Logo image
Logo image

Mituri despre consumul de usturoi și beneficiile lui

6 minute
Usturoiul este unul dintre alimentele celebre pentru proprietățile medicinale. Cu toate acestea, există multe mituri despre beneficiile sale.
Mituri despre consumul de usturoi și beneficiile lui
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 19 martie, 2023

Există multe mituri despre consumul de usturoi care au generat confuzie în ceea ce privește proprietățile acestuia. Deși este adevărat că este un aliment hrănitor și sănătos, unele dintre efectele „miraculoase” atribuite acestuia nu sunt adevărate.

Ca și alte alimente, usturoiul poate contribui la îngrijirea sănătății atunci când este inclus într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Deși potențialul său farmacologic a fost studiat pe scară largă, anumite efecte nu sunt altceva decât mituri.

Cele 4 mituri despre consumul de usturoi și beneficiile lui

Usturoiul (Allium sativum L.) este utilizat pe scară largă în bucătăria mediteraneană și în alte părți ale lumii. Este adesea folosit pentru a asezona carnea, peștele, supele și preparatele din orez, printre multe alte rețete. În plus, este un ingredient apreciat pentru proprietățile sale medicinale.

Așa cum arată o recenzie din Avicenna Journal of Phytomedicine, principalul său compus activ, alicina, îi conferă efecte antibiotice, antiinflamatorii, antihipertensive, hipoglicemiante, antiproliferative și antivirale.

Aportul său contribuie la prevenirea și tratarea diferitelor tulburări de sănătate. Problema? Multe dintre efectele sale nu sunt atât de magice.

1. Usturoiul pe stomacul gol pentru a pierde in greutate

Unul dintre cele mai răspândite mituri despre consumul de usturoi susține că ingerarea pe stomacul gol ajută la pierderea în greutate. Mulți susțin că activează metabolismul și promovează arderea grăsimilor.

Aceste afirmații au fost respinse atât de medici, cât și de nutriționiști. În primul rând, nu există dovezi care să ateste că aportul de usturoi pe stomacul gol are un efect mai bun decât în alte momente ale zilei.

În plus, nu există niciun aliment sau compus magic pentru pierderea semnificativă în greutate. Procesul de pierdere în greutate necesita o abordare multidisciplinară, în care trebuie să fie implicați nutriționiști, medici, antrenori si chiar psihologi.

Există mulți factori care influențează excesul de greutate și obezitatea. Pe lângă aceștia, trebuie luate în considerare caracteristicile individuale pentru a crea un plan personalizat.

Recomandăm: Rețetă de pâine cu conopidă și usturoi

Ce spune știința despre usturoi și pierderea în greutate

Este clar că usturoiul singur nu ajută la pierderea în greutate. Chiar și așa, includerea sa în cadrul unei diete echilibrate și controlate caloric poate fi benefică.

O meta-analiză raportată de Jurnalul Internațional pentru Cercetarea Vitaminelor și Nutriției a constatat că suplimentele de usturoi nu au un efect semnificativ asupra greutății corporale sau indicelui de masă corporală (IMC). În ciuda acestui fapt, ele par să contribuie la reducerea circumferinței taliei la pacienții obezi.

Un studiu distribuit de Advanced Biomedical Research a raportat faptul că suplimentarea cu usturoi favorizează reducerea greutății corporale și a masei de grăsime la persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică.

Alte studii pe animale au oferit rezultate similare. Cu toate acestea, studiile au folosit produse precum uleiul și extractul de usturoi, în locul usturoiului crud.

Usturoiul poate completa dieta atunci când vine vorba de slăbit, dar nu este eficient pe cont propriu în stare crudă.
Some figure
Niciun aliment nu generează de la sine pierderea în greutate. Pierderea în greutate într-un mod sănătos necesită o abordare multidisciplinară.

2. Usturoi pentru detoxifierea sângelui

Mulți consumă usturoi crud pentru „purificarea” sau „detoxifierea” sângelui. Argumentul lor este faptul că substanțele sulfurate din acest aliment pot favoriza eliminarea toxinelor din sânge prin stimularea funcției hepatice. Dar este acest lucru adevărat? Din păcate, este un alt mit.

