5 medicamente pentru cistită: caracteristici și contraindicații
 

5 medicamente pentru cistită: caracteristici și contraindicații

Antibioticele sunt cele mai utilizate medicamente pentru cistita. Cu toate acestea, există și alte opțiuni utile pentru a atenua simptomele bolii.
5 medicamente pentru cistită: caracteristici și contraindicații
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 07 aprilie, 2023

Cistita este o infecție a tractului urinar inferior, care apare atunci când anumite bacterii ajung în vezica urinară. Această patologie tinde să fie foarte deranjantă și trebuie tratată cât mai curând posibil. Care sunt cele mai bune medicamente pentru cistită?

Diverse studii au arătat că infecțiile tractului urinar sunt printre cele mai frecvente afecțiuni din întreaga lume. Simptomele variază de la durere și dificultăți la urinare, până la urină tulbure cu un miros puternic sau neplăcut.

Diagnosticul precoce și tratamentul în timp util al acestei afecțiuni sunt cruciale pentru a îmbunătăți prognosticul. Eșecul terapeutic sau întârzierea abordării profesionale favorizează apariția complicațiilor pe termen mediu și lung.

5 medicamente pentru cistită

Tratamentul cistitei are ca scop eliminarea bacteriilor și atenuarea disconfortului. Medicamentele alese depind de tipul infecției: acută sau cronică. Opțiunile terapeutice includ următoarele:

1. Antibiotice

Acesta este grupul de medicamente cel mai important pentru tratarea cistitei. Antibioticele sunt responsabile de eradicarea agentului cauzal. Potrivit studiilor, microorganismele care provoacă cel mai frecvent infecții ale tractului urinar sunt cele care locuiesc în tractul gastrointestinal, cum ar fi Escherichia coli. Unele dintre antibioticele eficiente împotriva acestor bacterii sunt următoarele:

  • Fosfomicina: este unul dintre medicamentele utilizate în managementul infecțiilor tractului urinar. Doza recomandată este de 1 plic de 8 grame într-o singură doză sau la fiecare 24 de ore timp de 2 zile.
  • Nitrofurantoina: este un alt medicament eficient pentru cistită. Doza este de 1 capsulă de 100 miligrame la fiecare 6 ore timp de 7 sau 10 zile. Ca și fosfomicina, nitrofurantoina are un efect minim asupra florei normale a intestinului, potrivit cercetărilor.
  • Trimetoprim-sulfametoxazol: este amestecul a doi compuși farmacologici care au o eficacitate deosebită împotriva E. coli și altor enterobacterii. Doza este de 1 sau 2 comprimate la fiecare 12 ore, timp de cel puțin 5 zile.
  • Penicilinele și cefalosporinele: sunt compuși care acționează prin inhibarea formării peretelui care acoperă bacteriile. Doza variază pentru fiecare grup de medicamente. Unele peniciline folosite sunt ampicilina si amoxicilina cu acidul clavulanic.
  • Fluorochinolone: sunt rareori utilizate în infecțiile urinare necomplicate, deoarece riscurile depășesc beneficiile în majoritatea cazurilor. Ofloxacina, ciprofloxacina și levofloxacina sunt unele dintre cele mai utile.

Contraindicații

Principala contraindicație în cazul consumului de antibiotice pentru cistită este alergia la principiul activ, în special la peniciline. Consumul acestor medicamente de către persoanele alergice poate provoca o reacție inflamatorie generalizată care pune în pericol viața pacientului.

În plus, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să se consulte înainte cu medicul specialist, deoarece antibioticele pot afecta copilul. Copiii sub 3 luni și persoanele cu probleme renale trebuie să primească doze speciale.

Cele mai bune medicamente pentru cistită
Antibioticele sunt prima alegere împotriva cistitei, deoarece atacă agentul cauzal.

2. Antispastice și analgezice

Durerea și arsurile la urinare sunt cele mai deranjante simptome ale cistitei. Alte simptome care provoacă disconfort sunt urgența urinară, durerea abdominală și frecvența urinară crescută. Din fericire, medicamentele pentru cistita includ antispastice și analgezice.

Antispasticele, cum ar fi scopolamina și flavoxatul, ajută la ameliorarea simptomelor. Ambele previn contracția vezicii urinare, ceea ce reduce durerea și frecvența urinară.

Fenazopiridina este un analgezic care acționează asupra tractului urinar, motiv pentru care este capabilă să amelioreze durerea. Un studiu din revista Urologiia a arătat că este un medicament util și bine tolerat de persoanele cu cistită necomplicată.

Contraindicații

Atât scopolamina, cât și flavoxatul sunt medicamente contraindicate în patologiile urinare obstructive, precum și în obstrucția pilorică și ileusul paralitic. Ele scad peristaltismul natural și agravează aceste patologii. Scopolamina este contraindicată în miastenia gravis și glaucomul cu unghi îngust.

Fenazopiridina este contraindicată copiilor sub 12 ani. De asemenea, trebuie utilizată cu mare grijă la persoanele cu probleme hepatice sau renale.

