă cu medicamentul când intră în organism?

Farmacocinetica este un termen care cuprinde procesele de absorbție, distribuție, metabolism și eliminare a medicamentelor. În acest sens, modul de administrare a acestui medicament este pe cale orală. Rata sa de absorbție este de 70%.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm faptul că substanțele ionice se pot uni cu acest medicament și pot reduce absorbția acestuia. În plus față de administrarea orală, acest medicament poate fi administrat și intravenos.

De asemenea, în ceea ce privește distribuția, fluorochinolonele prezintă o mare difuzie, cu o legare minimă de proteinele plasmatice.

În ceea ce privește metabolismul, acest proces are loc în ficat – procesul se referă la schimbările pe care le suferă medicamentul în organism pentru a-l face mai solubil în apă și, astfel, pentru a favoriza eliminarea acestuia. Concentrații mici de patru metaboliți sunt excretate prin urină:

  • Dosetil Ciprofloxacin
  • Sulfa Ciprofloxacin
  • Oxo Ciprofloxacin
  • Formil Ciprofloxacin

Mecanismul de acțiune și utilizările ciprofloxacinei

Utilizările ciprofloxacinei contra bacteriilor

Ciprofloxacina are acțiune antibacteriană pentru că inhibă sinteza ADN-ului. Pentru a face acest lucru, se leagă de proteinele care fac parte din membrană și permite medicamentului să intre în celule. Odată ajunsă în interiorul celulei, ciprofloxacina se leagă de ADN-girază, scăzându-i activitatea. Aceasta este o enzimă care reduce tensiunea moleculară prin supraîncărcare, permițând replicarea ADN-ului.

Așadar, prin inhibarea replicării ADN-ului bacterian, medicamentul previne proliferarea microorganismelor și ameliorează infecția. Mai mult, celulele umane și cele mamifere conțin o topoizomerază II, care poate fi inhibată de medicamentul administrat în doze mari, declanșându-se un anumit efect antineoplazic.

Atunci când este administrată împreună cu alte medicamente care inhibă sinteza proteinelor, ciprofloxacina este mai puțin eficientă, deoarece toate structurile asupra cărora aceasta acționează sunt proteine.

Reacții adverse produse de administrarea ciprofloxacinei

Acum că am stabilit care sunt utilizările ciprofloxacinei, vom trece în revistă reacțiile adverse produse de aceasta.

Cele mai raportate reacții adverse la ciprofloxacină sunt greața și diareea. Există și o serie de reacții evidențiate în studiile clinice sau constatate după punerea pe piață a ciprofloxacinei – atunci când este administrată pe cale orală și intravenoasă:

  • Suprainfecții fungice
  • Eozinofilie
  • Anorexie
  • Hiperactivitate
  • Dureri de cap
  • Ameţeală
  • Tulburări de somn și gust

Chiar dacă pot părea reacții adverse, problemele de mai sus sunt rare. Prin urmare, putem spune că acesta este un medicament sigur și cu puține efecte secundare, atâta timp cât sunt respectate indicațiile medicului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Suárez Olivares, A. T. ; (2011). Uso y abuso del ciprofloxacino. MEDISAN.
  • Araraquara, C., Meyagusku, V. M., Danhier, F., Ansorena, E., Silva, J. M., Coco, R., … Geckeler, K. E. (2014). Desenvolvimento E Caracterização De Ciprofloxacino Ciprofloxacino. Progress in Polymer Science (Oxford). https://doi.org/10.1016/j.progpolymsci.2011.01.001
  • Ramos, A., Ayudarte, F., De Miguel, I., Cuyás, J. M., & Cenjor, C. (2013). Utilización del ciprofloxacino tópico en la otitis media crónica supurada. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(03)78439-8
  • Abel Tobías Suárez Olivares, M., Vivian Vera Vidal, M., & Bruno Zayas Alfonso, J. (2011). FARMACOLOGÍA CLÍNICA Uso y abuso del ciprofloxacino Ciprofloxacin use and overuse. MEDISAN.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.