Nutrigenetica: relația dintre alimente și gene
 

Nutrigenetica: relația dintre alimente și gene

Nutrigenetica, numită și nutriție personalizată, studiază influența genelor ca răspuns la alimentație. Ne ajută să stabilim ce dietă ar trebui să urmăm în funcție de ADN pentru a preveni bolile în viitor.
Nutrigenetica: relația dintre alimente și gene
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 22 septembrie, 2022

Informațiile încărcăturii genetice influențează fără îndoială corpul. Însă, există și alți factori care trebuie luați în considerare, cum ar fi dieta. Aici intervine relația dintre alimente și gene. Nutrigenetica este știința care ajută la explicarea acestei legături.

Datorită acesteia, putem răspunde la întrebări celebre. De ce o persoană care mănâncă orice nu se îngrașă? Cum este posibil ca, în ciuda dietelor, să nu slăbim nici măcar un gram? Este evident că există mulți factori care trebuie luați în considerare, dar analiza geneticii este esențială pentru adaptarea dietei.

Ce este nutrigenetica sau relația dintre alimente și gene?

După cum am menționat, această știință, cunoscută și sub denumirea de nutriție personalizată, studiază relația dintre componenta alimentară și gene. Se concentrează pe următoarele aspecte:

  • Influența genelor ca răspuns la alimentele pe care le consumăm
  • Creșterea sau scăderea șanselor de a suferi de anumite boli
  • Întocmirea ghidurilor nutriționale personalizate

În plus, este important de știut că există și alt concept similar și complementar acestei științe: nutrigenomica. Să vedem în ce constă și ce asemănări și diferențe prezintă!

Nutrigenetică și nutrigenomică

Nutrigenomica studiază mecanismele prin care nutrienții acționează ca semnale chimice pentru a influența expresia genelor. În acest fel, ei modifică sinteza proteinelor și funcționarea diferitelor căi metabolice.

În prezent, aceste concepte sunt deosebit de relevante în domeniul medicinei de ultimă generație. Ele propun adaptarea măsurilor și tratamentelor preventive la caracteristicile particulare ale fiecărei persoane.

Citiți mai mult: Nutrigenomica și sănătatea: care este legătura?

Lanț de ADN uman
Informația genetică a fiecărei persoane este unică și este determinată de amestecul de gene materne și paterne.

Cum ne influențează variațiile secvenței genetice?

Toți oamenii sunt 99,9% identici în ceea ce privește secvența genetică. Cu toate acestea, variația de 0,1% generează diferențe în ceea ce privește părul, culoarea pielii, înălțimea, greutatea, susceptibilitatea individuală la boli, etc.

Cum arătăm sau ce boli putem dezvolta este rezultatul diferențelor de expresie genetică. Un exemplu clar de modificare a expresiei genelor este o mutație care a apărut cu mii de ani în urmă și care provoacă intoleranță la lactoză.

Nutrigenetica: relația dintre alimente și gene

După cum știm deja, alimentele pe care le consumăm au multe substanțe active care pot fi benefice sau dăunătoare. Starea de sănătate este dată de interacțiunea dintre harta genetică și mediu.

Mai multe studii sugerează că această hartă genetică este sensibilă la mediul nutrițional, așadar expresia genelor variază în funcție de dietă. Potrivit oamenilor de știință, existența unei componente genetice este responsabilă pentru diferențele de răspuns alimentar dintre o persoană și alta.

Relația dintre alimente și gene
Din fericire, se acordă o importanță tot mai mare nutrigeneticii pentru prevenirea bolilor asociate cu dietele inadecvate.

Cum ne poate ajuta nutrigenetica?

Informațiile genetice ale fiecăruia dintre noi determină starea nutrițională. Deși nu avem control asupra genelor, cu cât cunoaștem mai bine această parte, cu atât ne este mai ușor să acționăm asupra celorlalți factori pe care îi putem modifica.

În acest sens, dieta este principalul factor de mediu pentru că suntem mereu expuși la aceasta. De asemenea, oferă posibilități mari de modificare și adaptare.

Acesta este motivul pentru care nutrigenetica este atât de importantă. Ne oferă indicii pentru a putea contracara tendințele genetice negative sau situațiile de risc prin obiceiuri alimentare sănătoase și un stil de viață adecvat nevoilor particulare.

Cum putem pune în practică această teorie?

Până nu demult, dietele tradiționale țineau cont doar de factorii de mediu și de aspecte precum vârsta, sexul, înălțimea, activitatea fizică și anumite variabile biochimice.

În prezent, nutrigenetica ne ajută să stabilim ce dietă ar trebui să adoptăm pe baza ADN-ului pentru a preveni bolile.

Concluzie: relația dintre alimente și gene

Faptul că unele componente ale dietei joacă un rol cheie în reglarea expresiei genelor este o realitate. De asemenea, cu cât ne cunoaștem mai mult genele, cu atât ne va fi mai ușor să adoptăm o dietă adecvată.

Nu trebuie să uităm că medicul specialist este cel care ne poate sfătui cel mai bine în acest domeniu. De remarcat faptul că a avea o alimentație adecvată este un aspect esențial pentru a evita bolile, dar aceasta trebuie să fie întotdeauna însoțită de un stil de viață sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arata G, Bellabarba S. Genómica nutricional y enfermedad de alzheimer. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2015,13(1): 1-3.
  • Marti A, Moreno Aliaga MJ, Zulet MA , Martínez JA. Avances en nutrición molecular: nutrigenómica y/o nutrigenética.Nutr Hosp. 2005, 20:157-164.
  • Coronado M, Vega S, Gutiérrez R, Pérez J, Peláez K.Nutrigenética aplicada: dieta personalizada y formación académica para la práctica profesional. Rev Chil Nutr. 2011,38, (4):492-500.
  • Ceydes.com [Internet] [actualizado 14 Abr 2020; citado 18 May
    2020] . Disponible en: https://ceydes.com/2018/01/31/la-nutrigenetica-estudia-la-relaciot%20[Internet]n-entre-los-genes-y-la-respuesta-individual-a-la-dieta/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.