Usturoiul crud sau suplimentele de usturoi nu curăță sângele. Motivul este foarte simplu: atât ficatul, cât și rinichii sunt responsabili de filtrarea sângelui și descompunerea substanțelor reziduale. Atât timp cât aceste organe sunt sănătoase, nu este necesară ingerarea unui ajutor extern pentru ca procesul să decurgă în mod optim.

Desigur, usturoiul furnizează nutrienți esențiali pentru buna funcționare a acestor organe. Dar, ca și în cazul precedent, nu este un purificator.

Cele mai eficiente modalități de a menține organismul liber de toxine sunt adoptarea unei diete sănătoase, sportul și un stil de viață fără obiceiuri precum fumatul și consumul de alcool. De mare ajutor sunt și eliminarea consumului de alimente ultraprocesate și consumul de apă.

3. Usturoi pentru tratarea COVID-19

Unul dintre cele mai răspândite mituri în timpul pandemiei de COVID-19 a fost consumul de usturoi pentru eliminarea coronavirusului din corp. Potrivit susținătorilor acestei metode, 8 căței de usturoi cruzi, puși în 3 litri de apă clocotită, au efecte magice.

Desigur, acest lucru este departe de realitate. În ciuda faptului că este un aliment cu potențial antimicrobian și antiviral, nu poate elimina coronavirusul sau manifestările sale clinice. Deși este un remediu inofensiv pentru majoritatea oamenilor, este puțin probabil să funcționeze.

Descoperiți: De ce este benefic să pui usturoi sau ceapă în ureche?

Studii privind usturoiul și potențialul său împotriva COVID-19

Deocamdată, profesioniștii din domeniul sănătății sunt de acord că usturoiul nu este un tratament pentru COVID-19. În ciuda acestui fapt, există câteva publicații științifice care vorbesc despre posibilele sale beneficii împotriva acestei boli.

În Nutrition Journal, oamenii de știință raportează faptul că substanțele organosulfurate și flavonoidele din usturoi au efecte imunomodulatoare care pot fi utile ca terapie adjuvantă împotriva infecțiilor. Acestea ar putea contribui la reducerea efectelor secundare ale medicamentelor, deoarece permit reducerea dozei utilizate. Cu toate acestea, sunt necesare studii aprofundate.

Totuși, nu trebuie să ignorăm posibilele riscuri. Într-un raport de caz distribuit de Special Care in Dentistry , o pacientă a suferit arsuri la nivelul mucoasei bucale din cauza ingerării zilnice de usturoi crud ca măsură de întărire a sistemului imunitar în timpul pandemiei.

Aceeași publicație ne avertizează că acest tip de remediu poate duce la arsuri abdominale și ale pielii atunci când este utilizat necorespunzător.

Substanțele conținute de usturoi sunt benefice pentru sănătate atunci când sunt incluse într-o dietă completă și echilibrată. Consumul brut necesită prudență.
Some figure
Mulți oameni au mâncat cantități mari de usturoi în timpul pandemiei de coronavirus pentru a-și întări sistemul imunitar. Aceasta nu a fost o măsură eficientă.

4. Usturoi anticancer

Fără îndoială, acesta este unul dintre cele mai cunoscute mituri despre consumul de usturoi. Consumul de usturoi nu poate preveni cancerul (nici nu îl poate vindeca). Această idee provine din mai multe studii preliminare și observaționale care vorbesc despre potențialul antitumoral al acestui condiment.

Universitatea Pompeu Fabra (UPF) afirmă faptul că dovezile disponibile nu sunt suficiente pentru a confirma proprietățile anticanceroase ale usturoiului. Sunt necesare studii ample pentru a determina rolul usturoiului împotriva acestei boli.

Includerea usturoiului în dieta obișnuită oferă organismului antioxidanți, vitamine, minerale și alți nutrienți cheie pentru menținerea sănătății. Aportul acestuia poate completa dieta și alte obiceiuri sănătoase care sunt legate de prevenirea acestui tip de boală.

