Montelukast: utilizări, mecanism și riscuri
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Montelukast este consumat de milioane de persoane astmatice sau alergice. Dintre aceștia, aproximativ o treime sunt minori. Acest medicament este utilizat pentru tratarea diferitelor simptome ale astmului și rinitei alergice sezoniere. Este considerat eficient. Cu toate acestea, are unele reacții adverse, cum ar fi durerile de cap și ureche, oboseală și slăbiciune.
În acest articol, vom vorbi despre ce este Montelukast, la ce servește, cum este administrat și care sunt riscurile și contraindicațiile acestuia.
Ce este Montelukast și pentru ce se utilizează?
Montelukast este vândut în farmacii pe bază de prescripție medicală sub una dintre denumirile sale comerciale: Singulair®, Senovital®, Sansibast®, Airón®, Aireal® sau Everest®.
Acesta este un medicament utilizat pentru combaterea simptomelor astmului, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare, bronhospasmul sau senzația de apăsare în piept. În plus, ajută la prevenirea dificultăților de respirație cauzate de exercițiile fizice la persoanele cu această boală.
Acest medicament este utilizat pentru a trata simptomele febrei fânului, cunoscute sub denumirea de alergie sezonieră sau rinită alergică sezonieră. Pacienții prezintă strănut, congestie și mâncărime.
În general, Montelukast blochează acțiunea leucotrienelor. Aceste substanțe, produse de celulele albe din sânge și derivate din acid arahidonic, au un efect bronhoconstrictor mai puternic decât histamina, provocând îngustarea și inflamația căilor respiratorii.
Montelukast a fost aprobat de Food and Drugs Administration (FDA). Este utilizat în tratamentul astmului bronșic la adulți și copii cu vârsta peste 6 ani și al rinitei alergice la adulți și copii peste 2 ani. Este considerat a fi eficient și are rezultate pozitive în reducerea simptomelor, potrivit cercetărilor. Cu toate acestea, nu vindecă aceste boli.
Citiți și: Relația dintre astm și rinită: o enigmă?
Cum să luați Montelukast
Montelukast vine sub mai multe forme: capsule, tablete masticabile și granule. Se administrează pe cale orală. Nu este recomandat atunci când apar atacuri de astm acute sau bruște.
În tratamentul astmului, trebuie luat noaptea. Pentru a preveni dificultățile de respirație asociate cu această boală, este recomandată cu două ore înainte de efort. Păstrați un program de administrate. În cazul rinitei alergice, se poate lua la orice oră, doar o dată la 24 de ore.
Dacă administrați acest medicament sub formă de granule copiilor, acestea pot fi puse într-o linguriță pentru a fi administrate sau administrate direct din plic în gură. Copilul poate bea ceva lichid după ce le-a ingerat.
Montelukast poate fi amestecat și cu puțin lapte, piure sau terci. În mod ideal, acest amestec ar trebui făcut pentru consum imediat. Prin urmare, dacă trec 15 minute după realizarea preparatului, acesta nu trebuie păstrat.
Nu modificați doza și nu o amânați decât dacă este indicat de medic sau dacă există o reacție. Montelukast are nevoie de o zi pentru a începe să acționeze.
Dacă ratați din greșeală o doză, luați-o imediat ce vă amintiți. Dar, dacă au trecut aproape 24 de ore și mai este puțin până la ora obișnuită de administrare, este recomandat să mai așteptați.
Riscuri și precauții
Trebuie luate în considerare anumite măsuri de precauție pentru a evita riscurile și problemele asociate cu consumul, depozitarea sau eliminarea medicamentului.
Înainte de a începe tratamentul
Informați medicul dacă sunteți alergici la acest medicament, la oricare dintre ingredientele sale sau la orice alt medicament. În acest sens, rețineți care sunt componentele formei de Montelukast pe care o consumați.
De asemenea, trebuie să informați medicul cu privire la ce medicamente sau suplimente luați sau intenționați să începeți să luați. Montelukast poate interacționa cu alte medicamente, cum ar fi fenobarbitalul, rifampicina și gemfibrozilul.
În alte situații, cum ar fi boli hepatice, sarcină sau alăptare, este o idee bună să vă adresați medicului. Până în prezent, nu s-au făcut studii la persoanele cu insuficiență renală.
Depozitare
La fel ca în cazul multor alte medicamente, Montelukast trebuie păstrat într-un loc răcoros și uscat la temperatura camerei. Acest lucru exclude locurile umede (cum ar fi baia) sau prea calde(bucătăria).
În mod similar, ar trebui păstrat cât mai departe posibil de copii. Această precauție se aplică chiar și copiilor care consumă Montelukast la sfatul medicului.
Expirarea și aruncarea
Notați data de expirare pe eticheta ambalajului. În general, este valabil un an. Recomandarea este să evitați consumul de medicamente expirate.
