Logo image
Logo image

Medicamente folosite la intubare

3 minute
Pentru a intuba corect pe cineva, medicii trebuie să administreze o serie de medicamente pe care le vom descrie în acest articol.
Medicamente folosite la intubare
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Respirația și căile respiratorii compromise sunt una dintre principalele cauze de deces și morbiditate severă la adulți și bătrâni. Prin urmare, tehnicile de resuscitare cardiopulmonară, precum intubația, sunt unul dintre cele mai importante aspecte atunci când se gestionează acest tip de urgență. În acest articol, vom discuta despre principalele medicamente folosite la intubare.

Intubarea este o procedură foarte frecventă în serviciile de urgență și terapie intensivă, indiferent de starea care determină necesitatea acestei proceduri avansate.

Există câteva obstacole în calea procedurii, generate de anatomia structurilor laringiene, timpul limitat pentru rezolvarea problemei și vizibilitatea redusă a structurilor. Profesioniștii din domeniul medical folosesc anumite medicamente care îi ajută să intubeze mai ușor pacienții.

Ce este intubarea (sau intubația)?

Some figure
Intubația este o tehnică care poate salva viețile pacienților cu insuficiență respiratorie.

Intubația constă în introducerea rapidă a unui tub în trahee pentru a oferi o cale deschisă aerului. După ce medicii introduc tubul, pacientul este capabil să respire mai ușor.

Intubația este metoda preferată pentru controlul căilor respiratorii datorită avantajelor pe care le are. Pe de o parte, izolează căile respiratorii, permițându-le să rămână deschise. Pe de altă parte, intubarea previne insuflația gastrică, care apare atunci când stomacul se umple cu aer.

Intubarea ajută respirația traheală profundă și face ca pacientul să primească o concentrație mare de oxigen. Această procedură elimină, de asemenea, necesitatea unei măști faciale sigilate adecvat și este o cale suplimentară pentru administrarea medicamentelor.

Citește și:

Ce este secvența de inducție rapidă?

Când este necesară intubarea?

Există instrucțiuni precise cu privire la momentul efectuării acestei proceduri, cea mai frecventă cauză fiind stopul cardiopulmonar. Cu toate acestea, există și alte situații care necesită intubație.

De exemplu, pacienții care trebuie să-și izoleze sau să își protejeze căile respiratorii, cei care au suferit leziuni traumatice ale creierului cu o scală Glasgow sub 8 puncte sau persoanele cu insuficiență respiratorie mai mare de 30 sau mai mică de 10 respirații pe minut necesită intubație.

În plus, medicii pot intuba o persoană cu insuficiență respiratorie iminentă sau edem în căile respiratorii, fie din cauza arsurilor, fie din cauza anafilaxiei.

Medicamente folosite la intubare

Some figure
Pentru a ușura intrarea tubului de intubație, medicii folosesc adesea anumite medicamente.

În timpul intubației, corpul produce un răspuns puternic la șocul adrenergic care apare alături de tahicardie, hipertensiune și creșterea presiunii intracraniene și oculare. Din acest motiv, există o etapă de preoxigenare, în care medicii administrează următoarele medicamente pentru a reduce acest răspuns fiziologic:

  • Lidocaină: Medicii o folosesc la pacienții cu hipertensiune intracraniană sau reactivitate bronșică crescută. Doza recomandată de lidocaină este de 1,5 mg/kg, cu 3 minute înainte de intubație.
  • Fentanil: Acesta este un opioid care reduce răspunsul sistemului nervos simpatic (tahicardie și hipotensiune arterială). Este important să fii foarte atent atunci când utilizezi acest medicament, deoarece poate provoca depresie respiratorie.
  • Atropină: Medicii o folosesc pentru a preveni bradicardia la copii și adolescenți.
  • Blocante neuromusculare: În prezent, acestea nu sunt recomandate, deoarece medicii nu cunosc adevăratul beneficiu generat de reducerea spasmelor musculare. Cu toate acestea, ei cunosc efectele adverse ale acestor tipuri de medicamente.

Citește și:

Acalazia esofagiană: simptome și tratament

Alte medicamente utilizate

În ceea ce privește faza de inducție și paralizie, medicii administrează secvențial sedative care duc la inconștiență și relaxare neuromusculară (în mod normal succinilcolină). Printre cei mai comuni agenți de blocare și inducere neuromusculară utilizați clinic se numără:

  • Etomidat: Acesta este cel mai utilizat medicament cu inducție hipnotică. Nu afectează hemodinamica.
  • Ketamină: Acesta este singurul medicament cu stabilitate hemodinamică comparabil cu etomidatul. Este un anestezic disociativ. Provoacă eliberarea de catecolamină, care crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și debitul cardiac. Este ideal pentru pacienții cu hipotensiune.
  • Barbiturice: Tiopentalul, la fel ca propofolul, este adesea utilizat în anestezie. Este recomandat pacienților cu suspiciune de hipertensiune intracraniană stabili hemodinamic.
  • Benzodiazepine: Midazolamul este cel mai utilizat medicament din această categorie. Are efect rapid și acțiune scurtă în comparație cu alte medicamente din aceeași familie. În plus, are un efect amnezic mai puternic.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Thomas, E. B. M., & Moss, S. (2017). Tracheal intubation. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2016.10.013
  • Fehr, J. (2013). Nasogastric Intubation. In Practical Guide to Equine Colic. https://doi.org/10.1002/9781118704783.ch4
  • Tanaka, Y., Nakayama, T., Nishimori, M., Tsujimura, Y., Kawaguchi, M., & Sato, Y. (2015). Lidocaine for preventing postoperative sore throat. Cochrane Database of Systematic Reviews. http://doi.org/10.1002/14651858.CD004081.pub3
  • Mace, S. E. (2008). Challenges and Advances in Intubation: Rapid Sequence Intubation. Emergency Medicine Clinics of North America. http://doi.org/10.1016/j.emc.2008.10.002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.