Logo image
Logo image

Nevoile inutile: ce sunt și cum să le evităm?

4 minute
Când transformăm o dorință într-o nevoie, începem să credem că este ceva esențial pentru a trăi bine. Astfel, renunțăm la controlul bunăstării și suntem condiționați de ceva exterior.
Nevoile inutile: ce sunt și cum să le evităm?
Ultima actualizare: 16 martie, 2022

Cei mai mulți dintre noi tindem să credem că, dacă nu avem anumite produse sau bunuri materiale, nu vom putea fi bine sau fericiți. Ne petrecem viața încercând să obținem ceea ce credem că avem nevoie, fără să ne dăm seama că acest lucru nu ne va garanta fericirea sau bunăstarea deplină. Așa apar nevoile inutile, acele neajunsuri impuse care nu au nimic de-a face cu împlinirea noastră ca oameni.

Putem observa această realitate în nemulțumirea noastră constantă. Ei bine, odată ce obținem ceea ce ne-am dorit atât de mult, apare o altă nevoie. Paradoxal este că, cu cât avem mai multe nevoi, cu atât credem că avem nevoie de mai multe lucruri, căzând astfel într-un cerc vicios.

Mai jos, vom detalia care sunt nevoile inutile și cum putem evita dependența.

Originea nevoilor inutile

Pe măsură ce vremurile avansează, produsele și serviciile se înmulțesc. De exemplu, cu generații în urmă nu existau televizoare, telefoane mobile, mașini de spălat vase, aspiratoare și alte produse tehnologice care, fără îndoială, ne ușurează viața.

Prin urmare, pe măsură ce ies pe piață tot mai multe lucruri, apar nevoi la care nici măcar nu ne gândeam înainte. Nu este rău să vrem cel mai nou model de iPhone sau aspiratorul robot de ultimă generație. Greșeala constă în a transforma acele dorințe în nevoi.

Când transformăm o dorință într-o nevoie, începem să credem că este esențială pentru a putea trăi bine. În acest fel, renunțăm la controlul asupra bunăstării noastre și depindem de ceva exterior.

Această tendință de a crea nevoi inutile a crescut din cauza sistemului consumerist care pătrunde în societate. Acest lucru ne-a făcut să credem că fără aceste produse nu vom putea trăi pe deplin.

Soluția este să ne păstrăm calmul și să nu cădem pradă tehnicilor de marketing. Ideea nu este să învinovățim sau să demonizăm sistemul consumerist, ci mai degrabă să deschidem ochii și să fim conștienți de modul în care mesajele publicitare ne influențează.

Este foarte bine că există produse și servicii care ne fac viața mai ușoară și este normal să ne dorim să le achiziționăm. Dar este important să nu ne rătăcim și să credem că vom fi fericiți doar atunci când le vom obține. Bunăstarea noastră depinde exclusiv de noi.

Recomandăm: A învăța să prioritizezi: esențial pentru bunăstarea psihică

Some figure

Piramida lui Maslow exclude nevoile inutile

Poate fi foarte dificil să distingem nevoile inutile de nevoile reale. Cu toate acestea, un punct de plecare foarte util este cunoașterea piramidei sau ierarhiei nevoilor umane a lui Maslow.

Abraham Maslow a fost un psiholog umanist american care a devenit foarte popular prin prioritizarea nevoilor. El a creat o piramidă cu 5 niveluri care ordonează diferitele tipuri de nevoi umane.

Pe scurt, în ordine crescătoare, piramida conține:

  • Nevoi de bază: sunt nevoile fiziologice de bază pentru menținerea homeostaziei organismului și garantarea supraviețuirii. Printre acestea se numără respirația, mâncatul, odihna, sexul, etc.
  • Nevoi de securitate și protecție: apar atunci când nevoile fiziologice sunt satisfăcute. Ele se referă la sentimente de securitate și protecție. În acest caz, vorbim de securitatea fizică (integritatea propriului corp) și de sănătate, precum și de securitatea resurselor (casă, bani, loc de muncă).
  • Nevoi de afiliere: sunt legate de natura noastră socială și includ prietenii, partenerul, colegii și familia.
  • Nevoi de recunoaștere: reprezintă respectul de sine și includ sentimente precum încrederea, competența, independența, libertatea, realizarea, etc.
  • Nevoi de dezvoltare personală: este cea mai mare nevoie psihologică a ființei umane. Prin satisfacerea ei găsim o justificare sau un sens valid al vieții. Este atinsă atunci când toate nivelurile anterioare au fost atinse și finalizate până la un anumit punct.

Dacă identificați o dorință care nu se încadrează în clasificare, atunci o puteți considera o nevoie inutilă.

Cum să evitați acest tip de „nevoi”?

Primul pas pentru a evita nevoile inutile este să știm să le identificăm. O modalitate bună este să recunoaștem care sunt nevoile reale. Pentru aceasta, Maslow ne-a oferit un ghid excelent.

De fiecare dată când avem un sentiment de nevoie, trebuie să ne oprim, să reflectăm și să ne întrebăm dacă acest serviciu sau produs este cu adevărat necesar pentru bunăstarea noastră.

Prin aceasta nu ne referim la a renunța la acea dorință. Trebuie doar să fim mai conștienți de dorințele noastre și să nu le transformăm în condiții pentru a fi fericiți. Dacă am fost bine înainte de acest punct, atunci nu este o necesitate.

Pe de altă parte, vă recomandăm următoarele:

  • Fiți atenți la limbaj atunci când vă referiți la acele dorințe. În loc să spuneți „Am nevoie de acel produs”, spuneți „Vreau…” sau „Mi-ar plăcea să am…”. Cuvintele ne fac să fim mai atenți.
  • Fiți recunoscători pentru ceea ce aveți deja: Sentimentul de nevoie crește atunci când nu prețuim ceea ce avem deja și ceea ce am realizat. Exersați recunoștința în fiecare zi.

Citiți și: Ce este terapia psihodinamică și când este recomandată?

Some figure

Nevoile inutile afectează calitatea vieții

Când insistăm să ne gândim la nevoi inutile, calitatea vieții scade. Nu trebuie să ne facem rău, impunându-ne lucruri de care nu avem nevoie.

Fiți recunoscători pentru ceea ce aveți și încercați să vă dezvoltați fără a depinde de obiecte fizice. Această schimbare este profundă și vă va îmbunătăți viața de zi cu zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Puig M, Sabater P, Rodríguez N.  Necesidades humanas: evolución del concepto según la perspectiva social. Aposta. Revista de Ciencias Sociales [Internet]. 2012 [consultado 17 feb 2022]; (54): 1-12. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=495950250005
  • Martí M. Las necesidades humanas desde la psicología moral. Papeles de relaciones ecosociales y cambio global [Internet]. 2008 [consultado 17 feb 2022]; (102): 89-101. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2698952
  • Elizalde A, Martí M y  Martínez F. Una revisión crítica del debate sobre las necesidades humanas desde el enfoque centrado en la persona. Polis, Revista Latinoamericana [Internet]. 2006 [consultado 17 feb 2022]; 15. Disponible: https://journals.openedition.org/polis/4887

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.