Odată ce acestea au expirat sau când tratamentul a fost finalizat, dacă medicamentele trebuie eliminate, acest lucru trebuie făcut în condiții de siguranță. Medicamentele sunt printre acele lucruri pe care nu ar trebui să le aruncați în canalul de scurgere.
Efecte secundare ale Montelukast
În ciuda rezultatelor pozitive ale Montelukastului, au fost raportate și efecte secundare adverse. Deși se spune că sunt cazuri rare, unele devin grave.
Efectele secundare posibile ale Montelukastului includ:
- Semne de reacție alergică a pielii: erupții cutanate, roșeață, mâncărime, vezicule, peeling.
- Afecțiuni ale gâtului: răgușeală, dificultăți la înghițire sau vorbire.
- Respirație scurtă: tuse, respirație șuierătoare și senzație de apăsare în piept care se agravează.
- Dureri de urechi: sau infecție.
- Afecțiuni gastro-intestinale: greață, dureri abdominale, scaune apoase.
- Semne ale problemelor hepatice: îngălbenirea ochilor și a pielii.
- Cefalee: sau chiar amețeli.
- Tulburări de somn: coșmaruri, somnambulism sau somnolență.
- Depresie: În studiile clinice s-a constatat că efectele adverse au apărut cu o prevalență de 2,73%. Cercetările nu au dezvăluit cazuri în care sinuciderea putea fi atribuită direct medicamentului.
- Alte tulburări de comportament: sindromul Alice în Țara Minunilor a fost asociat cu risperidona și Montelukast.
Citiți și: Astmul la copii: cauze și diagnostic
Studiile nu au stabilit o corelație negativă între utilizarea Montelukastului și accidentul vascular cerebral, bolile cardiovasculare și infarctul miocardic.
Recomandări de îngrijire când luați Montelukast
FDA, luând în considerare rapoartele neuropsihiatrice legate de utilizarea Montelukastului, a reevaluat beneficiile și riscurile acestui medicament. În acest sens, companiile farmaceutice trebuie să plaseze un avertisment pe ambalaj.
Dacă cineva observă o reacție adversă, fie ea fizică sau comportamentală (agitație, agresivitate, anxietate, iritabilitate), trebuie să apeleze imediat un medic și să întrerupă utilizarea medicamentului, chiar dacă nu au existat niciodată probleme anterioare de sănătate mintală.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aldea Perona A, García-Sáiz M, Sanz Álvarez E. Psychiatric Disorders and Montelukast in Children: A Disproportionality Analysis of the VigiBase®. Drug Saf. 2016; 39(1): 69-78.
- Cavus G, et al. Effects of montelukast and methylprednisolone on experimental spinal cord injury in rats. Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. 2014; 18: 1770–1777.
- Ficha técnica montelukast Stada 10 mg comprimidos recubiertos con película EFG [En línea]. Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios [fecha de consulta: 10 de septiembre de 2021]. URL disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/74856/Prospecto_74856.html.
- Garafoni F, Telechea H, Giachetto G. Reações psiquiátricas adversas do montelucaste. Arch Pediatr Urug. 2019; 90(2): 90-4.
- Kumar A, Prakash A, Pahwa D, Mishra J. Montelukast potentiates the protective effect of rofecoxib against kainic acid-induced cognitive dysfunction in rats. Pharmacol. Biochem. Behav. 2012; 103: 43–52.
- Marschallinger J, Schäffner I, Klein B, Gelfert R, Rivera FJ, Illes S, et al. Structural and functional rejuvenation of the aged brain by an approved anti-asthmatic drug. Nat Commun 2015;6:8466.
- Palacios Sánchez L, Botero Meneses JS, Mora Muñoz L, et al. Alice in Wonderland Syndrome (AIWS). A reflection. Rev Colomb Anestesiol. 2018; 46(2): 143-147.
- Reiss T, et al. Effects of montelukast (MK-0476), a new potent cysteinyl leukotriene (LTD4) receptor antagonist, in patients with chronic asthma. J. Allergy Clin. Immunol. 1996; 98: 528–534.
- Palacios-Sánchez L, Botero-Meneses J, Mora-Muñoz L, et al. Alice in Wonderland Syndrome (AIWS). A reflection. Revista Colombiana de Anestesiología. 2018; 46(2): 143-147.
- Saad M, Abdelsalam R, Kenawy S, Attia A. Montelukast, a cysteinyl leukotriene receptor-1 antagonist protects against hippocampal injury induced by transient global cerebral ischemia and reperfusion in rats. Neurochem. Res. 2015; 40: 139–150.
- Yu G, et al. Montelukast: a cysteinyl leukotriene receptor-1 antagonist, doseand time-dependently protects against focal cerebral ischemia in mice. Pharmacology. 2005; 73: 31–40.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.