10 motive pentru care yoga este indicată persoanelor supraponderale
 

10 motive pentru care yoga este indicată persoanelor supraponderale

Deși poate fi mai greu pentru persoanele supraponderale să stea în anumite poziții, adevărul este că yoga poate fi foarte benefică atât fizic, cât și psihic.
10 motive pentru care yoga este indicată persoanelor supraponderale
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 01 noiembrie, 2022

Dacă citiți acest articol, sunteți interesați de yoga, dar puteți crede că nu este pentru voi deoarece aveți mai multe kilograme în plus. Ei bine, greșiți! Yoga este indicată persoanelor supraponderale, deoarece ajută la arderea grăsimilor și la controlul anxietății.

Yoga, în general, este grozavă pentru bunăstare și mulți oameni pot atesta acest lucru . De exemplu, prim-ministrul indian, Narendra Modi, promovează yoga la nivel guvernamental, astfel încât toată lumea din India să se bucure de beneficiile ei în viața de zi cu zi. Prim-ministrul a distribuit chiar și o serie de videoclipuri cu o versiune animată a sa care practică yoga. El subliniază faptul că yoga este o formă sănătoasă de mișcare pentru toată lumea.

Mai jos, vom evidenția și mai multe motive pentru care yoga este indicată persoanelor supraponderale!

10 motive pentru care yoga este indicată persoanelor supraponderale

1. Yoga îmbunătățește respirația

Yoga poate îmbunătăți respirația. A fi mai conștient de respirație duce la un stil de viață sănătos și ajută nutrienții să ajungă mai eficient la organe. Astfel, organele vor funcționa mai bine și corpul va preveni bolile cauzate de lipsa de nutrienți.

2. Îmbunătățește stima de sine și calitatea vieții

Yoga este o modalitate excelentă de a începe un stil de viață mai activ. În plus, yoga vă poate ajuta să vă îmbunătățiți stima de sine și calitatea generală a vieții.

Yoga vă va ajuta să avansați fizic și spiritual, iar acest lucru este important pentru îmbunătățirea imaginii de sine. Veți avea mai mult control asupra corpului și vă veți putea îmbunătăți calitatea vieții prin activitatea fizică.

3. Ajută la combaterea depresiei

Yoga este indicată persoanelor supraponderale

Mulți oameni se confruntă cu stima de sine scăzută, ceea ce crește riscul de a deveni deprimat. Stima de sine scăzută poate fi atribuită nesiguranțelor legate de aspectul fizic, trăsăturilor de personalitate sau fundalului personal.

Cu toate acestea, yoga poate ajuta la tratarea depresiei ușoare și la îmbunătățirea stimei de sine. Este o modalitate de a medita, de a reflecta, de a câștiga încredere în sine și de a menține un stil de viață activ și sănătos.

4. Yoga atenuează stresul

Exercițiile de respirație, meditația și îmbunătățirea posturii vă vor ajuta să vă relaxați și să atenuați stresul. De asemenea, vă veți putea concentra mai bine la tot ceea ce trebuie să faceți.

Dedicarea unei părți a zilei meditației și respirației profunde reduce semnificativ nivelul de cortizol, hormonul stresului. De asemenea, umplerea plămânilor cu aer proaspăt vă va ajuta să vă calmați și vă faceți mai capabili să luați decizii și să faceți față provocărilor zilnice.

5. Reduce disconfortul fizic

Yoga poate reduce durerile de cap și tensiunea arterială și poate ajuta la combaterea oboselii și a insomniei. Acest lucru se datorează creșterii nivelului oxigenului în creier și eliberării de toxine care apare în cazul respirației profunde.

Yoga vă va ajuta să aveți mai multă energie pe parcursul zilei și vă va oferi mai multă motivație să mâncați mai sănătos și să mențineți un stil de viață activ.

6. Veți observa modificările

Greutatea nu afectează capacitatea de a face yoga. La cursurile de yoga, este important să nu-i cereți corpului mai mult decât poate oferi. Cu toate acestea, veți deveni mai flexibili și mai încrezători și veți observa că puteți sta în poziții din ce în ce mai dificile.