3. Antiseptice

Alte medicamente utile pentru tratarea cistitei sunt antisepticele. Cercetările le descriu ca fiind compuși chimici care sunt utilizați pe piele sau pe membranele mucoase cu scopul de a inhiba înmulțirea bacteriilor. În acest caz, cele mai utilizate sunt metanamina și clorura de metiltioniniu.

Ambii compuși sunt capabili să elimine germenii din tractul urinar, ameliorând simptomele în câteva zile. În plus, studiile au arătat că metanamina este indicată pentru a preveni reapariția cistitei pe termen scurt.

Contraindicații

Metanamina nu trebuie utilizată la persoanele cu insuficiență hepatică sau renală severă sau la cei cu acidoză metabolică. Aceste boli se pot agrava și pot pune viața pacientului în pericol.

4. Antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul, sunt utilizate pentru a trata disconfortul, conform studiilor. Datorită mecanismului lor de acțiune, acestea reduc inflamația vezicii urinare, ceea ce ameliorează durerea și arsurile la urinare.

Eficacitatea acestor compuși poate fi crescută atunci când sunt luați împreună cu antispastice, cum ar fi scopolamina. După cum am menționat deja, acestea din urmă scad contracțiile vezicii urinare și ale uretrei.

Contraindicații

Medicamentele antiinflamatoare sunt sigure pentru majoritatea pacienților. Utilizarea lor este contraindicată doar la acei pacienți care au avut afecțiuni legate de consumul lor, precum bronhospasmul, urticaria sau sângerările digestive.

5. Vaccin pentru infecții urinare

Există metode de imunizare utile pentru tratarea și prevenirea cistitei, cum este cazul Uro-vaxom®.Este vorba despre tablete care conțin mai mult de 10 tulpini de E. coli, care, așa cum am menționat deja, este principala cauză a infecțiilor tractului urinar la nivel mondial.

Medicamentul are capacitatea de a activa sistemul imunitar pentru a combate colonizarea și invazia acestor bacterii. Un studiu publicat în revista Current Urology a arătat faptul că este un tratament eficient pentru prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar.

Contraindicații

Vaccinul sub formă de tablete este unul dintre cele mai sigure medicamente și singura sa contraindicație este alergia la oricare dintre componente. Administrarea acestuia trebuie oprită dacă apare orice reacție a pielii, cum ar fi urticaria, edemul sau febra.

Eficacitatea la copiii cu vârsta sub 4 ani nu a fost încă dovedită.

Alte medicamente pentru cistită

Toate medicamentele menționate mai sus sunt utile în cistita acută. Opțiunile terapeutice pentru cazurile cronice sau recurente pot varia. Cistita interstițială este una dintre cele mai grave variante, așa că abordarea sa trebuie să fie mai agresivă, combinând următoarele opțiuni:

  • Antihistaminice: scad frecvența urinară. Unul dintre medicamentele din acest grup este loratadina.
  • Pentosan polisulfat de sodiu: protejează pereții interiori ai vezicii urinare de iritanți, deși mecanismul său de acțiune nu este pe deplin înțeles. Reduce afectarea organelor și permite ameliorarea durerii la urinare.
  • Antidepresive triciclice: datorită afinității lor pentru receptorii multipli, permit relaxarea vezicii urinare și blocarea durerii. Medicamentele utilizate în acest caz sunt amitriptilina și imipramina.
Cultură de bacterii
Când bacteriile responsabile sunt identificate, pacientului i se poate prescrie un anumit antibiotic. Celelalte medicamente ajută la calmarea disconfortului.

Câteva recomandări și remedii la domiciliu

Unele modificări ale stilului de viață pot reduce disconfortul asociat cu cistita. Câteva recomandări sunt următoarele:

  • Beți multă apă.
  • Limitați consumul de băuturi iritante și sucuri de citrice.
  • Evitați consumul de cafea și alcool.
  • Utilizați comprese calde pe abdomenul inferior pentru a elibera presiunea.

În plus, există remedii care pot fi utile pentru prevenirea și controlul acestei afecțiuni. Cu toate acestea, ele nu înlocuiesc medicamentele pentru cistită prescrise de medic. Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a arătat că aportul de merișoare reduce probabilitatea de a contracta infecții urinare cu până la 26%.

Infuziile din plante, cum ar fi păpădia și pătrunjelul, s-au dovedit a fi și ele eficiente. Acestea au proprietăți diuretice, ajutând la prevenirea colonizării bacteriilor în tractul urinar.

Gamă variată de medicamente pentru cistită

După cum puteți vedea, există o mare varietate de medicamente pentru cistită. Cele mai multe dintre ele urmăresc eliminarea agentului cauzal. Cu toate acestea, există și compuși utilizați pentru a reduce și ameliora simptomele.

Înainte de a utiliza oricare dintre opțiunile de mai sus, consultați un medic specialist. Acesta va identifica agentul cauzal și vă va recomanda tratamentul adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.