Usturoiul: un aliment sănătos, dar nu un miracol

Pe scurt, includerea usturoiului în dieta obișnuită poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Dar, spre deosebire de ceea ce mulți cred, nu este miraculos și nici nu este o opțiune de tratament. Aveți grijă la aportul zilnic, deoarece poate provoca greață, arsuri și iritații la nivelul stomacului. Cel mai bine este să-l consumați cu moderație, adăugat în diverse rețete.

Dacă alegeți suplimentele, trebuie să respectați recomandările de consum ale producătorului. Mai presus de toate, este esențial să rețineți că nu înlocuiește niciun tratament medical.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.
  • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):1-14. PMID: 25050296; PMCID: PMC4103721.
  • Montesi L, El Ghoch M, Brodosi L, Calugi S, Marchesini G, Dalle Grave R. Long-term weight loss maintenance for obesity: a multidisciplinary approach. Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Feb 26;9:37-46. doi: 10.2147/DMSO.S89836. PMID: 27013897; PMCID: PMC4777230.
  • Mofrad MD, Rahmani J, Varkaneh HK, Teymouri A, Mousavi SM. The effects of garlic supplementation on weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Vitam Nutr Res. 2021 Jun;91(3-4):370-382. doi: 10.1024/0300-9831/a000607. Epub 2019 Jul 30. PMID: 31357923.
  • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016 Jan 27;5:2. doi: 10.4103/2277-9175.174962. PMID: 26955623; PMCID: PMC4763563.
  • Kagawa Y, Ozaki-Masuzawa Y, Hosono T, Seki T. Garlic oil suppresses high-fat diet induced obesity in rats through the upregulation of UCP-1 and the enhancement of energy expenditure. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1536-1540. doi: 10.3892/etm.2019.8386. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010335; PMCID: PMC6966189.
  • Lee MS, Kim IH, Kim CT, Kim Y. Reduction of body weight by dietary garlic is associated with an increase in uncoupling protein mRNA expression and activation of AMP-activated protein kinase in diet-induced obese mice. J Nutr. 2011 Nov;141(11):1947-53. doi: 10.3945/jn.111.146050. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21918057.
  • Kim MJ, Kim HK. Effect of garlic on high fat induced obesity. Acta Biol Hung. 2011 Sep;62(3):244-54. doi: 10.1556/ABiol.62.2011.3.4. PMID: 21840827.
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What does blood do? [Updated 2019 Aug 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279392/
  • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
  • Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, Islam MT, Ali ES, Shilpi JA, Nahar L, Tiralongo E, Sarker SD. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020 Oct;104:219-234. doi: 10.1016/j.tifs.2020.08.006. Epub 2020 Aug 19. PMID: 32836826; PMCID: PMC7434784.
  • Khubber, S., Hashemifesharaki, R., Mohammadi, M. et al. Garlic (Allium sativum L.): a potential unique therapeutic food rich in organosulfur and flavonoid compounds to fight with COVID-19. Nutr J 19, 124 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00643-8
  • Petrovic V, Nepal A, Olaisen C, Bachke S, Hira J, Søgaard CK, Røst LM, Misund K, Andreassen T, Melø TM, Bartsova Z, Bruheim P, Otterlei M. Anti-Cancer Potential of Homemade Fresh Garlic Extract Is Related to Increased Endoplasmic Reticulum Stress. Nutrients. 2018 Apr 5;10(4):450. doi: 10.3390/nu10040450. PMID: 29621132; PMCID: PMC5946235.
  • Lee J, Zhao N, Fu Z, Choi J, Lee HJ, Chung M. Effects of garlic intake on cancer: a systematic review of randomized clinical trials and cohort studies. Nutr Res Pract. 2021 Dec;15(6):773-788. doi: 10.4162/nrp.2021.15.6.773. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34858554; PMCID: PMC8601942.
  • La ciencia no respalda el consumo de ajo para reducir el riesgo de cáncer. (2018). Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. https://www.upf.edu/es/web/comunicacio/noticies/-/asset_publisher/Z43gkEdp7zFm/content/id/220466701/maximized#.Y36ZBXbMI2x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.