Yoga este indicată persoanelor supraponderale deoarece permite exersarea în propriul ritm. Veți începe, de asemenea, să vedeți schimbările de flexibilitate, forță, echilibru și postură. Prin urmare, nu uitați să nu vă simțiți copleșiți la început și să nu exagerați.

7. Este o activitate cu impact redus

Yoga este ideală pentru orice stil de viață sănătos și nu necesită schimbări drastice. Pe măsură ce progresați, dificultatea pozițiilor va crește.

Există poziții pentru începători, iar majoritatea instructorilor de yoga vor adapta rutina la capacitatea cursanților. Acest lucru vă permite, de asemenea, să nu deveniți frustrați de faptul că nu puteți exersa pozițiile mai dificile.

8. Sprijină sistemul endocrin

Fiecare poziție de yoga influențează o anumită parte a corpului la nivel muscular, nervos sau hormonal. De exemplu, anumite poziții sunt destinate persoanelor care suferă de probleme cu tiroida.

Prin urmare, dacă sunteți supraponderali din cauza unor probleme hormonale, yoga vă va fi de mare ajutor. În acest caz, vă recomandăm să întrebați un instructor care sunt cele mai bune poziții pentru tiroidă și problemele hormonale.

9. Yoga ajută la combaterea anxietății

Am menționat deja beneficiile spirituale și relaxante ale practici yoga. Este considerată o activitate care ajută la reducerea anxietății.

Meditația și respirația ajută la reducerea nivelului de anxietate, iar efectele asupra sistemului nervos sporesc concentrarea. Acest lucru poate influența obiceiurile alimentare și poftele.

10. Ajută la atingerea obiectivelor

Pe lângă faptul că este o formă de antrenament, yoga este și o activitate spirituală care întărește legătura cu sinele și voința. Yoga vă încurajează să mergeți înainte și să vă perfecționați. De asemenea, vă va oferi mai multă răbdare.

Ce poziții de yoga sunt utile pentru slăbire?

Instructor de yoga

 

Yoga vă poate ajuta să vă întăriți mușchii, să vă sporiți flexibilitatea, să vă îmbunătățiți respirația și să vă simțiți mai bine la modul general. Yoga este benefică mai ales pentru persoanele supraponderale, deoarece oferă rezultate bune fără a face exerciții cu impact ridicat.

Ajutați-vă corpul să piardă în greutate prin practicarea acestor poziții:

  • Poziția de relaxare (Savasana): aceasta este ideală pentru relaxarea și calmarea minții și a corpului.
  • Lumânarea (Sarvangasana): aceasta ajută la reglarea metabolismului și la stimularea glandei tiroide.
  • Picioarele pe perete (Viparita Karani Mudra): această poziție ajută glanda tiroidă să funcționeze mai bine și îmbunătățește problemele circulatorii. În plus, ajută la autocontrol.
  • Peștele (Matsyasana): această poziție ajută la reglarea funcționării glandei tiroide. De asemenea, este benefică pentru glanda pituitară și glandele suprarenale și pineale.
  • Plugul (Halasana): ajută la reducerea grăsimii de pe abdomen. De asemenea, ajută la reglarea glandei tiroide, a splinei și a ficatului.
  • Cobra (Bhujanghasana): această poziție ajută la reglarea glandelor suprarenale și a glandei tiroide. În plus, stimulează și ajută la întărirea mușchilor abdominali. De asemenea, întărește coloana vertebrală și ajută la tonificarea feselor.

Ce poziții de yoga trebuie să evite persoanele supraponderale?

În general, nu trebuie să efectuați nicio poziție pentru care nu sunteți pregătiți fizic, cum ar fi cele în care o parte a corpului susține toată greutatea. Alte poziții, cum ar fi padahastasana și balasana pot împiedica respirația.

Activitatea fizică regulată vă va ajuta să mențineți un stil de viață sănătos. Yoga este indicată persoanelor supraponderale care doresc să înceapă un stil de viață mai sănătos sau mai activ și este deosebit de eficientă, deoarece sprijină și sănătatea mintală și spirituală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
  • Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570)
  • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
  • Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
  • A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
  • Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
    trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf
  • Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
  • Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.